Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Την Τρίτη 18/11 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19:00 μ.μ. συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχείο Κερατσινίου. (32η Τακτική Συνεδρίαση). 
Δυστυχώς οι δημοτικές αρχές αλλάζουν, αλλά οι κακές συνήθειες μένουν. Για μια ακόμα φορά δεν υπάρχει ενημέρωση στην ιστοσελίδα του δήμου για το συμβούλιο της Τρίτης, ούτε η ημερήσια διάταξη ούτε τα εισηγητικά δελτία. Η πληροφορία της συνεδρίασης διακινείται στο διαδίκτυο, (facebook), από γνωστούς και φίλους. 
Τελικά θέλει χρόνο για να καταλάβουν όποιοι αναλαμβάνουν την εξουσία ότι είναι κενός περιεχομένου ο πολιτικός λόγος όταν δεν συνοδεύεται από τις αντίστοιχες πράξεις. Στην περίπτωση της τωρινής διοίκησης, η οποία εκλέχτηκε με σημαία τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών, έχει αντιδήμαρχο διαφάνειας - επικοινωνίας, είναι ανεξήγητο! 3 μήνες είναι στη διοίκηση του δήμου και 3 μήνες σε διαδικασία ενημέρωσης, είναι δύσκολο να αναλάβει κάποιος να ενημερώνει την ιστοσελίδα για τι συνεδριάσεις;
Άλλωστε, αν και δεν είναι θέμα τι λέει ο νόμος, αλλά πως αντιλαμβάνεσαι το ρόλο σου σε θέση ευθύνης, ενημερωτικά και μόνο, το άρθρο (Άρθρο 67 - Σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, παρ,4)! αναφέρει ότι η πρόσκληση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του δήμου.   

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, με γυμνό μάτι, δεν φαίνονται σημαντικά θέματα, την "παράσταση" αναμένεται να κλέψουν τα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα!  Υπάρχουν πολλά θέματα (37), τα περισσότερα διαχειριστικά. 
Ξεχωρίζει η συζήτηση για τη συγκρότηση, με καθυστέρηση, της Δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, ήδη έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα. Για την επιτροπή εκδήλωσαν ενδιαφέρον αρκετοί συνδημότες και φορείς. Στο παρελθόν η επιτροπή διαβούλευσης ποτέ δεν βρήκε βηματισμό για να παρεμβαίνει στα κοινά. Όμως η ουσιαστική λειτουργία της μπορεί να βοηθήσει την «εξουσία» να παίρνει μια μυρουδιά από τις ανάγκες της κοινωνίας και βέβαια είναι μια θεσμοθετημένη διαδικασία συμμετοχής στα κοινά δημοτών και φορέων ανεξάρτητα ποιον στήριξαν στις εκλογές.
Ενδιαφέρον έχει ότι στη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει να συγκροτήσει ειδικές συμβουλευτικές επιτροπές, οι δύο προέρχονται από τον δραστήριο τομέα πολιτισμού και αθλητισμού, για την καλύτερη διαβούλευση και επεξεργασία θεμάτων. Προτείνεται να συγκροτηθούν με συμμετοχή φορέων και δημοτών οι επιτροπές: επιτροπή αθλητισμού, επιτροπή πολιτισμού, επιτροπή για τα αδέσποτα. 
Ακόμα υπάρχουν θέματα για τα ΤοπΣΑ (τοπικά σύμφωνα απασχόλησης) για τα οποία δεν είναι γνωστή η θέση της δημοτικής αρχής, και συνεχίζεται η "φρενίτιδα" με τις τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπάρχουν αρκετές προτάσεις προς έγκριση... και οι γνωστές έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις σε συνδημότες που εχουν ανάγκη οι οποίες αυτή τη φορά είναι αισθητά λιγότερες!
Τέλος στο πρόγραμμα υπάρχει και  η πρόταση της ΔΕΠ για κατανομή των χρημάτων που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, αλλά απουσιάζει για μια ακόμα φορά η μελέτη για τη συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων με τα χρήματα που προορίζονται για τα σχολεία (ΣΑΤΑ)!