Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«Help me vote»

«Help me vote»: Κάντε το τεστ για να δείτε τι θα ψηφίσετε helpmevote
Εφαρμογή για τους αναποφάσιστους έδωσε στη δημοσιότητα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και οι καθηγητές Ιωάννης Ανδρεάδης και Θόδωρος Χατζηπαντελής.
Το Help me Vote αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους αναποφάσιστους να επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου μέσα από ένα κουίζ με 31 ερωτήσεις.

Το εν λόγω κουίζ επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις απόψεις τους για θέματα πολιτικής και επικαιρότητας με τις θέσεις των υποψηφίων και των κομμάτων, δηλαδή ένας Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου (Voting Advice Application ή VAA). Σύμβουλοι Ψήφου χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες για προεδρικές, βουλευτικές, περιφερειακές ή δημοτικές εκλογές.  Κάντε το τεστ με ένα κλικ εδώ

Πώς λειτουργεί;
Ο μηχανισμός είναι απλός: πριν από τις εκλογές, οι θέσεις των υποψηφίων ή των κομμάτων κωδικοποιούνται από μια ομάδα ακαδημαϊκών ερευνητών. Αυτό επίσης μπορεί να γίνει και από τα κόμματα ή αντιπροσώπους τους ή από τους ίδιους τους υποψήφιους σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα. Έπειτα οι ψηφοφόροι καλούνται να συμπληρώσουν το ίδιο ερωτηματολόγιο και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Το ηλεκτρονικό σύστημα συγκρίνει τις απαντήσεις των κομμάτων/υποψηφίων με εκείνες που παρέχονται από τους ψηφοφόρους (χρήστες της ηλεκτρονικής εφαρμογής).
Το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζει κατάταξη των κομμάτων ή υποψηφίων με βάση το βαθμό συμφωνίας τους με τον κάθε ψηφοφόρο. Ο βαθμός συμφωνίας κόμματος-πολίτη υπολογίζεται με χρήση κατάλληλου στατιστικού συντελεστή.