Ο Δήμος Κερατσίνιου- Δραπετσώνας σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνει ένα κύκλο 10 επιμορφωτικών σεμιναρίων τοπικής ιστορίας. Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν από τις 17 Μαρτίου έως τις 2 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο “Media Lab” της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Αμφιάλη (2ος όροφος του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη», Εμμ. Μπενάκη 70).
Ο συγκεκριμένος κύκλος σεμιναρίων έχει στόχο να αναδείξει τρόπους σύνδεσης της σύγχρονης ιστοριογραφικής προσέγγισης με τις διαδρομές της τοπικής ιστορίας, και παράλληλα να προσφέρει τεκμηριωτικό υλικό χρήσιμο στους συμμετέχοντες.
Ο συγκεκριμένος κύκλος σεμιναρίων έχει στόχο να αναδείξει τρόπους σύνδεσης της σύγχρονης ιστοριογραφικής προσέγγισης με τις διαδρομές της τοπικής ιστορίας, και παράλληλα να προσφέρει τεκμηριωτικό υλικό χρήσιμο στους συμμετέχοντες.
Αρχειακά τεκμήρια, εφημερίδες, φωτογραφικά αρχεία και λογοτεχνικά κείμενα σε συνδυασμό με ψηφιακά εργαλεία όπως θεματικά και ιδρυματικά αποθετήρια, βιβλιογραφικοί κατάλογοι και ποικίλες ψηφιακές ιστοριογραφικές εφαρμογές μπορούν να αποτελέσουν πηγές της τοπικής ιστορίας. Μέσα από τα σεμινάρια θα παρουσιαστεί ο τρόπος και η μέθοδος που όλα τα παραπάνω, «παλιά» και νέα ιστοριογραφικά εργαλεία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη της τοπικής ιστορίας.
Συγκεκριμένα μέσα από έναν κύκλο 10 σεμιναρίων θα παρουσιαστούν οι αρχειακές και ψηφιακές πηγές της τοπικής ιστορίας και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν ως προς την ορθή και ουσιαστική χρήση τους.
Η παρούσα δράση αποσκοπεί: στην εξέταση και κατανόηση της θεωρίας και μεθοδολογίας της τοπικής ιστορίας ως ένα διεπιστημονικό πεδίο και στην ανάπτυξη ενός παραδείγματος, που θα λειτουργεί ως οδηγός για την υλοποίηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων τοπικής ιστορίας από τους δυνάμει ερευνητές, τοπικές συλλογικότητες ή εκπαιδευτικούς.
Η δυναμική αυτή μελέτη και παρουσίαση της τοπικής ιστορίας είναι δυνατό να δώσει νέα ώθηση στην παραγωγή μελετών και εκπαιδευτικών δράσεων και κυρίως να αλλάξει το τρόπο μελέτης της τοπικής ιστορίας.
Την επιστημονική επιμέλεια των σεμιναρίων έχει ο Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η ερευνητική ομάδα υλοποίησης του έργου αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες με μεγάλη ερευνητική εμπειρία και συγγραφικό έργο σχετικά με τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το προτεινόμενο έργο αλλά και νέους ερευνητές στο πεδίο της μελέτης της τοπικής ιστορίας και διάσωσης πολιτιστικών αγαθών.
Πρόγραμμα σεμιναρίων:
17 Μαρτίου 2017, 18.00
Ελένη Κυραμαργιού
Κοινωνική συγκρότηση και οικιστιστικοί μετασχηματισμοί στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι
24 Μαρτίου 2017, 18.00
Νίκος Μπελαβίλας (αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ)
Βιομηχανική ανάπτυξη και συνθήκες εργασίας στη πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας
31 Μαρτίου 2017, 18.00
Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου (Διευθύντρια Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ)
Διαβάζοντας την ιστορία των επιχειρήσεων
7 Απριλίου 2017, 18.00
Στάθης Παυλόπουλος (υπ. Δρ. Ιστορίας Πάντειο Παν.)-Χρήστος Χρυσανθόπουλος (υπ. Δρ. Ιστορίας Παν. Αθηνών)
Η ιστορική έρευνα στον ψηφιακό χώρο: Τεκμήρια και εργαλεία
28 Απριλίου 2017, 18.30
Ράνια Πολυκανδριώτη (Διευθύντρια Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ)
Η λογοτεχνία ως πηγή κοινωνικής ιστορίας
5 Μαΐου 2017, 18.30
Πηνελόπη Πετσίνη (Δρ Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών)
Φωτογραφία, Μνήμη, Ιστορία: Αναπαράσταση και καταγραφή μέσα από τη φωτογραφική εικόνα
12 Μαΐου 2017, 18.30
Δήμητρα Λαμπροπούλου (Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ)
Προφορική ιστορία και αστικός χώρος
19 Μαΐου 2017, 18.30
Σοφία Ματθαίου (Εντεταλμένη Ερευνήτρια ΙΙΕ/ΕΙΕ) – Δημήτρης Δημητρόπουλος (Διευθυντής Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ)
Πρόσωπα και οικογενειακά αρχεία στην ιστορία της πόλης
26 Μαΐου 2017, 18.30
Κατερίνα Δέδε (Εντεταλμένη Ερευνήτρια ΙΙΕ/ΕΙΕ)
Τύπος: μια πολλαπλά χρήσιμη πηγή
2 Ιουνίου 2017, 18.30
Κωστής Καρπόζηλος (ιστορικός, Διευθυντής ΑΣΚΙ)
Τα αρχεία της συγχρονίας: καταγράφοντας το αόρατο.