Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

"No Martini No Party"!

Αυτή τη φορά δεν υπήρξαν δελτία τύπου και ανακοινώσεις, ούτε καλέσματα για κινητοποιήσεις. Ο πρωθυπουργός ήρθε συναντήθηκε με τον δήμαρχο πήγε και στα λιπάσματα και δήλωσε: «Η περιοχή αυτή θα περάσει στην αυτοδιοίκηση, αυτή είναι η δέσμευση μας. Θα πρέπει να συνεργαστούμε προκειμένου άμεσα να γίνουν οι πρώτες ενέργειες ώστε αυτό το θαλάσσιο μέτωπο να γίνει δημόσιος χώρος και όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση», …«Στόχος μας από εδώ και πέρα να τραγουδάμε: στη Δραπετσώνα έχουμε ζωή»! 
Και μετά, όπως γίνεται ως συνήθως, άρχισε το πανηγύρι! Δηλώσεις, ανακοινώσεις και κόντρα ανακοινώσεις, σχόλια και γκρίνια! "Ήρθε κρυφά, show στο Κερατσίνι, τώρα θυμήθηκε το Κερατσίνι που πωλείται ο ΟΛΠ, ο δήμαρχος ήταν μεσ την καλή χαρά, δεν μίλησε (ζήτησε επιτακτικά) για τον ολπ, δεν καλέστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι και …άλλα"!
 Πρώτα τα απλά: ο πρωθυπουργός διάλεξε να έρθει και διάλεξε και τον τρόπο και την ώρα! Ήθελε να  εκμεταλλευτεί, να «πουλήσει» επικοινωνιακά την επιλογή της κυβέρνησης; Ναι! Ε, και; Αυτό είναι το «παιχνίδι» της εξουσίας και της πολιτικής, η οποία, βέβαια, έχει διαχρονικές σταθερές που εφαρμόζονται από όλα τα κόμματα! Ακόμα, ο δήμαρχος ήταν οικοδεσπότης και καλά έπραξε! Τι να έκανε δηλαδή, μούτρα; Να μην παρευρίσκεται στην υποδοχή;

Από εκεί και πέρα, η όλη εξέλιξη για το θέμα της Ανάπλασης, στη σημερινή συγκυρία, είναι μια θετική εξέλιξη
Υπάρχει ένα χώρος, «κρανίου τόπος» από το 1999! Δημοτικές αρχές πέρασαν και δεν ακούμπησαν, κυβερνήσεις "ήλθον, είδον και απήλθον". Μάλιστα με την προηγούμενη κυβέρνηση ο χώρος είχε χαρακτηριστεί ως βιομηχανική ζώνη, με την περίφημη τροπολογία Μανιάτη, η οποία προέβλεπε για την περιοχή τη χωροθέτηση και εγκατάσταση βιομηχανικών χρήσεων! Ήδη, ένα εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων έχει στηθεί στην περιοχή! 
Όλο αυτό δεν είναι λίγο, και δεν θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη κυβέρνηση και η συγκεκριμένη δημοτική αρχή και εάν δεν υπήρχε στην συγκεκριμένη περιοχή η δύναμη της παράταξη Λαφαζάνη. Όλα έχουν παίξει το ρόλο τους! Δεν είναι λίγο ότι η κυβέρνηση ακύρωσε το νόμο του 2014, ενώ μειώθηκε ο συντελεστής δόμησης από το 0,6 στο 0,15. 

Δυστυχώς για το λιμάνι, τα πράγματα έχουν πάρει δρόμο χωρίς επιστροφή! Ατύπως όλοι το αναγνωρίζουν! Ο ΟΛΠ τόσα χρόνια ήταν κράτος εν κράτη για την περιοχή, δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία στην τοπική κοινωνία. Δεν "συγκινεί!" Επιπλέον, η αλήθεια είναι ότι με ανακοινώσεις δεν αλλάζει το σκηνικό! Δυστυχώς υπάρχουν οι δανειστές και δεν υπάρχει ικανό κίνημα πολιτών, το οποίο να αντισταθεί και να ανατρέψει τη διαγραφόμενη πορεία προς την πώληση! 
Εντάξει, ίσως ο δήμαρχος θα μπορούσε να πει κάτι παραπάνω για τον ΟΛΠ, έτσι για να στηρίξει και την απόφαση του να κλείσει τον δήμο στην διαμαρτυρία που είχε γίνει για την πώληση του ΟΛΠ, ίσως ως οικοδεσπότης δεν θέλησε να χαλάσει την όμορφη ατμόσφαιρα.  Όμως αλλού είναι το ζήτημα από την επίσκεψη!

Και το θέμα βέβαια είναι, πέρα από τις δηλώσεις, αν ειπώθηκε κάτι και για την ουσία της υπόθεσης! Αν μπήκαν θέματα (δεν υπάρχει ενημέρωση στην επίσημη ανακοίνωση) και εάν υπήρξαν κάποιες δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα, τις προδιαγραφές, τον τρόπο και τα χρήματα για την υλοποίηση του έργου. Πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα, με ποια κονδύλια; Κάποιες από τις εκτάσεις είναι ιδιωτικές, ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα και Λαφάρτζ. Κάτι έπρεπε να ακουστεί για όλα αυτά! Όλοι πλέον είναι καχύποπτοι, μιας και στο παρελθόν υπήρξαν υποσχέσεις και τελικά δεν προχώρησε τίποτα! Το στοίχημα επομένως είναι από εδώ και πέρα τι θα γίνει, αν θα γίνει, πότε θα γίνει! Και αυτό θα είναι το βασικό κριτήριο για να καταγραφούν στην ιστορία οι συμμετέχοντες!
Γιατί, εάν δεν υπάρξουν τα χρήματα και μείνει η περιοχή ακόμα 5 χρόνια σε αυτό το χάλι, τότε θα έρθουν οι επόμενοι, με τους «ζεστούς» επενδυτές, και τότε τέλος η ανάπλαση, τέλος για πάντα! Γιατί όπως λέει και "...ο λαός» "No Martini No Party"!