Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

Η «ιστορική» απόφαση, η οποία θα μείνει στην ιστορία!

Κανονικά την εβδομάδα που πέρασε, αν είχε υλοποιηθεί η περίφημη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 9/3/15 (εδώ), και η οποία τείνει να χαρακτηριστεί απόφαση «κουρελόχαρτο», θα μιλούσαμε για τη μεγάλη συναυλία που θα γινόταν στις 6 Ιουνίου στον χώρο των λιπασμάτων, την ποδηλατοδρομία και τις άλλες δράσεις που θα έπρεπε να είχαν προγραμματιστεί, βάση της απόφασης, με αφορμή την ημέρα περιβάλλοντος! 
Ίσως λόγω οικονομικής στενότητας δεν υλοποιήθηκε αυτή η δράση, χωρίς να υπάρχει άλλη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση! Όμως, αν για τη συναυλία υπερίσχυσε η λογική της μη σπατάλης, για την επικοινωνιακή προβολή της υπόθεσης «ανάπλαση», έτσι έλεγε η «ιστορική» απόφαση, γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι υπόλοιπες δράσεις; 
Στην απόφαση αναφερόταν, ότι στις 5/6, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, στο χώρο της "ανάπλασης" θα γίνουν «…δενδροφυτεύσεις και άλλες δράσεις όπου θα διαμορφώσουν μια όμορφη μέρα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για τους μαθητές και τη νεολαία».  Αντί της συναυλίας και των άλλων δράσεων για την ημέρα περιβάλλοντος έγινε ένα βιαστικός καθαρισμός και ετεροχρονισμένα ο "ιστορικός περίπατος", ο οποίος είχε μεγάλη επιτυχία!
Ακόμα,  εκδήλωση αφιερωμένη στον σκηνοθέτη Θ. Αγγελόπουλο στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή, στις σήραγγες της Δραπετσώνας, η οποία θα περιελάμβανε ταυτόχρονες προβολές μέσα στη σήραγγα, εικαστικές παρεμβάσεις, παρουσία ανθρώπων του κινηματογράφου με συζητήσεις και άλλες πιθανές δράσεις…  δεν έγινε! Ξεχάστηκε και δεν υπήρξε ενημέρωση για άλλη ημερομηνία. Γιατί;
 ...
Τι διδάσκει, έως σήμερα, η μικρή περιπέτεια αυτής της απόφασης; Το απλό, άκρως ελληνικό και ιδιαιτέρως απογοητευτικό! Αποφασίζουμε και "έχει ο θεός"!  Παλιά δοκιμασμένη συνταγή, η οποία μεταφέρεται ατύπως από εξουσία σε εξουσία με την εγκατάσταση στα πολυτελή γραφεία κάθε μεγάρου! Και η συνταγή αυτή είναι απλή, δεν έχει οικονομικό κόστος και λέει: Υπάρχει πίεση για κάποιο θέμα, η λύση είναι: ωραίες, συναισθηματικά φορτισμένες εισηγήσεις, ρητορικός ακτιβισμός, πλήρης πρόταση στηριγμένη στην συνταγή της κοπτοραπτικής ετερόκλητων θέσεων(!) και πάμε γι΄άλλα!
Κρατώντας μια μικρή επιφύλαξη, μήπως και κάποια ειδική συγκυρία πήγε πίσω τις δράσεις, η απόφαση αυτή θα μείνει στην ιστορία ως "απόφαση του κιλού", που πάρθηκε για διαχείριση της κατάστασης και λειτούργησε ως βαλβίδα εκτόνωσης της συσσωρευμένης πίεσης τη δεδομένη στιγμή!  Αυτά τα μελαγχολικά!

Άλλες δράσεις που είχαν αποφασιστεί στην "ιστορική απόφαση" ή...αναμένονται: 
Σάββατο 16 ή 24 Μάη : Εκδήλωση αφιερωμένη στον σκηνοθέτη, Θ. Αγγελόπουλο στο σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή, στις σήραγγες της Δραπετσώνας. 
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ταυτόχρονες προβολές μέσα στη σήραγγα, εικαστικές παρεμβάσεις, παρουσία ανθρώπων του κινηματογράφου με συζητήσεις και άλλες πιθανές δράσεις. Εκτός ότι είναι μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση, στοχεύουμε και στην επικοινωνιακή προβολή της υπόθεσης «ανάπλαση». 
Παρασκευή 5 Ιούνη (ημέρα περιβάλλοντος) – Σάββατο 6 Ιούνη : Μεγάλη συναυλία στο χώρο των Λιπασμάτων.  
Να εξεταστεί η δυνατότητα, για εκδρομή των σχολείων Α-βαθμιας και Β-βαθμιας, με εκδηλώσεις σε συνεργασία με οικολογικές – περιβαλλοντικές ομάδες και οργανώσεις. Δενδροφυτεύσεις και άλλες δράσεις θα διαμορφώσουν μια όμορφη μέρα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για τους μαθητές και τη νεολαία. 
Ιούνης : Τοποθέτηση στο χώρο, αλλά και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης μεγάλων καμβάδων που θα αποτυπώνουν την πρότασή μας με εικόνες. Να επιδιώξουμε αντίστοιχες παρεμβάσεις και με Graffiti σε κεντρικά σημεία της πόλης. 
Όλη την καλοκαιρινή περίοδο : Κάλεσμα προς τους συλλόγους και τις συλλογικότητες της πόλης και παραχώρηση του χώρου για την ανάπτυξη δράσεων, εξασφαλίζοντας ο δήμος εξέδρα και ρεύμα. 
Ποδηλατοδρομία (ανώμαλου δρόμου) σε όλο το παραλιακό τόξο, από τον Αγ. Διονύση μέχρι τη ΔΕΗ, μέσα από τους χώρους διεκδίκησης (θα γίνει άμεσα χρονικός προσδιορισμός). 
Εκδήλωση συναυλία στον παλιό σταθμό του ΟΣΕ (Αγ. Διονύσης) με την ίδια λογική της προβολής της ενιαίας διαμόρφωσης προς όφελος του λαού, του παραλιακού τόξου, από τον Αγ. Διονύση έως την ΔΕΗ ( θα γίνει άμεσα χρονικός προσδιορισμός). 
Διάνοιξη διαδρομής, με χρήση δικών μας τεχνικών...