Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Λαϊκή συνέλευση στη Χαραυγή

Το 5ο Γυμνάσιο Κερατσινίου στη Χαραυγή, την Χαραυγή με τα τόσα προβλήματα, επέλεξε η δημοτική ομάδα που βρίσκεται στη διοίκηση του Δήμου για να πραγματοποιήσει λαϊκή συνέλευση, «εγκαινιάζοντας», άτυπα, τη νέα προεκλογική περίοδο που έρχεται για τις δημοτικές εκλογές του 2019.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που επιλέχτηκε η Χαραυγή για το ξεκίνημα των συνελεύσεων. Είναι, ίσως, η πιο αδικημένη περιοχή του δήμου. Μετά από 3 χρόνια στην εξουσία, για τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Χαραυγής, η δημοτική αρχή έχει κάνει βήματα, σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη, (ανακατασκευή γηπέδου 5Χ5, εξέδρες στο γήπεδο, παρεμβάσεις σε σχολεία, κλπ), όμως τα προβλήματα της Χαραυγής παραμένουν και δυστυχώς μαζί με τα παλιά προστέθηκαν και καινούργια.

Σημαντικά θέματα, τα οποία απασχολούν την περιοχή της Χαραυγής, και για τα οποία πρέπει να γίνει συζήτηση και να υπάρξουν απαντήσεις  είναι:
α.Η δυσοσμία που προέκυψε τελευταία και σχεδόν όλο το καλοκαίρι επιβάρυνε την ατμόσφαιρα.  Είναι ένα καινούργιο πρόβλημα, ίσως και μεγαλύτερο από τα υπάρχοντα καταγεγραμμένα. Στους μεγαλύτερους θυμίζει άλλες εποχές και στους νεότερους προκαλεί ανησυχία η διαβίωση τους στην περιοχή.
β. Οι παιδικές χαρές και οι υποδομές για τα μικρά παιδιά. Οι συνέπειες που υπάρχουν από το κλείσιμο της παιδικής χαράς στη Μυκηνών και η καθυστέρηση για την ανακατασκευή των παιδικών χαρών.
γ. Η συγκοινωνία, η οποία είναι εξαιρετικά προβληματική και παρά τις προσπάθειες τα τελευταία δύο χρόνια του Εξωραϊστικού Συλλόγου Χαραυγής παραμένει στο ίδιο επίπεδο.
δ. Η ΝΑΦΘΑ (εδώ), το εργοστάσιο που αναπαλαιώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση σε προηγούμενες δημοτικές αρχές, το οποίο δυστυχώς ρημάζει και μαραζώνει. Η αξιοποίηση του αναπαλαιωμένου εργοστασίου της ΝΑΦΘΑ με τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου και χρήση των κτιρίων για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, ΚΑΠΗ, κοινωφελών δραστηριοτήτων είναι ίσως ένα ακόμα ένα τεράστιο θέμα που κάποτε μια δημοτική αρχή πρέπει να αντιμετωπίσει.

ε. Το θεατράκι της Χαραυγής στην Πλατεία Πόντου. Πανέμορφος χώρος για τον οποίο δεν φτάνει το ετήσιο ρετουσάρισμα για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού. Μια μικρή παρέμβαση αρκεί για να αναβαθμιστεί η συνολική εικόνα και το θέατρο να γίνει απολύτως λειτουργικό.
στ. Ακόμα, η ανάπλαση της περιοχής γύρω από το Λιμανάκι Κερατσινίου, το μη ενεργό εργοστάσιο της ΔΕΗ, η περιποίηση και το ξαναζωντάνεμα της πλατείας Πόντου, το γήπεδο το οποίο εξωτερικά σκουριάζει και καταρρέει, οι χώροι γύρω από το κολυμβητήριο-γυμναστήριο που δεν έχουν διαμορφωθεί και έχουν αφεθεί
για πολλά χρόνια στην τύχη τους, ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας, η οριστική απομάκρυνση του παλαιού Νεκροταφείου από τη περιοχή και απόδοση των χώρων στους κατοίκους, τα πεζοδρόμια, κλπ.
 

Οπωσδήποτε είναι σημαντικό όταν γίνονται συνελεύσεις πολιτών. Είναι μια μορφή άμεσης δημοκρατίας. Οι δημότες ενημερώνονται, παίρνουν το λόγο, ασκούν κριτική και καταθέτουν προτάσεις. Σημασία έχει, η διαδικασία της συνέλευσης να μην περιοριστεί σε αυτό που έγινε κατά κόρον σε συνελεύσεις στο παρελθόν: παρουσίαση του «έργου» της Δημοτικής Αρχής και των δημοτικών συμβούλων! Και βέβαια διπλή σημασία έχει η επόμενη μέρα. Πόσο θα ακούσει η δημοτική αρχή και πως θα αξιοποιήσει τις ιδέες τις προτάσεις, τις παρεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η παρουσίαση του σχεδίου της Δημοτικής Αρχής για τη γειτονιά και κατ΄ επέκταση και για την πόλη, οι προτάσεις - αντιρρήσεις των δημοτών για το σχέδιο αυτό και τελικά οι ουσιαστικές, ρεαλιστικές δεσμεύσεις, με ημερομηνίες, χρονοδιαγράμματα θα κρίνουν, στο τέλος, την επιτυχία της πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής, η οποία, πάντως, είναι αξιεπαίνη.

Το κάλεσμα της δημοτικής αρχής αναφέρει: Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 6:30 μ.μ. στην αίθουσα του 5ου Γυμνασίου Κερατσινίου (πλησίον γηπέδου Χαραυγής)
Ο Δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος και η δημοτική ομάδα θα παρουσιάσουν τον απολογισμό των δράσεων της Δημοτικής Αρχής και θα συζητήσουμε για παρεμβάσεις στην περιοχή για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Καλούμε όλους τους κατοίκους να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση ώστε να σχεδιάσουμε από κοινού για το μέλλον του τόπου μας.