Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

“ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΡΤΟ”

H προσφυγιά της Δραπετσώνας έγινε θεατρικό έργο
 
“ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΡΤΟ” είναι το θεατρικό έργο που έγραψε ο πολυτάλαντος συνδημότης μας  Θωμάς Σίδερης και αναφέρεται στο μεγαλύτερο μέρος του στους πρόσφυγες της Δραπετσώνας και στα Βούρλα.
Η ηρωΐδα του έργου, η Λέλα, παρμένη από ένα ποίημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη, μέσα από μια σπαραχτική αφήγηση θυμάται όλα όσα προηγήθηκαν της Καταστροφής αλλά και τον αφανισμό που ακολούθησε. Θυμάται τους ανθρώπους που έμειναν πίσω, που σφαγιάστηκαν, που οδηγήθηκαν στα αναγκαστικά τάγματα εργασίας.
Μήνες αργότερα, στη Δραπετσώνα και στα Βούρλα, αποκλεισμένη στον διαβόητο οίκο ανοχής του Μεσοπολέμου, θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τους υπόλοιπες πρόσφυγες και να ενώσει τα κοφτερά κομμάτια της μνήμης της. Θα γνωρίσει τον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Ανέστο Δελιά, θα ανοίξει την αγκαλιά της στον Πανάγο και στον θετό γιο του, τον Βαγγελάκη, θα κλάψει τον θάνατο της Αντριάνας, μιας προσφυγοπούλας που κουβάλησε μέσα της μέχρι το τέλος τον ξεριζωμό.
Η καρδιά της όμως και το μυαλό της είναι πίσω στο Χαλκά Μπουνάρ. Εκεί που γνώρισε τον Αναστάση, έναν δεκαεννιάχρονο φαντάρο που ζούσε σε ένα απομονωμένο χωριό και ξαφνικά τον κάλεσαν να πολεμήσει στο Μικρασιατικό Μέτωπο. Στην παραλία της Σμύρνης πια, μόνη ανάμεσα σε μιλιούνια απελπισμένους ανθρώπους, θα προσπαθήσει να μάθει τι απέγινε εκείνος ο φαντάρος.

Ένα συγκλονιστικό έργο που δε θ' αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
Στο ρόλο της Λέλας, η γνωστή από την τηλεοπτική σειρά “Καφέ της Χαράς” αλλά και από άλλες τηλεοπτικές και θεατρικές εμφανίσεις της, Ευτυχία Φαναριώτη. Στο ρόλο του Αναστάση, ο ανερχόμενος ηθοποιός Βασίλης Ζώης. Στο ρόλο της περιβόητης Ντουντούς, της μεγαλοτσατσάς των Βούλρων, ακούγεται η σπουδαία ηθοποιός Μαρία Μαρτίκα.
Το βίντεο της παράστασης έφτιαξε ο βραβευμένος κινηματογραφικός σκηνοθέτης Κώστας Χαραλάμπους, ενώ τους φωτισμούς έκανε ο προερχόμενος από τον κινηματογράφο Νίκος Κανέλλος.
Η σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια ανήκουν στον Σάββα Πασχαλίδη. Το κοστούμι της πρωταγωνίστριας έραψε η δραπετσωνίτισσα Δέσποινα Τσιρίδη – Βορδώνη.
“ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΡΤΟ” παίζεται κάθε Δευτέρα στις 8.00 και κάθε Τρίτη στις 9.15 στο L.A. THΕATER, Κων/πολεως 82 και Ιερά Οδός, στο Γκάζι – πολύ κοντά στη στάση του μετρό στον Κεραμεικό. Κρατήσεις θέσεων: 210 5789337