Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

"Εκ του καναπέως"

Μεταφέρουμε μέρος από ένα διάλογο, που προκλήθηκε μετά τη δημοσίευση του άρθρου «The end ή καλύτερα ...η αρχή του τέλους;» και έγινε στο Fb με τον Πάτροκλο Πλατανιά, στέλεχος της δημοτικής Κίνησης «Καλή Μέρα» και  μέλος του Δ.Σ. της ΔΗΚΕΠΟΚ. Το Blog δεν έχει ανοικτό το κομμάτι των σχολίων και επειδή ο διάλογος έχει ενδιαφέρον, μιας και βάζει θέματα δεοντολογίας, βγάζει και ειδήσεις, τον αναδημοσιεύουμε με ένα δικό μας σχόλιο.

P.P. Με το άρθρο σας, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ, ότι δεν υπάρχει "ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ" όπως έχετε γράψει στο παρελθόν, αλλά μια Δημοτική Αρχή με ΑΠΟΨΗ και ΚΡΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ...!!! ΑΛΗΘΕΙΑ...θα δημοσιεύεται κάποιο άρθρο για την δήλωση του Κου Χρηστού Σαρδέλη ??? ή ΘΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ και ΘΑ "ΤΟ ΠΝΙΞΕΤΕ" ???
Dr.K. Για Patr. Plat : Ποτέ δεν γράψαμε ως DrΚ για "αυτοκράτορα!" Πιθανόν να αναδημοσιεύσαμε κάποιο κείμενο με υπογραφή! Αν θέλετε ενημερώστε;
Προσπαθούμε, όταν κάνουμε κριτική να εστιάζουμε σε πολιτικές και νοοτροπίες. Η θέση μας κάθε φορά είναι εντελώς υποκειμενική και τελικά είναι η δική μας ματιά σε αυτά που συμβαίνουν! Η θέση αυτή διαμορφώνεται από τα δεδομένα, που δεν τα γνωρίζουμε όλα κάθε φορά, και τη δική μας "ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση" για τα δημοτικά θέματα. Βεβαίως σε κάθε θέμα υπάρχουν πολλές αναγνώσεις και πολλές εκδοχές! Ποτέ δεν αναφερθήκαμε με ύβρεις και έχουμε αποφύγει όσο το δυνατόν χαρακτηρισμούς. Τη δήλωση του Σγαρδέλη δεν την γνωρίζουμε και δεν ήρθε σε εμάς!
Ένα δικό σας άρθρο με κριτική και για τη στάση του blog ευχαρίστως θα το δημοσιεύαμε!

P.PΠρος Διαχειριστές : Είναι εύκολο να κάθεσαι σε έναν καναπέ και να κάνεις κριτική. Το συνειδητοποίησα από τότε που βρίσκομαι στα κοινά του Δήμου μας. Το μόνο που ζητώ είναι να μην υπάρχει βιασύνη στις...πένες σας γιατί δεν γνωρίζετε και πολλά από αυτά που προσπαθεί ο Δήμαρχος. Ζητώ λιγότερη καχύποπτη αντιμετώπιση, για να είσαστε κι εσείς πιο προστατευμένοι όταν θα αρχίσουν να φαίνονται τα θετικά αποτελέσματα των ενεργειών του. Εσείς θα εκτεθείτε στους αναγνώστες σας. Ας έχουμε λίγη υπομονή, ξέρω κάτι περισσότερο ως συνεργάτης του Δήμαρχου...Κι επειδή, όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν, δεν είμαι πολίτικος αλλά κάποιος που θέλει να προσφέρει έστω και το ελάχιστο στην Πόλη που ζει (ελπίζω να έχει εκτιμηθεί η μέχρι τώρα παρουσία μου), αν καταλάβω κάτι αντίθετο στην ηθική μου, στις άξιες μου αλλά και στο κοινό συμφέρον, ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΩ.!!! Σας Ευχαριστώ για την φιλοξενία των θέσεων μου.

Drapetsini: Δεκτή και σεβαστή η άποψη σας. Μόνο ένα σχόλιο στο σημείο «να κάθεσαι στον καναπέ».
 Κάθε δήμαρχος και κάθε δημοτική αρχή έχει ένα όραμα για την πόλη, γι΄ αυτό άλλωστε ζήτησε και την εντολή από τους δημότες. Όραμα έχει και κάθε ηγέτης όταν ζητά να κυβερνήσει ή να διοικήσει ένα τόπο και ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου για όραμα έλεγαν. Τώρα για να υλοποιήσει το σχέδιο, ο ηγέτης, το κόμμα, η παράταξη υπάρχει κάποια διαδρομή. Στη διαδρομή αυτή υπάρχουν εκπτώσεις, συμβιβασμοί, αλλαγή πορείας και δυστυχώς πολλές φορές, έχει αποδειχτεί από την ιστορία και «περίεργα γεγονότα». Εδώ λοιπόν έχουν ρόλο ο τύπος, τα blogs, ο ενεργός πολίτης, τα κόμματα, οι παρατάξεις, οι ενώσεις κ.λπ. Όλοι τώρα τελευταία για την κρίση λέμε: μα όλοι αυτοί οι μεγαλοδημοσιογράφοι τι έκαναν τόσα χρόνια… χάιδευαν την κάθε εξουσία; Οι συνδικαλιστές, οι αγανακτισμένοι που ήταν;
 Κατ΄ αναλογία, αλλά κυρίως επειδή νιώθουμε ενεργοί πολίτες διατηρούμε και συντηρούμε το «Δραπετσίνι». 
Βλέπουμε τα θέματα, εισπράττουμε τα μηνύματα από το περιβάλλον μας και ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής δημοσιεύουμε κάποιο σχόλιο ή άρθρο. Το εύκολο θα ήταν να απέχουμε, όπως όλος ο κόσμος και να καθόμαστε στον καναπέ να βρίζουμε, πίνοντας μπύρες και τρώγοντας σουβλάκια με τους φίλους μας.

Επιλέξαμε εκτός από αυτό να κάνουμε και κάτι παραπάνω αφού η τεχνολογία με το blog μας το επιτρέπει. Βεβαίως κάνουμε και λάθη, το γράψαμε στο πρώτο σχόλιο. Οι πληροφορίες που έχουμε  και η "ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση" για τα δημοτικά θέματα επηρεάζει και διαμορφώνει τη θέση μας. Είναι κακό αυτό; Η γνώμη μας είναι, τίποτα παραπάνω και μάλιστα μια γνώμη που εκφέρεται δημόσια, ανοιχτή σε κριτική.
Σίγουρα η γνώμη αυτή πολλές φορές είναι διαφορετική από την άποψη των ανθρώπων που είναι στην εξουσία. Υποθέτουμε ότι ούτε αυτό είναι κακό! Η κριτική μας κυρίως εστιάζεται, ότι ενώ μιλούσατε για διαφάνεια και άλλο "μείγμα πολιτικής" προεκλογικά, ενεργείτε όπως όλοι οι προηγούμενοι, όπως όλες οι εξουσίες!

Γνωρίζουμε για τις επαφές, συζητήσεις, συμφωνίες και  συναντήσεις της δημοτικής αρχής με φορείς και ιδιώτες με μηδενική ενημέρωση στο κυρίαρχο όργανο του Δήμου, το δημοτικό συμβούλιο. Τι θα ενοχλούσε αν τις συζητήσεις με το lidl τις έκανε μια διαπαραταξιακή επιτροπή και μετά ερχόταν η συμφωνία για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο; Τι θα ενοχλούσε την πρόταση για formoula 1 να τη συζητούσε η επιτροπή ποιότητας ζωής, ή η επιτροπή για την ανάπλαση;
Γνωρίζουμε ότι ενώ δίνονται χρήματα, εμείς θεωρούμε εύκολα σε αυτή την οικονομική συγκυρία, δεν βλέπουμε «νοικοκύρεμα» και παράλληλα ετοιμάζεται πρόταση για «δάνειο μαμούθ» για τις ανάγκες του δήμου;
Ακούμε για προσλήψεις και αναθέσεις, ανακοινώσεις Ζ.Ζούπη, και δε βγήκε ένα δελτίο τύπου που να λέει: τόσες προκηρύξεις κάναμε, τόσους προσλάβαμε, τόσους θα προσλάβουμε!
Βλέπουμε την πόλη, τις παιδικές χαρές, τα σχολεία, τους δρόμους, τους κάδους, την εγκατάλειψη και δεν έχουμε την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει!

Όλα αυτά και πολλά άλλα ίσως είναι θέματα που μας κινητοποιούν. Δεν είναι καχυποψία και βιασύνη, είναι αυτό που εισπράττουμε και το γράφουμε. Οι εξουσίες που ξέρουν να ακούνε, αξιολογούν και λαμβάνουν υπόψη τους τις αντίθετες απόψεις, πολλές φορές προφυλάσσονται από κακοτοπιές και πονηρά μονοπάτια!
   Μακάρι να διαψευσθούμε και μαγικά όλα να αλλάξουν, μπορεί να «μην είμαστε προστατευμένοι» όπως λέτε όταν έρθει η ώρα, αλλά θα κερδίσει η πόλη μας!

Υ.Γ. Μιας και έρχεται, ήρθε το καλοκαίρι, λέμε να κατεβάζουμε ρολά κάποια στιγμή! Να αναστοχαστούμε και να δούμε αν θα συνεχίσουμε και πως; Αν υπάρχει λόγος να υπάρχουμε και να σπαταλάμε φαιά ουσία, αν υπάρχει λόγος να στεναχωρούμε φίλους αγαπημένους, αν υπάρχει λόγος να νομίζουμε ότι κάτι κάνουμε, έστω και «εκ του καναπέως»