Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015

Η Ψυττάλεια ξανά στο προσκήνιο;


Από τότε που πάρθηκε αυτή η "ιστορική" απόφαση, μάλλον επί Καραμανλή του μεγαλύτερου, να μεταφερθούν όλα τα λύματα του λεκανοπεδίου στη Ψυττάλεια, αντί να επιλεγεί η λύση μικρών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού περιφερειακά της Αττικής, η Ψυττάλεια απασχολεί τους κατοίκους της περιοχής μας! 
Πότε με την "επιβάρυνση"  της περιοχής από τη λειτουργία της μονάδας, πότε με τις μυρωδιές, πότε με την περαιτέρω χρήση του επεξεργασμένου νερού και πότε με το ερώτημα "τα λύματα ποιας άλλης περιοχής θα έρθουν για επεξεργασία;"! Τελευταία το θέμα "Ψυττάλεια" είναι πάλι στην επικαιρότητα και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη δημάρχων της περιοχής με τον αντιπεριφερειάρχη!
 Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά ενημέρωσε, διεξοδικά, τους Δημάρχους για τις τελευταίες εξελίξεις και τις διαδοχικές συσκέψεις για το θέμα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και ειδικότερα για το αποτέλεσμα σύσκεψης, που έγινε στην Περιφέρεια Αττικής υπό την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη  γνωστοποιήθηκε από την ΕΥΔΑΠ ότι «η μεταφορά πρόσθετων λυμάτων από την Ανατολική Αττική στο ΚΕΛ Ψυττάλειας θα επιβαρύνει απαγορευτικά το ρυπαντικό φορτίο της μονάδας». Με βάση τα παραπάνω συμφωνήθηκε να καταρτιστούν και να εγκριθούν τα αναγκαία σχέδια δράσης (action plan) και η χωροθέτηση για την κατασκευή ΚΕΛ, που θα καλύπτει τους Δήμους Ραφήνας- Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδας. (εδώ)

Όμως ο Ζ. Ζούπης με δήλωση του επαναφέρει το θέμα και ουσιαστικά ζητά σειρά πρωτοβουλιών μεταξύ των οποίων και συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας, του ΕΣΔΝΑ και της ΕΥΔΑΠ για να μην βρεθεί η περιοχή, πάλι, προ τετελεσμένων γεγονότων!  Ακόμα από τη δήλωση του Ζαχαρία Ζούπη προκύπτει ότι κάτι τρέχει με τη Ψυττάλεια! Πιθανότατα, όπως αναφέρεται στη δήλωση, σχεδιάζεται η μεταφορά όλων των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια! 
Τι ισχύει και τι όχι, δύσκολα, σ΄αυτό τον κόσμο τον τρελό,  μπορεί να εντοπιστεί! Πάντως, επειδή η περιοχή είναι καμμένη και επειδή είναι γνωστή η ιστορία του καπνού και της φωτιάς, καλό είναι να έχουν γνώση οι φύλακες…!

Η δήλωση του Δημοτικού Συμβούλου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Ζαχαρία Ζούπη, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ» αναφέρει:  <ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ ;
Όλες οι ενδείξεις, οι διαρροές και μια σειρά έγγραφα δείχνουν ότι πιθανότατα σχεδιάζεται η μεταφορά όλων των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια! Αυτό συζητούν άλλωστε ανοικτά όλοι οι Δήμαρχοι Δήμων της Ανατολικής Αττικής, δείχνοντας τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Φιλίππου ως ένθερμο υποστηρικτή της ιδέας, ο οποίος φέρεται να υλοποιεί κατευθύνεις της Περιφερειάρχου Αττικής κ. Δούρου. 

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι οφθαλμοφανέστατα αρνητική για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αφού θα μετατρέψει την Ψυττάλεια σε βόθρο όλου του Λεκανοπεδίου, με ανοικτό κιόλας το θέμα της επικινδυνότητας, της τοξικότητας τμήματος αυτών των λυμάτων. 

Ένας τέτοιος σχεδιασμός δεν είναι νέος. Την ίδια άποψη είχε και ο κ. Γ.Σγουρός βλέποντας μια τέτοια κίνηση ως αναγκαία. Ωστόσο, οι αντιδράσεις του τότε Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Σ. Χρήστου,του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δ.Κατσικάρη και Δήμων απέτρεψε αυτή την μεταφορά. Επανέρχεται άραγε τώρα και μάλιστα εν κρυπτώ χωρίς να ερωτηθούν οι Δήμοι, χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος μας. Αυτό φαίνεται… Το ερώτημα είναι εμείς, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, οι γύρω Δήμοι, οι φορείς, οι κάτοικοι τι κάνουμε… Απολύτως τίποτα…

Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2-12 ενημέρωσα ότι ο ΕΣΔΝΑ (αρμόδιος φορέας από την Περιφέρεια Αττικής) πήρε απόφαση και ζήτησε από την ΕΥΔΑΠ να διατεθούν τα στραγγίγματα που παράγονται στον ΧΥΤΑ Φυλής στην Ψυττάλεια, με μια σύμβαση διαρκείας 80 ημερών με δυνατότητα παράτασης για άλλο ένα μήνα (εν ολίγοις συνολικά για τέσσερεις μήνες περίπου).

 Η αιτία; Καθυστερούσε το έργο κατασκευής μιας ακόμα μονάδας επεξεργασίας από την Περιφέρεια Αττικής ! 
Γιατί ; Γιατί καθυστερούσε η θεώρηση της σχετικής Μελέτης από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας παρακαλώ !!! Τρέλα !!! Γιάννης κερνάει,Γιάννης πίνει ,εν ολίγοις .Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ούτε ο ΕΣΔΝΑ, ούτε η Περιφέρεια Αττικής, ούτε βέβαια η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έκριναν αναγκαίο να ρωτηθεί έστω τυπικά το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου – Δραπετσώνας ! Λες και είμαστε παρακεντέδες της κ. Δούρου . 
Τι σεβασμός στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και μάλιστα από Αυτοδιοικητικά όργανα ! Στην συνεδρίαση ο Δήμαρχος είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και ότι θα το κοιτάξει. Του παρέδωσα την απόφαση του ΕΣΔΝΑ ( ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 392 στις 20-10-2015 ) ,όπως και την Απόφαση του Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ ( ΑΠΟΦΑΣΗ 18716 στις 11-11-2015 ) και καυτηρίασα την τακτική της Περιφέρειας , ενώ ζήτησα να διερευνηθεί αν υπάρχει συνολικό σχέδιο για την μεταφορά λυμάτων και από άλλες περιοχές. Συμφωνήσαμε … Στα λόγια….Λίγες μέρες μετά, στελέχη της Διοίκησης του Δήμου με διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα .
Λίγες μέρες αργότερα , οργίαζαν οι φήμες ότι σχεδιάζεται η μεταφορά όλων των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια .Επικοινώνησα ανήσυχος τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο και του μετέφερα τους κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν .Μου είπε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αν και γνωρίζει ότι πράγματι οι Δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής πιέζουν σ΄αυτή την κατεύθυνση. Μου επιβεβαίωσε δε την πληροφορία που είχα ότι θα γινόταν σύσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη κ.Γ. Γαβρίλη με τους Δημάρχους της περιοχής για αυτά τα θέματα .Πράγματι έγινε η σύσκεψη και βγήκε κοινό ανακοινωθέν .Μόνο που στο κοινό ανακοινωθέν αναφερόταν ότι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη αρνούνται την μεταφορά λυμάτων από τρεις Δήμους της Ανατολικής Αττικής. 


Δεν προκύπτουν άραγε δύο βασικά ερωτήματα; 
ΠΡΩΤΟΝ: Αφού δεν συζητιέται κανένα σχέδιο σαν κι αυτό που αναφέρω, πως και έγινε η συγκεκριμένη σύσκεψη και με ποιο αντικείμενο; 
ΔΕΥΤΕΡΟ: Γιατί ενώ κρίθηκε σκόπιμο να τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν ότι δεν γίνονται αποδεκτά τα λύματα τριών Δήμων της Ανατολικής Αττικής, δεν γίνεται αναφορά σε όλους τους άλλους Δήμους της ίδιας περιοχής;
Εν πάσει περιπτώσει, τι ακριβώς συζητήθηκε σ΄αυτή την σύσκεψη; 
Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν πρέπει να ενημερώνονται αναλυτικά;
Τα δημοτικά συμβούλια δεν πρέπει να αποφασίζουν αν οφείλουν να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες και δράσεις; Γιατί τόσο μυστικοπάθεια τέλος πάντων;

Λίγες μέρες αργότερα και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21-12, η συνάδελφος Βάνα Δατσέρη στάθηκε στο θέμα στηριζόμενη σε πληροφορίες που απορρέουν από το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ισχυρίστηκε, ότι συζητιέται ανοικτά στις αυτοδιοικητικές και πολιτικές πιάτσες. Ότι δηλαδή δρομολογείται η μεταφορά όλων των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια, μετατρέποντας την περιοχή σε βόθρο του Λεκανοπέδιου. Σημείωσε δε, ότι ήταν ευκαιρία αφού επισκέφτηκε την πόλη ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Υπουργό κ.Σκουρλέτη, να τεθούν ερωτήματα από τον Δήμαρχο για το θέμα.Αντιμετώπισε μια επίθεση που δεν την καταλαβαίνω. 

Δήθεν αγωνιστική ρητορεία, καταγγελίες ότι οι προηγούμενες Κυβερνήσεις τα έκαναν αυτά (εγώ πάντως δεν ξέρω να μεταφέρθηκαν μέχρι στιγμής τα λύματα της Ανατολικής Αττικής στην Ψυττάλεια, ενώ τώρα αν μη τι άλλο συζητιέται), εν ολίγοις μια συμπεροφορά ακατανόητη και αντιδημοκρατική που συνοψίζεται στο δόγμα «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε»! Πολλά μεγάλα λόγια, αλλά για την ταμπακέρα τίποτα. 
Για το τι ακριβώς συζητήθηκε στην σύσκεψη στην Περιφέρεια τίποτα. Για την ουσία του θέματος τίποτα… 

Μετά από όλα αυτά, αισθάνομαι ανήσυχος. Εύχομαι να μην είναι αλήθεια, αλλά πολιτική με ευχές δεν γίνεται και γι αυτό ο Δήμαρχος όφειλε να μεθοδεύσει κινήσεις οι οποίες θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά για κάθε ενδεχόμενο.
- Είχε χρέος να καλέσει Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα αυτό της Ψυττάλειας
- Όφειλε να καλέσει σ ΄αυτή και εκπροσώπους της Περιφέρειας, του ΕΣΔΝΑ και της ΕΥΔΑΠ, ώστε να συζητήσουμε όλοι ενώπιος ενωπίω
- Έπρεπε να καλέσει όλες τις παρατάξεις και διαπαραταξιακή επιτροπή να έρθει σε επαφή με τους επικεφαλής αυτών των φορέων
- ΑΝ μεν όλα αυτά διαψεύδονταν έχει καλώς. ΑΝ όμως έμεναν ανοικτά θέματα θα έπρεπε να προτείνει πρόγραμμα δράσεων για να αποτραπούν τυχόν σχέδια που εξυφαίνονται.

ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΉ ΑΡΧΗ. Αντί για αυτό παρακολουθούμε κινήσεις που θυμίζουν περισσότερο προσπάθειες εσωκομματικών συνεννοήσεων και όχι αυτοδιοικητικών παρεμβάσεων. Εύχομαι να αποδειχτούν όλα άκυρα. Αν όμως κάτι τρέχει και η στάση της δημοτικής αρχής είναι αυτή που παρακολουθούμε, τότε θα είναι υπόλογη απέναντι στον λαό….
ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ… πηγή>