Το όραμα της Ρένας Δούρου! Ζωντανεύει τo Περιβαλλοντικό Πάρκο «φάντασμα» στο Σχιστό !!!
Η πολυδιαφημισμένη «πράσινη όαση» που δημιουργήθηκε σε μια έκταση 500 και πλέον στρεμμάτων, επάνω σε τόνους απορριμάτων, σήμερα πνίγεται και πάλι από ανεξέλεγκτα μπάζα, σκουπίδια, κάθε λογής απόβλητα-ορισμένα ίσως επικίνδυνα-στοιχειοθετώντας έτσι την απόλυτη εγκατάλειψη. Και όμως εδώ, πριν από περίπου 16 χρόνια, η εικόνα ήταν διαφορετική…
Η αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιστικού Συδέσμου, Αφροδίτη Μπιζά, λέει: «Υπήρχαν αναψυκτήριο, αθλητικές εγκαταστάσεις, ψυχαγωγικές δράσεις, παιδικές χαρές που σε συνδυασμό με το ανάγλυφο του τοπίου αποτελούσαν πραγματικό Περιβαλλοντικό Πάρκο, το οποίο όμως, μετά το 1992 που κατασκευάστηκε, δεν συντηρήθηκε ποτέ και εγκαταλείφθηκε».
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησε «αυτοψία» και κατέγραψε την εικόνα στον χώρο, αλλά και τη θέληση της Περιφέρειας Αττκής να δώσει ζωή σε ένα άψυχο τοπίο που θα μπορούσε να αποτελεί πνεύμονα πρασίνου στις τόσο στερημένες περιβαλλοντικά περιοχές, όπως το Πέραμα και το Κερατσίνι.
Τι κατέγραψε η κάμερα:
Διαλυμένες κτιριακές εγκαταστάσεις και σαπισμένες ξύλινες κατασκευές.
Πλανόδιοι έχουν αφαιρέσει μεταλλικά εξαρτήματα, παιχνίδια παιδικής χαράς, ιστούς φωτισμού ακόμη και σωληνώσεις εξαέρωσης του παραγόμενου βιοαερίου.
Η άλλοτε πλούσια βλάστηση σήμερα είναι ξερά χόρτα και τοπίο σε αποσύνθεση. Σύμφωνα με την κ. Μπιζά, για το περιβαλλοντικό πάρκο δαπανήθηκαν 4 δισ. δραχμές (περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ) και θα μπορούσε να ικανοποιεί τις ανάγκες των γύρω περιοχών ως ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Αττικής. Για πολλά χρόνια, ωστόσο, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού ήταν και παραμένει έως σήμερα πάρκο-φάντασμα.
Στα όρια του Δήμου Περάματος, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης «έγινε μία πολύ μεγάλη επένδυση, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε ως περιβαλλοντικό πάρκο. Το χειρότερο… απαξιώθηκε ως χώρος».
Ο χώρος από φυσική άποψη είναι πολύ ωραίος, η θέα στη στενή λωρίδα θάλασσας, που χωρίζει το Πέραμα από Σαλαμίνα καταπληκτική και θα μπορούσε να αποτελέσει πράγματι μια ανάσα για τους κατοίκους των δήμων του Πειραιά.
«Μιλάμε για μια περιοχή της Β’ Πειραιά, τονίζει ο κ. Γαβρίλης, όπου είναι συγκεντρωμένες παρα πολλές οχλούσες δραστηριότητες. Είναι η περιοχή εκείνη που ανά κάτοικο έχει το λιγότερο πράσινο σε διαθέσιμο δημόσιο χώρο».
Σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της την προσπάθεια να δωσει ζωή στο πάρκο. Συντονισμένα με τους δήμους και τον Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής ξεκίνησαν εργασίες καθαρισμού, αποκατάστασης, αλλά και φύλαξης του πάρκου.
«Δεν μπορεί να αποτιμηθεί η αξία του χώρου σε χρήμα γιατί μπορεί να αποτελέσει έναν πραγματικό πνεύμονα για την περιοχή και για ολόκληρη την Αττική» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του ΕΣΔΝΑ Γιάννης Δρίβας ο οποίος με συνεργεία συντονίζει καθαρισμό και εξυγίανση του χώρου που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Αττικής και ήδη έχει απομακρύνει όγκους σκουπιδιών. Για τον κ. Γρίβα το βασικότερο είναι να εξασφαλισθεί πρωταρχικά η φύλαξη του χώρου.
«Ένα τόσο μεγάλο έργο δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί από τη μία στιγμή στην άλλη μάλιστα όταν υπάρχουν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που πολλές φορές φρανάρουν να γίνουν αποτελεσματικές οι ενέργειες μας».
Σημειώνεται ότι ο χώρος ανήκει στον ΟΔΕΠ (στον Οργανισμό Διαχείρησης Εκκλησιαστική Περιουσίας) από τον οποίο τον μισθώνει ο Σύνδεσμος, ο οποίος πληρώνει ένα ενοίκιο στην οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας. Άλλωστε, η θέα της Μονής των Αγίων Πατέρων είναι εμφανής στο πάρκο, όπως και η μεγάλη πινακίδα που θυμίζει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης στην είσοδό του.
Σήμερα η επαναλειτουργία του πάρκου αποτελεί μεγάλο όραμα για την ομάδα της Ρένας Δούρου. Βρίσκεται ψηλα στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής και υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές να πετύχει. Πηγή: left.gr