Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Και τώρα... τρέχουμε!

Η ξαφνική κοινή δήλωση  Δήμου Κερατσινίου και ΠΕ Πειραιά την εβδομάδα μετά τις εκλογές, μετά από μία μεγάλη περίοδο ησυχίας, εκνευριστικής, για το θέμα της «ανάπλασης των λιπασμάτων» για κάποιους ήταν παρέμβαση στον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει στον κυβερνών κόμμα, κάποιους άλλους τους παραξένεψε. 
Τις επόμενες μέρες τα δημοσιεύματα με πιο χαρακτηριστικό, το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους. 
Η «Εφ.Συν.», αποκάλυψε την ηλεκτρονική αλληλογραφία (εδώ) μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ-ΟΛΠ, το Ταμείο κινείται αυτόνομα ζητώντας από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά να του παραχωρήσει σημαντικά «φιλέτα» γης του παραλιακού μετώπου των δήμων της Β΄ Πειραιά.
Το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται μάλιστα και μεγαλόψυχο και προσφέρει στον ΟΛΠ ορισμένες «εξαιρέσεις» μικρών τεμαχίων γης και συγκεκριμένα ένα τμήμα της περιοχής του Πορθμείου Περάματος και ένα τμήμα του λιμενίσκου αλιέων στο Κερατσίνι.
Παράλληλα από τα ίδια δημοσιεύματα υπήρξαν πληροφορίες ότι έγιναν συναντήσεις (εδώ) της δημοτικής αρχής με τους προέδρους του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΠ, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, και για τις οποίες δεν υπήρξε ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο και δεν ενημερώθηκαν ή ακόμα δεν κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής εφόσον και εάν στο τραπέζι είχαν πέσει  προτάσεις αντίθετες με τις πάγιες θέσεις του δήμου. 
Στις ούτως ή άλλως υποτονικές αντιδράσεις του τελευταίου χρόνου, καταλυτικό ρόλο είχαν: η τροπολογία Λαφαζάνη, η οποία σερνόταν 3 μήνες στα συρτάρια του υπουργείου και ουσιαστικά κοίμισε κάθε αντίδραση, λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης(;) και η απόφαση –εκτόνωση του δημοτικού συμβουλίου, "η ιστορική" σύμφωνα με τα πανηγυρικά δελτία τύπου (εδώ), η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ στο σύνολο της και δίκαια διεκδικεί τον χαρακτηρισμό, πλέον, ως απόφαση «κουρελόχαρτο». 

Σήμερα με τη διαπραγματευτική του τακτική το ΤΑΙΠΕΔ παίρνει στα χαρτιά αυτά που είδη έχει παραχωρήσει ο ΟΛΠ στους Δήμους και δίνει πίσω, παρουσιαζόμενο ως μεγαλόψυχο, το λιμανάκι των αλιέων στο Κερατσίνι! 
Πιθανόν μετά από «πιέσεις» να προσφέρει και τις υπόλοιπες περιοχές που ήδη είχαν παραχωρηθεί, μιας και ο μεγάλος στόχος είναι να μεταβιβαστούν με την πώληση του ΟΛΠ τα περισσότερα στρέμματα της περιοχής, χωρίς μεγάλες αναταράξεις! Θεωρητικά κάποια στιγμή, την κατάλληλη, μπορεί να προσφερθεί και ένα κομμάτι γύρω από τα λιπάσματα με το εργοστάσιο λιπασμάτων για να δημιουργηθεί μία ενοποιημένη έκταση με την υπάρχουσα ιδιοκτησία του δήμου, και για την οποία ο Δήμος θα παρουσιάσει σχέδιο ανάπλασης σύμφωνα με την προεκλογική δήλωση στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο. 
Πάντως ανεξάρτητα των εξελίξεων με το ΤΑΙΠΕΔ, εάν πραγματικά ενδιαφέρει η ιδέα της ανάπλασης της περιοχής, όχι βέβαια η προεκλογική θέση 640 στρέμματα δάσους, όσων με ευκολία πλειοδοτούσαν, όλοι οφείλουν να κινητοποιηθούν. 
Οι εξελίξεις δεν θα περιμένουν και αυτή τη φορά, πραγματικά η ιδέα της ανάπλασης βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο! Και νομικό πλαίσιο υπάρχει από το 2014, όπου η περιοχή χαρακτηρίζεται ως βιομηχανική και βιομηχανίες ετοιμάζονται για να λειτουργήσουν και το μνημόνιο προβλέπει πώληση του ΟΛΠ με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Από εδώ και πέρα καλό είναι, να σταματήσουν οι τουφεκιές εκατέρωθεν. Ποιος είπε τι και πότε, ποιος κατέθεσε ιδέες οι οποίες όμορφα ακούγονται και δεν εφαρμόζονται, ολίγον ενδιαφέρει! Προτάσεις οι οποίες ουσιαστικά δεν προσφέρουν τίποτα, πέρα από το να περιφρουρηθεί η καθαρότητα και η αγωνιστικότητα, παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες ή τελικά στον απέναντι (ισχυρό) να πάρει την απόφαση ας περιμένουν.  Οι ολιγωρίες και οι ευθύνες, ίσως,  αποδοθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος!
Τώρα προέχει, α. η επίσημη ενημέρωση των δημοτών για τα σχέδια, τις προτάσεις, τις συναντήσεις, (τόσα φυλλάδια μοιράστηκαν για να υποστηριχτεί η μαθητική εβδομάδα στον κινηματογράφο «Μελίνα», ένα μικρό περιεκτικό έντυπο για το κορυφαίο θέμα της περιοχής, την ανάπλαση, γιατί δεν κυκλοφόρησε;) και β. η εφαρμογή, σε πρώτη φάση, της «ιστορικής απόφασης», έστω και ετεροχρονισμένα! 
Και από εκεί και πέρα, δράσεις στην περιοχή, δημιουργία κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης με ενωτικό πλαίσιο!
ΥΓ. ...Α! προς το παρόν οι "φιλολογικές βραδιές" μπορούν να περιμένουν!