Κυριακή 21 Μαΐου 2017

...στη Χαραυγή και στη Δραπετσώνα. Τι δυσοσμία είναι αυτή;


Συντάκτης  Λάκης Ιγνατιάδης
Σε ποια πόλη; Στο Κερατσίνι και πιο ειδικά στη Χαραυγή και στη Δραπετσώνα. Τι δυσοσμία είναι αυτή; 
Αν με λέξεις μπορούμε να είμαστε ακριβείς γι'αυτήν τη δυσάρεστη οσμή, θα πούμε κάτι ανάμεσα σε καμένο λάστιχο και πετρέλαιο. Και κάθε πότε αυτή η οσμή μπαίνει στα σπίτια των κατοίκων; Όχι κάθε μέρα, αλλά αρκετές μέρες το χρόνο, αν εξαιρέσουμε τις χειμωνιάτικες. Οι κάτοικοι έχουν καταλήξει πως ένας παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η φορά του αέρα, μόνο που αυτή είναι διαφορετική για τη Δραπετσώνα και διαφορετική για την Χαραυγή.

Να τονίσουμε εδώ κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία. Σχεδόν ανάμεσα στην Χαραυγή και τη Δραπετσώνα βρίσκονται οι αποθήκες καυσίμων του Μελισσανίδη και το "διυλιστήριό" του, αυτό που επεξεργάζεται υγρά απόβλητα και κατάλοιπα φορτίων πλοίων που καταπλέουν στις λιμενικές εγκαταστάσεις του Πειραιά. Του Πειραιά μόνο;

Θυμάστε από πότε υφίσταται αυτό το φαινόμενο; Σίγουρα εδώ και τρία χρόνια. Πιο παλιά και πάλι ανάλογα με τους αέρηδες μια άλλη μυρωδιά ταλαιπωρούσε ιδιαίτερα τους κατοίκους των προαναφερόμενων περιοχών. Η μυρωδιά της βοθρίλας και όλοι ξέρανε πως προερχόταν από το σταθμό βιολογικού καθαρισμού λημμάτων της Ψυτάλλειας. Με τον καιρό όμως αυτή η οσμή γινόταν όλο και πιο αδύναμη. Φαίνεται πως κάποια έργα που έγιναν στην Ψυτάλλεια όπως π.χ η τοποθέτηση σκέπαστρων σε όλες τις δεξαμενές, θα έπαιξε ρόλο και τώρα αυτή τη μυρωδιά μπορεί κάποιες μέρες να την μυρίσεις π.χ στην περιοχή της ανάπλασης, αλλά είναι υποφερτή.

Όταν ο καθένας λέει το κοντό του και το μακρύ του, που αποδίδουν την αιτία αυτής της ανυπόφορης μυρωδιάς; Κάποιοι λένε ότι προέρχεται από τον Ασπρόπυργο, κάποιοι άλλοι από τη ΔΕΗ, μερικοί υποστηρίζουν ότι η αιτία είναι ο σταθμός προεπεξεργασίας στον Ακροκέραμο, υπάρχουν κι αυτοί που δείχνουν την Ψυτάλλεια, παίζει και η ΔΕΗ, όπως και η άποψη ότι αυτές οι οσμές μας έρχονται συστημένες από την Αφρική.
ολόκληρο το άρθρο εδώ stagona4U