Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Η παράνομη μικροχωματερή του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και η στάση της δημ.αρχής


Συζητώντας το θέμα κρίναμε ότι, ως προς τα γεγονότα, το καλύτερο είναι να σας μεταφέρουμε ότι καταλάβαμε. 
Το θέμα μας λοιπόν, είναι μία μικρή πτυχή σχετικά με τα απορρίμματα του δήμου μας.

Η σειρά είναι η εξής: Τα απορριμματοφόρα ως γνωστόν συλλέγουν τα οικιακά σκουπίδια από τους κάδους. 
Το επόμενο βήμα είναι που τα αδειάζουν στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Κερατσινίου. Πρόκειται για έναν χώρο που βρίσκεται δίπλα και πάνω από το νεκροταφείο του Σχιστού. Στον χώρο αυτό ξεφορτώνουν τα σκουπίδια πολλά απορριμματοφόρα, όχι μόνο των δήμων του Πειραιά, αλλά και αρκετών δήμων της Αθήνας. Και το τελευταίο βήμα της συγκομιδής είναι η μεταφορά των σκουπιδιών αυτών με νταλίκες στον ΧΥΤΑ της Φυλής.

Παλιά όλα τα απορριμματοφόρα του δήμου μας που πήγαιναν στο σταθμό του Κερατσινίου εξυπηρετούντο στο ακέραιο. Τα τελευταία χρόνια όμως όχι. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε έχει να κάνει με τον αριθμό των νταλικών, με τον πλήθος των εργαζομένων, με την χωρητικότητα του σταθμού εξ αιτίας του ότι προστέθηκαν στο σταθμό αυτόν κι άλλοι δήμοι.
 Κανονικά λοιπόν όσα απορριμματοφόρα δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν τα σκουπίδια τους στο ΣΜΑ Κερατσινίου είναι υποχρεωμένα να τα μεταφέρουν τα ίδια στην Φυλή.

Επειδή όμως ως γνωστόν το καλό το παλικάρι πάντα ξέρει κι άλλο παράνομο μονοπάτι, οι δικοί μας εργαζόμενοι με διάφορες δικαιολογίες δεν ακολουθούν την νόμιμη διαδικασία. Διαλέξανε λοιπόν για τα περαιτέρω έναν χώρο πίσω από το σταθμό στάθμευσης των αυτοκινήτων του δήμου που βρίσκεται πάνω στο Σχιστό. Ο χώρος αυτός είναι δίπλα από την πίσω μεριά του γηπέδου Π. Σαλπέα και πάνω στον παράπλευρο δρόμο που σε βγάζει ψηλά στο Σχιστό. 
Εκεί λοιπόν πηγαίνουν οι δικοί μας και αδειάζουν τα σκουπίδια που δεν τα δέχεται ο ΣΜΑ. Συνήθως την άλλη μέρα πηγαίνει μία νταλίκα και της τα φορτώνουν. Πριν χρόνια είχαμε περάσει από εκεί και βρωμοκοπούσε ο τόπος. Θελήσαμε να μάθουμε από που έρχεται αυτή η δυσοσμία και λίγες μέρες μετά έτυχε να βρεθεί μπροστά μας ένας από τους αντιδημάρχους του Τζανή. Ήταν στους πρώτους μήνες της θητείας τους, τότε που αφελώς πιστεύαμε ακόμα ότι κάτι καλό έστω και λίγο θα κάνει η δημ.αρχή του Λ.Τζανή και έτσι ήμασταν εύπιστοι σε αυτά που μας έλεγαν. Κι αυτό που μας είπε ο αντιδήμαρχος ήταν πως προσωρινή είναι αυτή η "χωματερή" και μέσα σε λίγες εβδομάδες το θέμα θα διευθετηθεί.

Και αυτή τη βδομάδα μάθαμε ότι το θέμα δεν διευθετήθηκε ποτέ. Η παράνομη αυτή μίνι "χωματερή" λειτουργούσε μέχρι και προχθές.

Τι συνέβη και έγινε θέμα; Ένας συμπολίτης μας, ονόματι Σταύρος Λυμπέρης, έκανε μία επίσημη καταγγελία. Ήρθε λοιπόν η υγειονομική επιτροπή από την Περιφέρεια Πειραιά και οι άνθρωποι τράβαγαν τα μαλλιά τους. Με λίγα λόγια η χωματερή αυτή που λειτουργούσε χρόνια, δεν τηρούσε κανένα κανόνα υγειονομικής προστασίας και του χώρου αυτού καθ'εαυτού και του περιβάλλοντος. Και το δεύτερο που παρατήρησε η υπάλληλος που έκανε τον έλεγχο ήταν η άθλια κατάσταση των απορριμματοφόρων που ήταν εκεί. Η υπάλληλος αυτή έπραξε το αυτονόητο. Διέταξε το κλείσιμο της αυτοσχέδιας μίνι χωματερής. 

Ποιες λύσεις υπάρχουν από εδώ και πέρα; 
Να αρχίσουν να μεταφέρουν τα απορριμματοφόρα του δήμου μας όσα σκουπίδια δεν τα δέχεται ο ΣΜΑ στον σταθμό της Φυλής. Και αν γίνεται, να διαμορφώσουν τον χώρο που μέχρι τώρα λειτουργούσε αυτή η χωματερή ώστε να χαρακτηριστεί νόμιμη, όπου θα τηρούνται όλοι οι όροι υγιεινής λειτουργίας συνοδευόμενη από μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Τώρα όποιος θέλει να βαθύνει λίγο το πλάνο, μάλλον θα σκεφτόταν και τα εξής. Η χωματερή αυτή μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα ότι λειτουργούσε εν γνώσει τόσο των προηγούμενων δημ.αρχών όσο και της τωρινής.
 Ήταν μια επιλογή παράνομη 100% που βόλευε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και μόνον αυτούς. Το σίγουρο είναι ότι την επινόησαν και την επέβαλλαν. Το θέμα είναι αν στις μέρες μας κάποιος που έχει πέντε τουλάχιστον χρόνια στο κουρμπέτι σε τι συμπέρασμα μπορούμε να καταλήξουμε για το ποιόν του αν αυτός εμφανίζεται να έχει εμπιστοσύνη στις διάφορες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης; 

Το ποιο εύκολο είναι να σκεφτούμε ότι κι αυτός ανήκει σε μια ομάδα που συγκεντρώνει δυστυχώς τη μεγάλη πλειονότητα στον χώρο των εργαζομένων. Μιλάμε για συμπολίτες μας που ρημάζουν τον δημόσιο τομέα και που το λιγότερο που κάνουν είναι να ταλαιπωρούν και να εκμεταλλεύονται όποτε τους δίνεται η ευκαιρία τους ανώνυμους δύστυχους συνανθρώπους τους. 
Το αόρατο κατάμαυρο νήμα που ενώνει τα μέλη αυτής της ομάδας δημοσίων υπαλλήλων, αυτό που δίχως άλλο τους χαρακτηρίζει, είναι η παράνομη κατά βάση ικανοποίηση των συμφερόντων τους, όπου το στίγμα του πρώτου σκαλιού είναι μία made in greece "λούφα και παραλλαγή" ανεπαρκών κατά βάση συμπολιτών μας. Αυτός είναι ο κανόνας και έχω πολλές αμφιβολίες στο αν το να ελπίζεις ότι αυτή η αθλιότητα μπορεί κάποτε να περιοριστεί στο περιθώριο είναι ένδειξη ψυχικής υγείας. Με αυτό ως δεδομένο δεν μας φάνηκε παράξενο που η υπηρεσία του δήμου μας τελικά αγρόν ηγόρασε για το μικρό αλλά σημαντικό για μας αυτό ζήτημα. 

Το βέβαιο είναι πως την ουσιαστική ευθύνη απέναντι στους δημότες προφανώς και δεν μπορούμε να την χρεώσουμε στην υπηρεσία καθαριότητας. Αυτήν εξ ορισμού την έχει όλο το πολιτικό προσωπικό, δηλ. το δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος και οι δύο μέχρι στιγμής αντιδήμαρχοι καθαριότητας, κ.Αλεξίου και κα. Περδίκη. 
Αν τώρα αποδειχτεί ότι όλοι αυτοί είχαν μαύρα μεσάνυχτα για αυτό το θέμα, τότε δυστυχώς θα πρέπει να αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα. Αν όμως το γνώριζαν το θέμα, επέτρεπαν δηλαδή να λειτουργεί μια παράνομη χωματερή και δεν προσπάθησαν να πιάσουν τον ταύρο από τα κέρατα, τότε μήπως πλησιάζει ο καιρός για ν'αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε γιατί δεν ντρέπονται κάθε φορά που επαγγέλλονται πως ήρθαν για να αλλάξουν τα πράματα - εννοείται προς το καλύτερο; 
Επ' ευκαιρία ας τους υπενθυμίσουμε εδώ το πασίγνωστο, πως οι διάφοροι συμβιβασμοί, τόσο οι μεγάλοι αλλά εξ ίσου και οι μικροί, που μέσα σ'αυτούς περιλαμβάνεται και η ανοχή στις κάθε είδους ανομίες, φθείρουν και διαμορφώνουν σιγά σιγά μια στάση όπου παίρνει κεφάλι ο κυνισμός και σκάει μύτη η αδιαφορία για το κυνήγι κορυφών προς όφελος του λαού. Και που σιγά σιγά μια τέτοια στάση ροκανίζει την όποια εμπιστοσύνη για κάθε θέμα μπορεί να τους έχουν ακόμα και καλοπροαίρετοι δημότες. 

Ας ελπίσουμε πως το θέμα αυτό θα λυθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της υγειονομικής επιτροπής και την νομοθεσία. Ότι θα εφαρμοστούν στο ακέραιο οι σχετικές διατάξεις. Το τονίζουμε αυτό διότι όπως πληροφορηθήκαμε τώρα και επί Τζανή η υγειονομική επιτροπή είχε αποφασίσει το κλείσιμο αυτής της χωματερής, αλλά το θέμα τότε όπως φαίνεται θάφτηκε. 

Να πούμε και κάτι για μας. Δυστυχώς δεν σταθήκαμε στο ύψος της περίστασης. Διότι το θέμα αυτό θα έπρεπε, ως ερασιτέχνες ας πούμε δημοσιογράφοι που θέλουμε να είμαστε, να μην το πληροφορούμαστε κατόπιν εορτής. Και που αν το γνωρίζαμε και αναρτούσαμε το σχετικό άρθρο και ας πούμε ότι αδιαφορούσε η δημ.αρχή, τότε σίγουρα δε θα κάναμε εμείς την καταγγελία;  πηγή: σταγονα4u