Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Εκδηλώσεις για τη "ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ"



Αφίσα του 13ου Δημ Σχολείου Κερατσινίου
Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κερατσινιου – Δραπετσωνας διοργανώνει και προσκαλεί, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους πεσόντες αγωνιστες στη "ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ" την 13-10 -1944.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/10/2016 και ώρα 10:00 Ιστορικός περίπατος – Στεφανώματα στον ιστορικό περίπατο – στεφανώματα, στις πλάκες όπου «έπεσαν» αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, σε διάφορα σημεία της πόλης μας. Σημείο συνάντησης : Οδός Αγίας Σοφίας & Κωνσταντινουπόλεος (Στάση ΝΕΡΟ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/10/2016 ώρα 19:00 Σε συναυλία στην Πλατεία Κύπρου .
ΚΥΡΙΑΚΗ 16/10/2016 ώρα 10:30 Κεντρική εκδήλωση στο : "ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ" ΣΤΗ "ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ"


H Μάχη της «Ηλεκτρικής»

<Το πρωί της 13ης Οκτώβρη 1944 ο λαός της πρωτεύουσας συνέχιζε το πανηγύρι για την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Ομως, την ίδια ώρα στον Πειραιά ο ΕΛΑΣ έδινε μάχες για τη σωτηρία των λιμενικών εγκαταστάσεων, της Ηλεκτρικής Εταιρίας (ΠΑΟΥΕΡ) και όλων των εργοστασίων. Αν καταστρεφόταν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, το μόνο που παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια, η Αθήνα και ο Πειραιάς για πολλούς μήνες θα βυθίζονταν στο σκοτάδι. Για μεγάλο διάστημα δε θα δούλευαν τα εργοστάσια και θα υπολειτουργούσε το λιμάνι, ενώ δε θα λειτουργούσαν ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ούτε και τα τραμ που εκτελούσαν τη γραμμή Αθήνας - Πειραιά. Στο Κερατσίνι οι μαχητές παρέμεναν σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί αποχωρώντας είχαν την εντολή να καταστρέψουν όλες τις μεγάλες - και όχι μόνο- βιομηχανικές μονάδες σε όλο το μήκος της βιομηχανικής ζώνης, καθώς και τις λιμενικές εγκαταστάσεις…>