Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Αρχαιολογικός Περίπατος στον Πειραιά

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, κατά την αρχαιότητα οι Έλληνες ονόμαζαν Ακτή ολόκληρη την Αττική. 
Αργότερα η ονομασία Ακτή αποδόθηκε στη λεγόμενη σήμερα Πειραϊκή χερσόνησο, δηλαδή από το σημερινό Πασαλιμάνι έως και τον κεντρικό λιμένα του Πειραιά.
 Αυτή η περιοχή στα αρχαία χρόνια γνώρισε μεγάλη ακμή τόσο ως εμπορικό κέντρο της ανατολικής Μεσογείου όσο και ως πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Αθήνας καθώς ήταν ο μεγαλύτερος λιμένας της Αθήνας, και ίσως ολόκληρης της Ελλάδας, όπως φαίνεται και από τον αριθμό των νεώσοικων.
Την Κυριακή 4 Μαρτίου αρχαιολογικός περίπατος στον Πειραιά, η ιστορία του οποίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. 
Η ξενάγηση μας θα ξεκινήσει από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά το οποίο περιλαμβάνει εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της αττικής παραλίας, χρονολογούμενα από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Δίπλα από το μουσείο θα δούμε το θέατρο των ελληνιστικών χρόνων της Ζέας.
Κατευθυνόμενοι προς το λιμάνι της Ζέας θα κάνουμε μια στάση στο ιστορικό Ρολόι «Αυγό» του Πειραιά. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούμε στοανατολικό μέρος της μαρίνας της Ζέας όπου θα ξεναγηθούμε στους αρχαίους νεώσοικους, τα αρχαιότερα δημόσια κτήρια του Πειραιά.
Τέλος θα επισκεφτούμε το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οπού θα γίνει και μάθημα ζωγραφικής για αυτούς που έχουν καλλιτεχνικές αναζητήσεις. πηγή