Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

"Πόλις", η εφημερίδα του δήμου!

"Πόλις" ονομάζεται η νέα εφημερίδα η οποία κυκλοφόρησε με εκδότη τον δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας.   
Σκοπός της έκδοσης της, όπως είχε ειπωθεί στο δημοτικό συμβούλιο, είναι η ενημέρωση των δημοτών καθώς και η ανάπτυξη της συμμετοχής και επικοινωνίας μεταξύ των δημοτών και του Δήμου. Η εφημερίδα έχει 12 σελίδες, κυκλοφορεί κάθε 2 μήνες, είναι τυπωμένη σε τετραχρωμία με ιλουστρασιόν χαρτί και διανέμεται δωρεάν, κυρίως στα δημοτικά κτίρια!  

Στην πρώτη σελίδα  κυριαρχούν οι αποχρώσεις του πράσινου χρώματος και ο τίτλος του βασικού θέματος με τη φράση "αλλάζουμε το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα" και τις λέξεις της εποχής "αλληλεγγύη και διαφάνεια"! Όλο το concept (η παράσταση που σχηματίζεται στο νου μας από κάτι) της πρώτης σελίδας, προφανώς λειτούργησε ο δαίμων του τυπογραφείου, παραπέμπουν σε φυλλάδια που κυκλοφόρησαν την προεκλογική περιόδο απο παρατάξεις! 
Σε γενικές γραμμές είναι ένα καλογραμμένο φύλλο, με ένα άτυπο, χρήσιμο απολογισμό της δημοτικής αρχής για το έργο της τον πρώτο χρόνο, το οποίο όμως κατά τα άλλα, περιέχει, κυρίως, ετεροχρονισμένες ειδήσεις και ανακοινώσεις για θέματα του τελευταίου τριμήνου
 Η αλήθεια ότι δεν και ό,τι πιο απαραίτητο ένα τέτοιο έντυπο στην εποχή της φτώχειας και των περικοπών!  Οι πολιτικές, οι στρατηγικές οι  δράσεις του δήμου είναι γνωστές στους δημότες οι οποίοι αξιολογούν στην καθημερινότητα τους,  τη συμμετοχή και την ευθύνη του Δήμου!

Όμως οι εφημερίδες και τα έντυπα είναι μια παλιά ιστορία στους δήμους. Πολλοί δήμοι στο παρελθόν είχαν την εφημερίδα τους ή το έντυπο τους. Στα παραπολιτικά σχόλια μεγάλων εφημερίδων γραφόταν πυκνά συχνά ότι κάθε δημοτική αρχή, "που σέβεται τον εαυτό της", θέλει την εφημερίδα της! Θέλει να δει στο χαρτί τυπωμένες τις πολιτικές και τα σχέδια της. Να κοινοποιήσει την πολιτική της, όπως λένε και οι επικοινωνιολόγοι στα γραφεία με τις αναπαυτικές πολυθρόνες! 

Βέβαια τότε ήταν μια άλλη εποχή! Σήμερα η κυκλοφορία των εφημερίδων παγκοσμίως πέφτει!  Βιβλία, cd και τοστιέρες δίνονται ως δώρα για να στηριχτεί η έκδοση, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται ταχέως η ηλεκτρονική ενημέρωση! Εκεί δίνουν το βάρος των προσπαθειών τους μοντέρνοι, σύγχρονοι οργανισμοί και δήμοι. Εκεί θα έπρεπε να εστιάσει, σε πρώτη φάση, η δημοτική αρχή, στην ιστοσελίδα η οποία σέρνεται, η εφημερίδα μπορούσε να περιμένει ...εκτός εάν, εκεί στο δεύτερο όροφο, θέλουν "να μυρίζουν τυπωμένο χαρτί και μελάνι"!

Για την ιστορία: Και η προηγούμενη δημοτική αρχή επιχείρησε να "βγάλει" εφημερίδα. Τότε, είχε συναντήσει σφοδρή αντίδραση από δημοτικούς συμβούλους και δεν είχε συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία η πρόταση της για έκδοση εντύπου. 
Αλλά και στο παρελθόν, τουλάχιστον στον Δήμο Κερατσινίου υπήρξαν τέτοια έντυπα, τα οποία τελικά δεν εξυπηρέτησαν τον αγνό σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν και τελικά κάποια από αυτά κατέληξαν σε έντυπα διαφήμισης και προβολής, πολλές φορές,  ημιτελών πολιτικών.