Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Χ. Βρεττάκος: Συνέντευξη "εφ΄όλης της ύλης"! (part2)

Το απόγευμα της 19ης Οκτωβρίου, οι Λάκης Ιγνατιάδης και Οδυσσέας Κουντουπίδης από την ιστοσελίδα stagona4u.gr και ο Νίκος Χάνος, από το μπλογκ drapetsini, βρέθηκαν στο γραφείο του δημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας κ.Χρήστου Βρεττάκου και συζήτησαν μαζί του. Το αποτέλεσμα ήταν μία ενδιαφέρουσα τετράωρη συζήτηση εφ'όλης της ύλης.

Έτσι λοιπόν γεννήθηκε μία συνέντευξη, που την κόψαμε και τη ράψαμε αρκούντως για να γίνει επαρκώς κατανοητή και στοιχειωδώς αναγνώσιμη. Και τα δύο μέρη της συνέντευξης αυτής θα αναρτηθούν και στα δύο τοπικά σάιτ.
Στη συνέντευξη αυτή ο δήμαρχος, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της πολιτικής διαχείρισης του δήμου από τον "Άλλο Δρόμο", απλώνει όλο τον τραχανά που μάζεψαν και θίγει τα βασικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τη δημ.αρχή. Στο τέλος και τα δύο μέρη δίνοντας τα χέρια συμφώνησαν πως η συνέντευξη αυτή θα συνεχιστεί μετά από ένα χρόνο, τότε που αρκετές υποθέσεις θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν, να μπαίνουν σε σταθερή τροχιά και να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς.   
Είναι μια μεγάλη συνέντευξη, αλλά αξίζει να διαβαστεί, μιας και, εκτός των άλλων, υπάρχουν πολλές πληροφορίες - ειδήσεις για σημαντικά θέματα του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας!
Στο δεύτερο μέρος: Για το πράσινο, την καθαριότητα, τις παιδικές χαρές, το 1567, την ιστορία με τα ποδήλατα, τους βυθιζόμενους κάδους, τα κοινοτικά συμβούλια, τη συγκοινωνία στην πόλη, τις απ' ευθείας αναθέσεις έργων, τους παιδικούς σταθμούς, τις λαϊκές συνελεύσεις, την παρουσία των δημοτικών συμβούλων στην πόλη, αλλά και για την νέα πλατεία, την πλατεία Βούρλων και το ρεμπέτικο...
Το πρώτο μέρος εδώ


 Μέρος 2ο 
Ε. Το 1567 δουλεύει; ( Το 1567 είναι η τηλεφωνική γραμμή του δημότη, που την  καλεί οποιοσδήποτε για να αναφέρει κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.) 
Α. Όχι δεν δουλεύει. Ακόμη κι όταν υπήρχαν εθελοντές εργαζόμενοι στο Δήμο που δεν πληρώνονταν. Ακόμη και τότε δεν δούλευε έτσι όπως θα πρέπει να δουλεύει. Η λογική που εμείς έχουμε για το 1567, είναι να παίρνει ο δημότης, να καταγράφεται το πρόβλημα και μετά θα πρέπει μέσα σε δύο μέρες να τον ενημερώνουμε τι έκανε ο δήμος με το πρόβλημά του σε ποια φάση βρίσκεται. Δεν το έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Είναι δύσκολο, το παλεύουμε … 
Ε. Παντού όλοι λένε έτσι ότι έχουν ελλείψεις. Και στα νοσοκομεία και στην παιδεία. Κι όμως υπάρχουν δήμοι που δουλεύουνε. 
Α. Όχι. Κανένας δήμος αυτή τη στιγμή δεν δουλεύει, σου λέω αλήθεια. Να πούμε όμως για το 1567.  Για το 1567 τουλάχιστον αυτό που έχουμε κάνει και γίνεται , γιατί δεν γινόταν, είναι ότι την ίδια στιγμή που παίρνουμε ένα αίτημα, αυτό καταγράφεται και διαδικτυακά φεύγει για το τμήμα το οποίο αφορά.Τι δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε; Ένα, να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα επαρκώς. Και δύο, να ενημερώνουμε τους ανθρώπους που μας ανέφεραν το πρόβλημά τους. Να υπάρχει δηλαδή σε δυο τρεις μέρες κάποια απάντηση του τύπου «αγαπητέ δημότη το αίτημα σου - το πρόβλημα στη γειτονιά σου βρίσκεται στην τάδε τη φάση. Λύθηκε, προγραμματίστηκε, προχωράει, να λέμε κάτι τέλος πάντων! 
Ε. Πόσες κλήσεις υπάρχουν την ημέρα; 
Α. Θα σου πω ψέματα. Είναι πολλές όμως. Είναι πάρα πολλές.  Να το πω χοντρικά, μας έρχονται πάνω από... 40!  Ένα μέσο όρο σας λέω τώρα! Υπάρχουν μέρες που περνάνε χαλαρά τα πράγματα. Υπάρχουν  όμως και οι Δευτέρες...   
Ε. Που βρίσκεται το πρόβλημα, κακή οργάνωση, κακός προγραμματισμός, κακοί εργαζόμενοι, έλλειψη εποπτείας; 
Α. Να σου πω από που ξεκινάει. Γιατί ξεκινάει καμία φορά κι από την καταγραφή. Όταν εγώ στέλνω για παράδειγμα το αίτημα για το πράσινο στα μικροέργα, είναι ένα θέμα. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι οι ελλείψεις εργαζομένων  στα τμήματα άμεσης ανταπόκρισης δηλαδή στα μικροέργα , ηλεκτρολόγοι, πράσινο, καθαριότητα... Εδώ τα πράγματα είναι αμείλικτα.
Λίγες οι δυνάμεις. Επίσης, δεν υπάρχει στο βαθμό που θα έπρεπε  σωστός σχεδιασμός.  Λοιπόν, παιδιά ο Δήμος είναι αυτός. Κάποιοι έχουν κακομάθει. Έχω δύο τρόπους να το αντιμετωπίσω. Ο ένας τρόπος είναι να βγαίνω και να λέω, αυτό που είναι της μόδας, ότι έχω τεμπέληδες εργαζόμενους. Κι ο δεύτερος τρόπος είναι να κάνεις αυτά τα παιδιά, γιατί αυτά τα παιδιά έχεις, να γίνουν πιο παραγωγικοί, να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Κι αυτό δεν είναι εύκολο.

Σημειώστε όμως ότι υπάρχει ένα κομμάτι εργαζομένων που δουλεύει για τη φανέλα. Επιγραμματικά, οι εργαζόμενοι του Δήμου κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να κρατήσουν τον Δήμο όρθιο. Κάντε μου τη χάρη να περιμένουμε για κάνα εξάμηνο ακόμα. Να τελειώσει αυτό το παραμύθι μαζί τους, να  μας εμπιστευτούν μήπως και καταφέρουμε να αλλάξουνε ρότα.
Η οργάνωση και ο προγραμματισμός είναι δική μας ευθύνη όσον αφορά τους εργαζομένους, τους συμβασιούχους, την κατανομή τους στις υπηρεσίες. Η οργάνωση και ο προγραμματισμός των υπηρεσιών για να ανταπεξέλθουν στις πολλές δουλειές και στα καθήκοντα που έχουν είναι θέμα των προϊσταμένων κάθε υπηρεσίας. Έχουνε γίνει βήματα! Να ξέρετε πάντως ότι η Δημοτική Αρχή σέβεται τις αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων για διευθυντές και προϊσταμένους.


Πράσινο 
E. Το πράσινο. Να πούμε όλα τα σχετικά με το πράσινο. Να σου πω ως αρχή ότι στη γειτονιά μου είχαμε δέκα δέντρα που κάποια στιγμή έγιναν οκτώ, γιατί έκοψαν δύο έξω από το σπίτι μου. Παίζει όταν τελειώσετε σε τέσσερα χρόνια να έχουμε δώδεκα δέντρα; Η ερώτηση είναι πώς θα αυξηθεί το πράσινο σε χώρους που ήδη υπάρχουν. Εσείς δηλαδή, ως δημοτική αρχή, έχετε ένα σχέδιο για το πράσινο; Ακόμη ένα πολύ σημαντικό, έχουμε γεωπόνους; Και εάν ναι: Μεριμνούν; Καθοδηγούν; Επιβλέπουν; Οι υπάλληλοι κλαδεύουν με τις οδηγίες τους; 
Α. Καταρχήν ο δήμος έχει έναν γεωπόνο και δεν έχει φυτώριο. Δηλαδή ένας δήμος εκατό χιλιάδων κατοίκων με τριακόσια  σαράντα στρέμματα  πρασίνου δεν έχει φυτώριο! Αν είναι δυνατόν!
Βασική προσπάθεια αυτής της Δημοτικής Αρχής είναι να συντηρηθεί καταρχήν το πράσινο που έχουμε, που είναι ατάκτως ερρημένο. Να συντηρηθούνε οι χώροι πρασίνου. Κάντε μου τη χάρη και πηγαίνετε μία βόλτα στο Σελεπίτσαρι, να δείτε τι εννοούμε όταν λέμε αυτό που λέμε. Το δεύτερο ζήτημα που σχεδιάζουμε και έχει σχέση με τη μείωση πρασίνου είναι να εγκαταστήσουμε αυτόματο πότισμα σε όλο το Δήμο. Η Δραπετσώνα μία ολόκληρη περιοχή δεν είχε αυτόματο πότισμα. Και πηγαίνουμε με υδροφόρες να ποτίζουμε τα δέντρα για να διατηρηθούν... Αν είναι δυνατόν. Άρα βασικό ζήτημα είναι το αυτόματο πότισμα όπου υπάρχει να συντηρηθεί για να αποδώσει καλύτερα και να δημιουργηθεί καινούργιο δίκτυο όπου δεν υπάρχει.
Ακόμα αυτή τη στιγμή γίνεται μία προσπάθεια ένα κομμάτι του υπάρχοντος πρασίνου να ανανεωθεί. Αυτή τη στιγμή έχουνε φυτευτεί δέντρα σε διάφορα ακατάλληλα σημεία, σε πεζοδρόμια, τα οποία αυτός που τα φύτεψε δεν ήξερε, γιατί ήταν άσχετος, ότι θα βγουν ρίζες που θα πετάνε τις πλάκες. 
Έχουμε πρόβλημα σε τριακόσια σημεία αυτή τη στιγμή στην πόλη. Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, πυροσβεστικά λειτουργούμε. Ακόμα υπάρχουν δέντρα που έχουν κάποια ασθένεια και όποια μπορούμε να τα θεραπεύσουμε θα τα θεραπεύσουμε.
Αυτά που θα ξεριζώσουμε στη θέση τους θα φυτέψουμε κάτι άλλο. Για παράδειγμα: καμιά τριακοσαριά μουριές είναι άρρωστες, αν δεν γιατρεύονται θα τις ξηλώσουμε και θα βάλουμε κάτι στη θέση τους, κάτι μονόριζο! Θα γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για να φυτευτούν καινούργιοι χώροι. 
Θα γίνει δεντροφύτευση στην περιοχή των λιπασμάτων και μια σοβαρή δουλειά στο όρος Αιγάλεω Ήδη ξεκινάμε παρέμβαση στους σχολικούς χώρους με ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία λαχανόκηπων στα σχολεία. Αυτό όμως για να γίνει πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία και συμμετοχή των σχολείων. Εμείς θα βάλουμε την τεχνογνωσία και το στήσιμο αλλά απ΄ εκεί και πέρα χρειάζεται να αναλάβουν οι περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων. 
Επίσης προσπαθούμε να εντοπίσουμε οικόπεδα, ελεύθερους χώρους όπου δεν υπάρχει άμεσα ο ιδιοκτήτης, να τα εκμεταλλευτούμε αλλά αυτό θέλει πολύ δουλειά... Έχει γίνει μία προσπάθεια να γίνει καταγραφή όλων των οικοπέδων. Για διάφορους λόγους αλλά και  με στόχο να πάμε να κάνουμε μακροπρόθεσμα κάποιες ψιλοπαρεμβάσεις. 
Το βασικό όμως βάρος παιδιά, το εννοώ, όσο και να ακούγεται εγκληματικό, γιατί δεν γίνεται αλλιώς, είναι να διατηρήσεις αυτό που έχεις. Το οποίο δεν είναι εύκολο. Ακούγεται εύκολο. Δεν είναι εύκολο. Και να ανανεώσεις κάποια άλλα πράγματα. Δηλαδή το φοίνικα θα τον πετάξεις. Δεν μπορείς να τον έχεις. Είναι άρρωστος πια. Πρέπει να βάλεις κάτι άλλο στη θέση του, έχοντας όμως ψάξει στο τι θα βάλεις. 

Ε. Ακούγονται αρνητικά πράγματα για την καθαριότητα, πολλά παράπονα για το πράσινο… με λίγα λόγια, πιστεύεις ότι ο κατάλληλος άνθρωπος βρίσκεται στην κατάλληλη θέση σ’ αυτές τις υπηρεσίες; Στην ιεραρχία δηλαδή, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο. 
Α. Εμείς έπρεπε να απαντάμε και το απαντάμε, ακόμα και όταν το πληρώνουμε. Οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές στις υπηρεσίες μας είναι αποτέλεσμα απόφασης του υπηρεσιακού συμβουλίου κι  εκεί οι άνθρωποι κρίνονται με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, είτε διαφωνώ εγώ είτε συμφωνώ ή θα οριστούν με πολιτική απόφαση. Δηλαδή να δω ποιος μου κάνει. Αυτός. Ποιος δεν κάνει. Ο Άλλος. Εμείς πήραμε μια απόφαση, επειδή έχει τραυματιστεί αυτός το δήμος τα προηγούμενα χρόνια με αυθαιρεσίες και επειδή το στοίχημα είναι να κερδίσουμε τον άνθρωπο, τον υπάλληλο του δήμου, τον εργαζόμενο, ευλαβικά θα δεχόμαστε τις αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων. Αυτό έχει και τα ρίσκα του.

Στο πράσινο αν εμένα μου έλεγες, ποιον  θέλω να κάνω προϊστάμενο θα έκανα π.χ τον Χριστοφορίδη κι όχι γιατί ιδεολογικά είμαστε κοντά αλλά γιατί πονάει αυτή την ιστορία και την κατέχει. Θέλω όμως να πω ότι αυτό είναι "παράνομο". Γιατί εγώ θα έκανα αυτόν, με αυτό το κριτήριο. Ο επόμενος που θα ‘ρθει, όμως θα πράξει το ίδιο;  
Για εμάς η όλη ιστορία είναι στον επόμενο που θα έρθει, όποιος και να 'ναι αυτός να έχουμε δημιουργήσει τέτοια προηγούμενα που να είναι  δύσκολο ρε παιδί μου να τα ξανακάνει σαν τα μούτρα του. Άρα, είναι πολύ δύσκολο Οδυσσέα, να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Για να μιλάμε καθαρά. Όμως είπαμε ότι θα πάρουμε αυτό το ρίσκο γιατί είναι τραυματισμένος ο κόσμος. Τώρα σε πολιτικό επίπεδο αν θα μου πεις ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος, είναι που θα θέλαμε να είναι, εγώ θα σου πω μία απάντηση που θέλω να την δεχτείτε γιατί είναι έτσι και είμαι ειλικρινής. Είμαι πολύ τυχερός  που έχω αυτή την ομάδα στο δήμο, με τις αδυναμίες της, με τα προβλήματά της, με τα κενά της.


Παιδικές χαρές 
Ε. Στις παιδικές χαρές πότε θα ξεκινήσουν τα έργα; 
Α. Όταν παραλάβαμε μας είχανε δηλώσει 46 παιδικές χαρές. Όταν τις μετρήσαμε τις βγάλαμε 54. Απ' αυτές τις 54 στις 20 έχουμε ΚΑΕΚ, είναι δικές μας δηλαδή. Στις 34 δεν έχουμε. Μπορείς λοιπόν να πάρεις χρήματα από την Περιφέρεια ή όπου αλλού μόνο για τις 20. Τις δικές σου. Γιατί  για τις άλλες κανείς δεν θα σου δώσει δραχμή. Όταν ήρθαμε, βρήκαμε μία έτοιμη μελέτη για να επισκευαστούν 8 παιδικές χαρές, με 870.000 ευρώ. 
Δεν δεχτήκαμε αυτήν την μελέτη και πιστεύω πως καλά κάναμε. Δείτε, μπορεί να αργήσει το έργο να ολοκληρωθεί, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε έτοιμη μία άλλη μελέτη που με τα ίδια τα λεφτά θα επισκευαστούν 15 παιδικές χάρες. Είμαστε στη φάση που έχει εγκριθεί το έργο από την Περιφέρεια. Άμεσα υπογράφουμε σύμβαση. Ξεκινάει το έργο. Θα ξεκινήσει το επόμενο δίμηνο εκτός αν ξαναγίνουν εκλογές. (Γέλια) 
Ε. Ποιανού είναι οι άλλες παιδικές χαρές; 
Α. Κάποιες είναι και στους χώρους του Μελετόπουλου και είμαστε σε διεκδίκηση. Οι άλλες υπάρχουν αλλά δεν έχουν ΚΑΕΚ. Είμαστε στη φάση για να επαναφέρουμε μία κανονικότητα. Εκτός από αυτές τις 5 τελείωσε μια μελέτη δική μας για επισκευή σε άλλες 5 παιδικές χαρές. Άρα μιλάμε για 20 ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές που θα έχουν το καλοκαίρι οι άνθρωποι της πόλης, τα παιδιά θα πάνε σε είκοσι καινούριες παιδικές χαρές. Του χρόνου, το ’16 θα φτιάξουμε άλλες 5 της περιφέρειας. Στόχος μας είναι στο τέλος της πενταετίας να έχουν επισκευαστεί όλες οι παιδικές χαρές του δήμου μας.

Ιστοσελίδα του δήμου 
Ε. Εδώ η τρόικα της συνέντευξης αποφάσισε ότι η ιστοσελίδα του δήμου είναι δύσχρηστη και απωθητική. Θα τη φτιάξετε;
Α. Το ’16 θα έχουμε καινούρια χρηστική ιστοσελίδα του δήμου. Εύχρηστη για τους ανθρώπους και μάλιστα όχι για τους κατέχοντες τη γνώση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το ‘16 δεν θα μας βρει έτσι. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. 
 Για την δήλωση των περιουσιακών στοιχείων των αμειβομένων πολιτικών προσώπων του δήμου. 
Ε. Στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας του δήμου  κάτω δεξιά,  υπάρχει και το θέμα «Δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αιρετών». Σ’αυτό σύμφωνα με τον νόμο, όσοι εκλεγμένοι αμείβονται, θα πρέπει να δηλώνουν κάθε χρόνο τα περιουσιακά τους στοιχεία. Τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί δημοτικοί άρχοντες απ’όλη την Ελλάδα ήταν συνεπείς και είχαν μεταφέρει εκεί όλα όσα δήλωναν στην εφορία. Στο δικό μας δήμο καμία χρονιά ούτε ο κ.Τζανής ούτε κανένας από τους αντιδήμαρχούς του είχαν δημοσιοποιήσει τα έσοδά τους (Δρ: ο σχετικός σύνδεσμος είναι ανενεργός). Εσείς τι σκέπτεστε να κάνετε μ’αυτό το θέμα; 
Α.Για την περιουσιακή κατάσταση, είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Κι όχι μόνο οι αμειβόμενοι, αλλά όλοι. Και τα 24 εκλεγμένα παιδιά του Άλλου Δρόμου, δηλαδή οι δημοτικοί του σύμβουλοι θα δηλώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ξεκινώντας από τη χρονιά αυτή.

Αναθέσεις έργων
 Ε. Διαπιστώσαμε ότι συνεχίζονται να γίνονται οι απ' ευθείας αναθέσεις από το δήμαρχο παρόλο που τις είχατε επικρίνει με σφοδρότητα όταν τις χρησιμοποιούσε κατά κόρον  ο πρώην δήμαρχος. 
Α. Που το είδατε αυτό ρε παιδιά; Θα σας πω ποια είναι η γνώμη μου για τις απευθείας αναθέσεις. Είναι ένα πολύ καλό κολπάκι για να μπορεί ο δήμαρχος να δίνει δουλειές σε φίλους του και σε κομματικούς. 
Να το εξηγήσω λίγο. Για έργα μέχρι 24. 600 ευρώ ο δήμαρχος με βάση το νόμο μπορεί να αναθέσει απ' ευθείας διάφορες εργασίες. 24600 με ΦΠΑ. Σας είπα πώς μπορεί να το λειτουργεί κάποιος της πελατειακής νοοτροπίας. Αλλά όπως πολλά πράματα έτσι κι αυτό είναι όπως το μαχαίρι. Άλλος το χρησιμοποιεί για να κόψει ψωμί, και άλλος για να σφάξει...
Εμείς ως δημ.αρχή μέχρι τώρα έχουμε κάνει τρεις αναθέσεις. Εγώ έχω υπογράψει τρία έργα με ανάθεση. Το ένα ήταν το σινέ Μελίνα, το δεύτερο είναι το νέο νηπιαγωγείο που πάμε ν' ανοίξουμε στη Δραπετσώνα, στο ισόγειο του Δημαρχείο από την πίσω μεριά. 
Εκεί που ήταν το ΚΕΦΥ θέλουμε να φτιάξουμε τώρα ένα νηπιαγωγείο, επειδή για κάποια προνηπιάκια δεν ικανοποιούνται οι αιτήσεις τους κι αυτό είναι εγκληματικό. Και το τρίτο έργο με ανάθεση θα' ναι η Πρόνοια στη Δραπετσώνα που θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε ως κέντρο δημιουργικής απασχόλησης τα απογεύματα.
Πώς κάνουμε εμείς τις απευθείας αναθέσεις; Παράδειγμα. Στο Μελίνα κάναμε πρόσκληση ενδιαφέροντος.  Ήρθαν 9 εργολάβοι. Ανοίξανε τις προσφορές τους . Όχι σε μένα. Μπροστά στους υπαλλήλους και πήραμε αυτόν που μειοδοτούσε. 
Ε. Άρα υπάρχει διαδικασία. 
Α. Ναι. Η διαδικασία λοιπόν των απευθείας αναθέσεων γίνεται με πρόσκληση ενδιαφέροντος. Και θέλω παιδιά να το λέτε. Με δεσμεύει αυτό. Ο νόμος  λέει  μέχρι τις 24600 ευρώ κάνε ότι γουστάρεις ως δήμαρχος. Όμως εμείς δεν το κάνουμε μόνοι μας. Κάνουμε πρόσκληση ενδιαφέροντος με υπηρεσιακή επιτροπή. Το Μελίνα το πήρε ο Μπαρλαμάς με 32% έκπτωση. Για το νηπιαγωγείο ήρθανε τρεις. Άρα όταν έχουμε έργο η απευθείας ανάθεση του δημάρχου γίνεται με αυτό τον τρόπο. 
Στα μεγάλα ζητήματα παιδιά έχει λυθεί το θέμα. Υπάρχει η δυσκολία στα μικρά, στα καθημερινά. Δηλαδή άμα θέλω να πάρω μία βρύση, μου έσπασε μία βρύση ενός σχολείου. Ωραία; Εγώ δε μπορώ να σου πω ότι φίλε πριν έχουνε πάει σε 5 χρωματοπωλεία και πήραμε προσφορές. Πιθανόν να έχουνε πάει σε ένα, γιατί με αυτόν συνεργάζονται. Αυτό υπάρχει. Αυτό που εμείς είπαμε και μεταφέραμε είναι ότι εγώ θέλω κατάλογο. Τα μικρά πράγματα που παίρνουμε είναι από χρωματοπωλεία, είναι από βιβλιοπωλεία, είναι κυρίως αυτά.  Αυτά τα αναλώσιμα. 
Ζήτησα ένα πλήρη κατάλογο με όλα τα μαγαζιά που έχουμε στην πόλη. Άκου πως θα το δουλεύουμε. Παίρνουμε τηλέφωνο στους ανθρώπους αυτούς όταν θέλουμε να αγοράσουμε το εμπόρευμά τους.  Θα τους πούμε ότι θέλουμε, όταν ακούνε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος να έρχονται στο Δήμο να κάνουν την προσφορά τους. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα όμως το μεγάλο κομμάτι το αντιμετωπίσαμε. Άκου σε με λιγάκι. Στο 80% γινότανε πανηγύρι.
Σ΄ αυτό το δήμο το πανηγύρι έχει τελειώσει. Υπάρχει ένα 20% που στο είπα εγώ πρώτος. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί ακόμα και στα μικροπράγματα να έχουν όλοι οι προμηθευτές ευκαιρίες. Δεύτερο ζήτημα. Σε κάποια πράγματα που είναι στο δικαίωμα δημάρχου, δεν μπορείς να κάνεις πρόσκληση ενδιαφέροντος. Και να σου πω τι εννοώ. 
Αν θέλουμε να πάρουμε λογιστή στο ΚΕΚ, το σωστό ποιο θα ήτανε; Παιδιά εδώ, φέρτε προσφορές, τα βιογραφικά σας, κλπ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι σωστό να το κάνεις αυτό. Γιατί εκεί θέλεις έναν λογιστή αλλά όχι έναν οποιοδήποτε λογιστή. 
Ε. Όμως μπορείς να περιγράψεις τη θέση εργασίας που ζητάς και τα προσόντα που απαιτούνται
Α. Δεν θες μόνο αυτό. Θες έναν άνθρωπο που θα μπορείς να τον εμπιστεύεσαι. Υπάρχουν κάποιες δουλειές, κάποιες θέσεις που απαιτούν όχι μόνο να κάνει ο άλλος καλά τη δουλειά, αλλά να είναι και άνθρωπος της εμπιστοσύνης. Αυτή είναι η γνώμη μου.


 Δημοκρατική συμμετοχή 
Ε. Πριν τις εκλογές, τις επαναληπτικές, είχαμε γράψει στη Σταγόνα ένα άρθρο που υποστήριζε την υποψηφιότητα σου. Μέσα σ' αυτό το αρθράκι δείχναμε ότι τον Βρεττάκο θα τον  βρείτε στον Δρόμο κι όχι πίσω από γραφεία με κλειστές πόρτες. Είχες πει επίσης ότι  θα κάνουμε γραφείο του δημάρχου στον δρόμο! Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μείναμε στα λόγια; 
Α.Σε αυτό έχεις δίκιο Οδυσσέα. Εάν με ρωτούσες ποια είναι η βασική κριτική που κάνω εγώ σε εμένα και συνολικά στην Δημοτική Αρχή… Είναι ότι πάμε να χάσουμε το οξυγόνο μας. Δεν σας είπα τυχαία ότι εμείς κάναμε μία σοβαρή προσπάθεια, γιατί αλλιώς θα χάναμε το παιχνίδι, να μοντάρουμε αυτό το πράγμα του δήμου και να βάλουμε να δουλέψουν οι υπηρεσίες του. Αυτό μας ρούφηξε. Έχω καταναλώσει εκατοντάδες εργατοώρες για να συζητάμε τα αυτονόητα. Θα μου ρωτήσετε μετά για τους σταθμούς και θα καταλάβετε για παράδειγμα τι εννοώ. Εάν εμένα μου πεις ποια είναι η βασική κριτική που θα έκανα σε αυτή, τη Δημοτική αρχή είναι ότι στο δρόμο δεν είναι όσο θα έπρεπε να είναι ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι. 
Ε. Πάντως εγώ στην Χαραυγή δεν έχω δει κανέναν. Τους ψάχνω. 
Α. Τους δημοτικούς συμβούλους; Μπορεί να μην βλέπεις Νίκο κάποιον κατ’ανάγκην να περπατάει στο δρόμο. Για παράδειγμα εγώ έχω πάει μέχρι τώρα και έχω μιλήσει, γιατί υπήρχε συγκεκριμένο πρόβλημα με όλους τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, κάθε απόγευμα είμαι εκεί τα τελευταία δέκα απογεύματα. Γιατί υπήρχε σοβαρό πρόβλημα που ήθελα να το αντιμετωπίσω εγώ  απ' ευθείας με τους ανθρώπους. Ωραία; 
Γίνεται μία προσπάθεια. Αρκετοί όμως είναι στους δρόμους. Ο Στράτος ο Δασκαλάκης πχ είναι στα μικροέργα. Τους τρέχει από πίσω όλους και τους ηλεκτρολόγους. Η Άννα η Γρόζου, που δουλεύει το παιδί, τις ώρες που δεν δουλεύει είναι δίπλα στους ανθρώπους. Η κυρία Σταυρούλα είναι κάθε μέρα από την ώρα που σηκώνεται μέχρι την ώρα που κοιμάται με τα ΚΑΠΗ. Δηλαδή, αλήθεια σας λέω, η δημοτική αρχή είναι δίπλα στο κόσμο. Δεν είναι ο δήμαρχος όσο θα έπρεπε και οι αντιδήμαρχοί του.
 Δέχομαι τη κριτική γιατί είναι έτσι. Κάποιος θα με ρωτήσει, οι άλλοι ήτανε; Δεν με νοιάζει. Με νοιάζει εμείς τι κάνουμε, ότι πρέπει να περπατάμε στο δρόμο να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους, να συζητάμε μαζί τους, γιατί αυτό είναι το οξυγόνο μας. Έχει αρχίσει και γίνεται. Δεν σου λέω για την προσπάθεια που κάναμε το καλοκαίρι με τις λαϊκές συνελεύσεις που ήταν ένα πείραμα. Βγάλαμε κάποια συμπεράσματα. Δεν φτάνει. Πρέπει ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι να είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ στο δρόμο.

Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη. Ναι ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι πρέπει να ξαναβγούν στο δρόμο  έτσι όπως εκείνοι θέλουνε να είναι και όχι για να συγκριθούν με το παρελθόν που είναι η νύχτα με τη μέρα. Αλλά αυτό δεν μας φτάνει. 

Λαϊκές συνελεύσεις 
Ε. Οι λαϊκές συνελεύσεις του καλοκαιριού που διοργάνωσε η δημ.αρχή γίνανε σχεδόν σε όλες τις γειτονιές. Εντάξει, πήγαν σ’αυτές σχετικά λίγοι δημότες, αλλά μίλησαν έκαναν κριτικές και είπαν τις απόψεις τους. Είπαν με λίγα λόγια τα παράπονά τους, ο καθένας τον καημό του. Από κει και πέρα; Ποιον δεσμεύουν αυτές οι δημόσιες συζητήσεις; 
Α. Από εκεί και πέρα σε πληροφορώ ότι δεν φύγαμε από καμιά λαϊκή συνέλευση που κάποια από αυτά τα πράγματα που βάλανε οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Αλήθεια σου λέω. Βγάλαμε όμως κάποια συμπεράσματα από αυτή τη διαδικασία. Ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους. 
Διαπιστώσαμε ότι αυτά που εμείς εντοπίζαμε ως προβλήματα, κι αυτό είναι καλό, ήταν και προβλήματα που έβγαιναν από κάτω. Άρα δεν ήμασταν τελείως ξεκομμένοι από την πραγματικότητα της πόλης. Ένα συμπέρασμα που εγώ έβγαλα κι αυτό θα μας κυνηγάει το επόμενο διάστημα γιατί είναι όλα τα λεφτά, είναι ότι οι άνθρωποι το μόνο που θέλουν από μας παιδιά δεν είναι να τους λύνουμε τα προβλήματα. Αυτοί είναι πολύ πιο απαισιόδοξοι από ότι είμαστε εμείς. Είναι να σε βλέπουν εκεί, να συζητάς μαζί τους. 
Ε. Για ψυχοθεραπεία; 
Α. Να εξηγείς, να λες την αλήθεια. Την εκτιμάνε την αλήθεια. Την εκτιμάνε ακόμα και αν τους υπόσχεσαι λίγα. Δηλαδή πας σε μία λαϊκή συνέλευση, σου λένε πενήντα πράγματα κι εσύ επιλέγεις πέντε έξι και λες αυτά θα προχωρήσω. Θα το εκτιμήσουν αυτό αν καταλάβουν ότι λες αλήθεια και τα κάνεις.

 Κοινοτικά συμβούλια 
Ε. Τα κοινοτικά συμβούλια Δραπετσώνας και Κερατσινίου θα πάρουν μπρος; 
Α. Τα κοινοτικά συμβούλια! Εδώ πέρα υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα. Εκτός από τους Αλλοδρομίτες, οι υπόλοιπες παρατάξεις στα κοινοτικά συμβούλια βάλανε αυτούς που δεν ήτανε για το πανεπιστήμιο, τους βάλανε στο μικρό. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα θέμα.
 Ένα δεύτερο σημαντικό θέμα είναι ότι πραγματικά εμείς δεν έχουμε δώσει εκείνες τις αρμοδιότητες που θα θέλαμε στα κοινοτικά συμβούλια. Γιατί δεν το έχουμε κάνει; Γιατί υπάρχουνε δυσκολίες καταρχήν στην ίδια την λειτουργία του δήμου και της μηχανής του. Εγώ θα ήθελα πριν φτάσω να φτιάξω τον προϋπολογισμό για το δήμο, να μου έχει έρθει ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα από τα κοινοτικά συμβούλια . Δεν το έχουμε καταφέρει . Έχουμε καταφέρει να αναβαθμίσουμε λίγο την δουλειά τους ως προς το κομμάτι που έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής, με τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων. Δεν έχουμε καταφέρει όμως ακόμα να τα αναβαθμίσουμε ουσιαστικά. 
Ε. Αυτό το θέμα της συμμετοχής του κόσμου στις αποφάσεις της δημ.αρχής δεν το βάζουμε μόνο σε σχέση με τα κοινοτικά συμβούλια. Αναφερόμαστε σ’αυτά που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες στην Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη με τους συμμετοχικούς προϋπολογισμούς και τα τεχνικά προγράμματα. Μιλάμε για πρωτόγνωρες διαδικασίες. Δημιουργήθηκε ένα κίνημα από τα κάτω σε αρκετές μεγάλες πόλεις που συμμετείχε ενεργά πολύς κόσμος σε συνελεύσεις διαρκείας και οι αποφάσεις τους ήταν δεσμευτικές για τις δημ.αρχές.
Α. Εντάξει με τα χρόνια τα μαζέψανε γιατί τους οδηγούσε πολλές φορές σε αδιέξοδα. Ήταν όμως μία καλή εμπειρία. Η λογική η δική μου ξέρεις ποια είναι; Σου λέω αλήθεια. Να πάω στον Άγιο Φανούρη, να πάω στις γειτονιές του. Έχουμε χωρίσει τις γειτονιές με βάση τις ενορίες. Να πάω στη συνέλευση της γειτονιάς και να πω ότι, παιδιά εμείς από τον προϋπολογισμό έχουμε τριακόσια χιλιάρικα για την περιοχή σας. Ελάτε να φτιάξουμε μαζί το τεχνικό πρόγραμμα γι’αυτήν.
Να μοντάρεις δηλαδή τον προϋπολογισμό με βάση τις προτάσεις των συνελεύσεων των γειτονιών. Αυτή είναι και η λογική του συμμετοχικού, να τόνε μοντάρεις με βάση τις ανάγκες που θα σου έχουν δηλωθεί από τα κάτω. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα. Γιατί θέλει πολύ δουλειά αυτό. Εδώ θέλει να έχεις εκατό ανθρώπους, που δεν τους έχω, που να είναι μέσα στον κόσμο, ενωμένοι μες τη γειτονιά. Έτσι δεν είναι;

Εργολαβία για σχολεία 
Ε. Θα ολοκληρωθεί η εργολαβία με τον προγραμματισμό που υπάρχει. 
Α. Ότι αποτυπώνει η μελέτη θα ολοκληρωθεί. Αν θα είμαστε μέσα στους χρόνους; Σου λέω αλήθεια θα έχουμε καθυστέρηση στους χρόνους γιατί κάποια πράγματα δεν υπολογίζονται, δεν υπολογίζαμε ότι τον Σεπτέμβρη θα είχαμε εκλογές. 
Η επόμενη εργολαβία, για να μας τεστάρετε, θα είναι περίπου εξακόσια χιλιάρικα που θα είναι η εργολαβία του 2016. Επειδή θα είναι σύντομα έτοιμη η μελέτη και δεν θα την πατήσουμε όπως φέτος θα δείτε ότι εκεί τα έργα θα γίνουν εντός των χρονικών ορίων που προβλέπουμε.

Παιδικοί σταθμοί 
Ε. Με τους παιδικούς σταθμούς είσαστε ικανοποιημένοι όπως το χειριστήκατε φέτος; 
 Α. Φέτος έγιναν 714 αιτήσεις. Οι σταθμοί μας μετά από παρέμβαση τη φετινή που κάναμε, και θα σας πω ποια, χωρούν 600 παιδιά. Φέτος κάναμε δύο παρεμβάσεις. Η μία είναι στη Προύσης όπου ανοίξαμε τμήμα βρεφών. Και η άλλη είναι, που δεν έχει ετοιμαστεί ακόμη, στη Περεβού που ανοίξαμε αυτό που είχε κλείσει το τμήμα βρεφών. Αυτοί οι χώροι που έχουμε μπορούν να δεχτούν 600 παιδιά. Και όχι 714 όπως είναι οι αιτήσεις που γίνανε φέτος. Τι κάναμε όμως, γιατί αυτό είναι το σημαντικό και πρέπει να το πούμε. Φτιάξαμε δίκαια κριτήρια και υπήρχε διαύγεια. 
Η επιλογή, ποια παιδάκια θα μείνουν απ’έξω, σας λέω αλήθεια δεν υπάρχει κανένα παράπονο από τους ανθρώπους αυτούς που δεν πήραμε τα παιδιά τους Ευτυχώς ήταν ελάχιστα βρέφη. Να σας πω γιατί. Γιατί από τις 714 αιτήσεις κάποιοι άνθρωποι απορροφήθηκαν από ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, άρα άνοιξαν θέσεις, πήγαν στους ιδιωτικούς σταθμούς, οπότε άνοιξαν θέσεις στους δικούς μας. Και στα νήπια πήραμε όλα τα παιδιά που έκαναν αίτηση. Δεν πήραμε όλα τα βρέφη, 30 μόνο ήταν αυτά που δεν καταφέραμε να τα δεχτούμε. 
Του χρόνου τι θα έχουμε; Θα έχουμε ένα έτοιμο νέο χώρο να πάρουμε προνήπια,  άρα πολλά παιδάκια που τα παίρνεις στους βρεφικούς σταθμούς γιατί δεν τα παίρνεις στα προνήπια θα βρούνε χώρο. Και μιλάμε καμιά εικοσαριά-εικοσιπενταριά παιδάκια. Και θα ανοίξουμε και νέο σταθμό στην Αφάρα, όπου θα φύγουν οι κοινωνικές υπηρεσίες. 
Το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι παιδιά οι χώροι είναι το προσωπικό. Πώς στελεχώνεις τους σταθμούς; Αν δεν αλλάξει κάτι την βάψαμε. Φέτος, εμείς έχουμε 28 εργαζόμενους. Για να δουλέψουνε οι σταθμοί μας, θέλουμε εβδομήντα. Εάν δεν είχαμε τους πενταμηνίτες  θα είχαμε χοντρό πρόβλημα. Θα έχουμε όμως το ΕΣΠΑ, θα έχουμε και τα εντεκάμηνα μετά μόλις μας φύγουν τα πεντάμηνα θα πάμε να το κολλήσουμε. Του χρόνου αν δεν έχουμε τους πενταμηνίτες, μετά τους εντεκαμηνίτες που μας εγκρίνουν και με το ΕΣΠΑ δε θα μπορούμε να πάρουμε όλα τα παιδιά. 

Βυθιζόμενοι κάδοι & ποδήλατα 
Ε. Έχουμε δύο θέματα που όμως έχουν σχέση με προγράμματα που είχε υλοποιήσει ο Τζανής στην προηγούμενη τετραετία. Δηλαδή: Τους βυθιζόμενους κάδους και τα ποδήλατα. Για τα ποδήλατα ξέρω την ιστορία. Είναι μία πονεμένη ιστορία. Οι βυθιζόμενοι κάδοι όμως που υπάρχουν στην πόλη, γιατί να μην μπουν σε λειτουργία;Α. 
Οι κάδοι υπάρχουν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν συνδεθεί με το ηλεκτρικό ρεύμα αυτοί οι κάδοι. Για να συνδεθούν με ρεύμα χρειάζονται υλικά, για να πάρουμε υλικά  πρέπει να γίνει μια μελέτη. Από που; Απ' τους ηλεκτρολόγους, το τμήμα του ηλεκτρομηχανολογικού. 
Να γίνει μια μελέτη το τι θα χρειαστούμε μέσα στη χρονιά. Αν δεν μπει κάτι στη μελέτη για τα ηλεκτρομηχανικά στη διάρκεια της χρονιάς δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα. Ωραία; Με το που αναλαμβάνουμε τη διοίκηση τρέχουμε μια μελέτη γιατί η προηγούμενη αρχή δεν είχε φροντίσει. Μπαίνουμε στο '15 και έχουμε επιτέλους μια μελέτη από τον Μάη.

Γιατί σας είπα πριν ποιο ήταν το βασικό πρόβλημα. Η μία επιλογή είναι αυτή, πάω σε ένα γραφείο δίνω την μελέτη για τα ηλεκτρομηχανολογικά και είμαι ωραίος επειδή την χρυσοπληρώνω και την έχω στην ώρα της. Η άλλη είναι να προσπαθήσω να εκπαιδεύσω τις υπηρεσίες μου να κάνουνε μελέτες, καλές μελέτες και σε χρόνο λογικό.
 Οι μελέτες λοιπόν από τους ηλεκτρολόγους  μας ήρθανε το Μάη. Μετά έγινε ο διαγωνισμός με τα καταστήματα ηλεκτρολογικών κι αρχίζουμε και παίρνουμε υλικά εδώ και να μήνα. Μέσα στα υλικά αυτά είναι και το καλώδιο και έχει ξεκινήσει η ηλεκτροδότηση των κάδων. Ότι και να γίνει όμως όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε στο τέλος θα τα καταφέρουμε να δουλέψουν οι υπάλληλοι ώστε να λειτουργήσουν αυτοί οι κάδοι. 
Ε. Τα ποδήλατα; Θα γίνει κάτι με τα ποδήλατα; 
Α. Με τα ποδήλατα... είναι κι αυτά μία τραυματική εμπειρία. Τα ποδήλατα είναι 43 από τα 70 που αγοράστηκαν. Έχουν μείνει 43 ποδήλατα σε κακή κατάσταση. Σκεφτήκαμε να μεταφερθούν. Η αφετηρία των ποδηλάτων  να πάει σε τρεις προστατευμένους χώρους που έχουμε. Να προστατέψουμε ότι απέμεινε και να αξιοποιηθούν. Δηλαδή στο Σελεπίτσαρι, στο Πρέσωφ, και τον τρίτο θα τον κάνουμε στο Καστράκι. Ήταν μία ιστορία που στοίχισε στον δήμο τουλάχιστον διακόσια χιλιάρικα. Που έτσι όπως τα παραλάβαμε έμοιαζε να ήταν πεταμένα λεφτά.



Συγκοινωνία στην πόλη. 
 Ε. Με την συγκοινωνία την τοπική ; Και τη σύνδεση των δύο πόλεων  με τον Πειραιά, προχωράει κάτι; 
 Α. Αχ καλή ερώτηση. Πάμε στην επόμενη. 
Ε. Μπορεί να βελτιωθεί; Βασικά αν μπορεί να γίνει κάτι ρωτάμε. 
Α. Έχω τρεις φορές επαφές με τον ΟΑΣΑ για να πιάσουμε το ένα κομμάτι. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα έλλειψης οδηγών. Είχε γίνει προσπάθεια και για την πύκνωση δρομολογίων Άγιο Μηνά, στη Δραπετσώνα, στην Ευγένεια στην Χαραυγή γίνεται χαμός εκεί. Εκεί βλέπουμε μία θετική εξέλιξη. Θετική; Τέλος πάντων. Έγινε μια με βάση αυτό που θέλουνε οι άνθρωποι εκεί πέρα. Έχουνε γίνει δυο τρεις επαφές με την ΕΘΕΛ. Η μία είχε αποτέλεσμα, για την Ευγένεια Χαραυγή καταλήξαμε με βάση τις προτάσεις των ανθρώπων σε ένα πρόγραμμα που συμφωνήσαμε.
 Ουσιαστικά έγινε αλλαγής σχεδιασμού της γραμμής για να εξυπηρετεί περισσότερο κόσμο. Να γυρνάει από την πλατεία Καραϊσκάκη Πρόκειται για μικροβελτιώσεις όπου όμως δεν θα αλλάξουν την εικόνα. Η εικόνα θα είναι αυτή η άθλια όσο δεν θα προσλαμβάνονται νέοι οδηγοί.
 Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σύνδεσης της πόλης με το μετρό. Τα φοιτητάκια που έχουμε και θέλουνε να πάνε στη σχολή έχουνε σοβαρό πρόβλημα. Φυσικά υπάρχει έναν τεράστιο θέμα στο ότι χάσαμε στο σχεδιασμό σε σχέση με το μετρό. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουμε με Σαλαμίνα και Πέραμα. Ά
στο είναι μεγάλο θέμα, στο αν θα πάρει ο Κινέζος το πορθμείο και που τώρα το θέλει μόνο για έναν λόγο, για να έχει λόγο το επόμενο διάστημα στη ζεύξη Περάματος Σαλαμίνας. Αυτό αυτόματα θα φέρει στο προσκήνιο το μετρό. Είναι δεδομένο αυτό και δεν το βγάζεις απ το μυαλό μου. Και κει πρέπει να είμαστε έτοιμοι εμείς. 
Ε. Με την δημοτική συγκοινωνία που είναι άθλια; 
Α. Αθλιότατη. Ουσιαστικά την τοπική συγκοινωνία που την κάνουμε με δύο λεωφορειάκια που είναι για να μεταφέρει τους παππούδες και τις γιαγιάδες στο νεκροταφείο του Σχιστού. Επί της ουσίας αυτό είναι. Έχουμε το εξής σοβαρό πρόβλημα και δεν έχει γίνει κανένας σχεδιασμός. 
Το πρόβλημα είναι η έλλειψη , η παντελής έλλειψη οδηγών. Δηλαδή με αυτούς που έχουμε προσπαθούμε να ανακυκλώσουμε την κακομοιριά μας. Εάν είχαμε εξασφαλισμένους οδηγούς θα φτιάχναμε στόλο και θα φτιάχναμε τοπική συγκοινωνία που θα πετούσε. Δεν έχουμε όμως.  
Το πρόβλημα είναι ότι έτσι όπως είναι γεωγραφικά η πόλη βοηθάει. Δηλαδή το πρόβλημά σου δεν είναι ο σχεδιασμός κι άλλης γραμμής. Μια γραμμή σου φτάνει. Με τρία λεωφορεία θα μπορούσες να έχεις ένα ανοιχτό τρόπο, μια σύνδεση με προγραμματισμένες ώρες αναχώρησης κι αφίξεως  και με πυκνά δρομολόγια. Έχουμε συγκεκριμένους χώρους - στόχους ρε παιδιά για τις μεταφορές. Έχουμε το ΙΚΑ, έχουμε το κέντρο στα Ταμπούρια, έχουμε την περιοχή της Αμφιάλης, έχεις το νεκροταφείο στο Σχιστό και σε λίγο θα έχουμε και το Τεχνικό Λύκειο. Υπάρχουν κάποια άλλα που έχουν συγκεκριμένες ώρες επίσκεψης και αναμονής. Είναι εύκολος ο σχεδιασμός. Θα κοιτάξουμε να ανανεώσουμε τον στόλο μας αλλά το πρόβλημά μας είναι οι οδηγοί.


Για την πλατεία Βούρλων 
Ε. Για το Καστράκι είπες. Η πλατεία Βούρλων θα γίνει; 
Α. Βεβαίως. Η πρώτη συνεδρίαση που κάναμε ήταν τέσσερις Σεπτέμβρη στην οποία ανακοινώνω  ότι ένα από τα ζητήματα που θέλω να τρέξουμε είναι να προχωρήσουμε σε  διώξη και μηνυτήρια αναφορά στο Ρουσουνέλλο για  αυτό το πρόβλημα με την πλατεία Βούρλων. Την επόμενη μέρα ήταν ο Ρουσουνέλλος στο δημαρχείο. Τότε είχα μάθει ότι αν θέλεις κάτι να μαθαίνεται στην πόλη πρέπει να το λες στους υπαλλήλους σου. Μαθαίνεται γρήγορα. Δες. Με το Ρουσουνέλλο είχαμε και προχθές συνάντηση και φτάσαμε στο τέλειωμα της ιστορίας. Έχουμε δει το σχέδιο και με την δική μας παρέμβαση θα το προχωρήσει. Με δικά του λεφτά είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Κάναμε και τις παρεμβάσεις μας. Μια πλατεία θα είναι που θα έχει και παιδική χαρά. Θα έχουμε και πράσινο. Θα είναι κάτι όμορφο.
 Ετοιμάζουμε καινούρια  συμφωνία με το Ρουσουνέλλο η οποία θα έχει και καταληκτική ημερομηνία. Δηλαδή από τις υπογραφές που θα πέσουν μετά από 15-20 μέρες. Και σε έξι μήνες θα έχει αποδοθεί η πλατεία στον κόσμο. Γενικά οι πλατείες μας για να είναι όπως τις θέλουμε να είναι επισκέψιμες και διατηρήσιμες  πρέπει να έχουνε συγκεκριμένες λειτουργίες. Θα έχουν λοιπόν παιδική χαρά με βάση τις προδιαγραφές γιατί θα θέλει ο άλλος να φέρνει το παιδί του και να νιώθει ασφάλεια. Θα έχουν πρασινάδα με βάση την βιοκλιματική λογική, θα έχει όσο γίνεται πιο λίγο μπετόν. 
Η συγκεκριμένη των Βούρλων, επειδή απέναντι από την μεριά της Εθνικής Αντιστάσεως έχει μαγαζιά, το πεζοδρόμιο θα έχει έξι μέτρα πλάτος έτσι ώστε να έχουμε με συγκεκριμένες προδιαγραφές χώρους  ώστε να ζητήσουν άδεια τα μαγαζιά για τα τραπεζοκαθίσματά τους. Το ερώτημα είναι πώς θα την ονομάσουμε την πλατεία; Πλατεία Βούρλων ή Πλατεία Ελευθερίας; Γιατί εμένα το πλατεία Ελευθερίας μου ακούγεται πολύ καλύτερο. 
Η πλατεία θα είναι αφιερωμένη στην μεγάλη ιστορική απόδραση που έγινε το 1955. Επομένως και μνημείο θα έχει και δραστηριότητες. Τα εγκαίνια της πλατείας θα είναι μία τιμητική συγκέντρωση – εκδήλωση για να τιμήσουμε αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας.


 Για το ρεμπέτικο 
Ε. Πάμε στην τελευταία ερώτηση. Για το ρεμπέτικο. Τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Νίκου Παπάζογλου, ο δήμος Θεσ/νίκης, στην Τούμπα που ζούσε, τον τίμησε. Μία από τις τιμές ήταν η κλασσική. Έδωσε το όνομά του σε μια πλατεία της περιοχής. Οι άνθρωποι εκεί πάνω είναι φανερό πως έχουν καλά αντανακλαστικά. Το ίδιο έχει γίνει παντού, σε όλον τον κόσμο. Στο Μπουένος Άιρες και στο Μοντεβίδεο για το ταγκό, στη Λισσαβόνα για το φάδος στην Ανδαλουσία για το φλαμέγκο, στο Μισισσιπή και στο Σικάγο για τα μπλουζ, στην Νέα Ορλεάνη για την τζαζ και τον Λούις Άρμστρονγκ και στη Νέα Υόρκη για την τζαζ, στο Μέμφις για το ροκ εντ ρολ και τον Πρίσλεϋ, στο Ντιτρόιτ για τη σόουλ, στην Τζαμάικα για τη ρέγκε και τον Μάρλεϊ, στο Λίβερπουλ για τους Μπητλς.
 Σε όλον τον κόσμο οι τοπικές αρχές έχουν ποικιλοτρόπως τιμήσει τους πρωτομάστορες της λαϊκής μουσικής που γεννήθηκε στην πόλη τους, έχουν τιμήσει τα δικά τους παιδιά. Οι μόνοι ανιστόρητοι και αγνώμονες είναι οι δικοί μας στη Δραπετσώνα.
 Έως και διδακτορικά μπορούν να γίνουν για τους λόγους που 90 χρόνια μετά από την μεγάλη έκρηξη του ρεμπέτικου που συνέβη σεμνά και ταπεινά σ’αυτήν την άκρη του μεγάλου λιμανιού, δίπλα στα εργοστάσια και μέσα στις προσφυγικές παράγκες,  η πόλη αυτή δεν τους έχει τιμήσει όπως τους αξίζει. 
Και μιλάμε τώρα για μία από τις δύο κολώνες της σύγχρονης μουσικής μας, αφού αποδεδειγμένα όλοι ξέρουμε πως στην  ανώνυμη δημοτική παράδοση και στην επώνυμη του ρεμπέτικου πατάει η ελληνική μουσική, απ’αυτές τρέφεται. 
Στη Δραπετσώνα λοιπόν, όπου έζησαν οι περισσότεροι από τους πρωτομάστορες τους ρεμπέτικου και που με τον τρόπο της ζωής τους και της μουσικής τους δημιούργησαν ένα νέο είδος που σιγά σιγά αγκαλιάστηκε απ’όλη την χώρα, δεν είναι αξιοθρήνητο που καμία από τις δημοτικές αρχές μέχρι τώρα δεν έκανε το ελάχιστο και ποτέ δεν τίμησε αυτούς τους ανθρώπους; Εσείς έχετε σκεφτεί κάτι, σας ενδιαφέρει αυτή η πτυχή της ιστορίας μας;
Α. Εμείς το καλό που έχουμε εδώ πέρα και δεν το έχετε πάρει χαμπάρι ακόμη είναι ότι έχουμε κάτι εξαιρετικά πλάσματα με τα οποία αξίζει κάποια στιγμή αυτό το άχαρο πράγμα που κάνατε μαζί μου, να το να το κάνετε, ας πούμε με την Ελένη την Κυραμαργιού ρε παιδί μου. Να ξεδιπλώσει όλα όσα έχουμε στο  μυαλό μας. Ξέρετε ότι ως δήμος είχαμε νοικιάσει τις γραμμές του τρένου στον Άγιο Διονύση από την Τρενοσέ; Είχε προλάβει κι ο Μιχαλολιάκος και είχε νοικιάσει τον σταθμό.  Ιστορία μου αμαρτία μου. Ο Τζανής λοιπόν τις γραμμές. Λοιπόν τον Οκτώβρη μας έρχεται αγωγή εξώσεως γιατί δεν είχε πληρώσει  στην Τρενοσέ ούτε ένα νοίκι. Το νοίκιασε έκανε τη φιγούρα του, ρεμπέτικο και όλα ήταν στον αέρα μιας και δεν ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις του ο δήμος. Κρατήσαμε το χώρο των γραμμών μόνο γιατί εκεί θέλουμε να κάνουμε μία ολόκληρη ιστορία γύρω από το ρεμπέτικο. Δηλαδή να κάνουμε κι αφιερώματα να γίνει σαν θεσμός σε κείνο τον χώρο.

Ε. Καλή ιδέα ακούγεται. Αλλά να τιμηθούνε και με κάτι που θα  μείνει μες τις δεκαετίες. Μια οδός, ένα μνημείο, το καλύτερο βεβαίως είναι ένα μουσείο....
Α. Θα σου, θα σου πω. 
Ε. Γιατί τις εκδηλώσεις τις κάνεις εσύ όσο είσαι δήμαρχος. Μετά, ο επόμενος; 
Α. Να σου πω ποια είναι η λογική μας. Εμείς θεωρήσαμε ότι κάποια πράγματα μπορείς να τα επιβάλεις ως μνήμη στην πόλη δημιουργώντας θεσμούς. Για παράδειγμα. Ο ιστορικός περίπατος που κάνουμε για τη μάχη της Ηλεκτρικής. Είναι η δεύτερη χρονιά που τον κάνουμε φέτος. Κανείς δεν θα μπορέσει να τον κόψει. Είναι ένας θεσμός πια, που ο άλλος είναι αναγκασμένος, συμφωνώντας διαφωνώντας να τον χρησιμοποιήσει.

Εάν εμείς κάνουμε και δημιουργηθεί ένας θεσμός κάνοντας κάθε Ιούλη ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο. Που; Στις γραμμές! Ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο. Έχουμε πολλούς ρεμπέτες στην εποχή μας και ρεμπέτικες κομπανίες. Αυτό θα ήταν ένας θεσμός. Δεν είχαμε μπει, δες, και ίσως να ναι κι έλλειψη, δεν είχαμε μπει στην λογική του ονοματοδοσίας, ότι άμα πάω εγώ και κάνω έναν δρόμο της Δραπετσώνας οδός Μάρκου Βαμβακάρη.  Δεν το ακούω άσχημα. Ωραία. Μου κάνετε μία μεγάλη χάρη για αυτό; Να κάνετε μία κουβέντα με την Κυραμαργιού; Και να την προσανατολίσετε προς αυτό. Γιατί εμένα δεν μου ακούγεται άσχημο. Απλά θεωρώ ότι είτε κάνεις κάτι για να βγάλεις την υποχρέωση ή κάνεις κάτι για να δημιουργήσεις μια ιστορία, για να εμπνεύσεις τιμώντας την παράδοση.

Να ας πούμε, όταν εμείς λέμε Καστράκι δεν εννοούμε να ρίξουμε στην έκταση αυτή τριάμισι εκατομμύρια. Στη δική μας τη λογική υπάρχει η Αγωνιστών Πολυτεχνείου, το Καστράκι, και στην ουσία ο πεζόδρομος που οδηγεί σε έναν πολυχώρο που θέλουμε να δημιουργηθεί στο πρώην Δημαρχείο της Δραπετσώνας. Δεν έρχεται σε καμιά αντίθεση με την ιδέα που έχεις. 
Δηλαδή αν εμείς καταφέρουμε μ’αυτήν την λογική και δέσουμε σε ένα σύνολο το REX και τις προσφυγικές, μετά στην Κανάρη, τα διώροφα δεξιά αριστερά, το Καστράκι, τον αρχαιλογικό της Ηετιώνειας, το πάρκο της Αγάπης όλα σε μια λογική  του να κάνεις εσύ ένα κομμάτι της πόλης να είναι ζωντανό. Είσαι και κοντά στο Πειραιά. Θα είσαι σε λίγο κοντά και στο μετρό. Θέλουμε λοιπόν ότι πλεονεκτήματα έχεις στα χέρια σου να τα χρησιμοποιήσεις, ζωντανεύοντας την πόλη, δίνοντας δουλειά, δίνοντας ένα χρώμα στην περιοχή. Αν εκεί εσύ καταφέρεις και φτιάξεις μία "ρεμπετογειτονιά" θα ανεβάσεις όχι μόνο την γειτονιά, αλλά και όλη την γύρω περιοχή. 
Ε. Ωραία ιδέα, που αν δεις αυτήν την περιοχή και την περπατήσεις σου έρχεται σχεδόν από μόνη της. Αρκεί να θέλεις να ανεβάσεις τον πήχη, να μπεις στο παιχνίδι της ποιότητας με ανοιχτό μυαλό. Να, πριν ενάμιση περίπου χρόνο μια σχεδόν ίδια πρόταση είχα γράψει σε ένα άρθρο μου στη Σταγόνα. Ε, σ’αυτό το κομμάτι της πόλης δεν χωράει να τιμηθούν επιτέλους κι "όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά", οι δικοί μας άνθρωποι;
Α. Ναι, θα το κοιτάξουμε Λάκη, εξ άλλου προς τα εκεί έχουμε κάνει μια πρώτη προσέγγιση. Λοιπόν παιδιά νύχτωσε. Πειράζει να συνεχίσουμε αυτήν την κουβέντα προς στο τέλος του ’16;
 Ε. Σύμφωνοι και καλή δύναμη και καλή συνέχεια.
πηγή