Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Έτσι τα βλέπω...στη γειτονιά μας...

του Μανώλη Γλαμπεδάκη από τη stagona4U




 Η περιοχή μας έχει και πάλι το θλιβερό προνόμιο να διαθέτει νεοναζί βουλευτή και μάλιστα προφυλακισμένο για την υπόθεση της δολοφονίας του Φύσσα. Έτσι κι αλλιώς δεν έχω να πω απολύτως τίποτα με - προς τους 13.917 θαυμαστές αυτού του κόμματος που συμβαίνει να κατοικούμε στην ίδια περιφέρεια.
Γι’ αυτό…
ξεκινώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον μεγάλο νικητή των εκλογών σημειώνω το πολύ θετικό αποτέλεσμα της εκλογής στην Βουλή της Εύης Καρακώστα. Δεν έχω τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με την Εύη. Όμως είναι άνθρωπος που στα τοπικά προβλήματα, έχει και πιστεύω ότι θα διευρύνει μια τοποθέτηση ρεαλιστική και σταθερά εντός των ορίων του εφικτού. Αντίθετα είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι στην δεύτερη σε ψήφους κυρία Κασιμάτη, ίσως λόγω της επιφυλακτικότητας με την οποία αντιμετωπίζω όλους τους επώνυμους (η κ. Κασιμάτη διαθέτει επώνυμο… επώνυμο) οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές προσωπικά υποστήριξα (και θα εξηγήσω γιατί) το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ δεν εμπεριέχει χολή προς όσους έφυγαν. Ίσα-ίσα μετά τις αποχωρήσεις άρχισα να βρίσκω θελκτική την ιδέα.
Από ΚΚΕ και ΝΔ δεν είχαμε αλλαγές, ενώ για τους ΑΝΕΛ δεν έχω να πω κάτι, δεν τους ξεχωρίζω μεταξύ τους, όπως δεν μπορώ να ξεχωρίσω έναν κινέζο από έναν γιαπωνέζο. Δεν εκλέχτηκε στο ψηφοδέλτιο τους η σύζυγος του συντοπίτη μας Βασίλη Ταουξή, αλλά δεν το αξιολογώ.

Η αναμενόμενη σημαντική αλλαγή ήταν η έδρα που πήρε ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ στην περιοχή μας, και την έχασε η ΔΗΜΑΡ η οποία εξαφανίστηκε εκλογικά. Δεν ξέρω τον κύριο Ορφανό ο οποίος εκλέχτηκε. Είναι από τον Ρέντη. Έχω σημειώσει μια απάντηση του σε τηλεοπτική συνέντευξη που δεν θεωρεί σημαντικό ζήτημα να αλλάξουμε νόμισμα και αντί για ευρώ να έχουμε δραχμή, αν και για το κόμμα του είναι θέμα υπεράνω συζήτησης. Ελπίζω ξεκινώντας την κοινοβουλευτική του θητεία να πληροφορηθεί ότι δεν αλλάζουμε νόμισμα αναλόγως του κόμματος που νικά στις εκλογές. Άλλα πράγματα αλλάζουν. Και ελπίζω να μην έχει την ίδια ελαφρότητα και για τα σημαντικά τοπικά ζητήματα που θα αρχίσει να πληροφορείται.
Να σημειώσω ότι ένα δικό μας πρόσωπο, η Μαρία Ηλιοπούλου έφτασε σε απόσταση αναπνοής να πάρει την έδρα του ποταμιου. Έμεινε δεύτερη με διαφορά 270 σταυρούς περίπου. Ατυχία. Ίσως αν το πίστευε περισσότερο να είχαμε μια Χαραυγιώτισα και τώρα Δραπετσωνίτισα βουλευτίνα. Και νομίζω θα ήταν η πρώτη φορά.
Εδώ τελειώνουν οι έδρες.

Εγώ επέλεξα ένα μικρό κόμμα το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. Γράφω ολόκληρο τον τίτλο γιατί όταν «τεμαχίζεται», τότε «κληρονομείται» ή «χαρίζεται» και δεν με ενδιαφέρει.
Το ΠΑΣΟΚ τεμαχίστηκε. Ένα μέρος κληρονομήθηκε κι ένα άλλο χαρίστηκε από επιγόνους κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Έμεινε και ένα κομμάτι που πασχίζει να φτιάξει την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. Να εκφράσει δηλαδή μιαν ευρωπαϊκού τύπου -όχι απλά προσανατολισμού- σοσιαλδημοκρατία. Σαν τέτοιο με ενδιαφέρει. 
Ακόμη είναι ανοικτό ζήτημα αν θα γίνει κατορθωτό. Αλλά το αποτέλεσμα της σταυροδοσίας, που έφερε πρώτο σε σταυρούς τον Παντελή Καψή αποτελεί θετικό δείγμα. Δυστυχώς η αποχώρηση του ΓΑΠ μόλις ανακοινώθηκαν οι εκλογές και η εξαγγελία του δικού του κόμματος, είχε μιαν αρνητική παράπλευρη συνέπεια. Επέδρασε κλειστοφοβικά οδηγώντας σε μια προσπάθεια συσπείρωσης του «σκληρού πυρήνα» που έχει απομείνει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και δεν επέτρεψε την διάχυση ενός «άλλου λόγου», σοσιαλδημοκρατικού, μεταρρυθμιστικού, ορθολογικού που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά και μια μεγάλη μερίδα πολιτών για να εκφραστούν πολιτικά. 
Αυτός ο λόγος έμεινε άλλη μια φορά άλαλος. Και όσοι τον θέλουμε παραμένουμε σε "τοπίο στην ομίχλη"