Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Για γέλια ή για κλάματα;


Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Δήμου θα συνεδριάσει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο. Την προηγούμενη εβδομάδα προσπάθησε να συνεδριάσει, μία ή δύο φορές, σε έκτακτη συνεδρίαση για ένα σοβαρό θέμα (μεταφορά διοικητικών υπηρεσιών ΙΚΑ Αμφιάλης), το οποίο απασχολεί πολλούς δημότες, δυστυχώς χωρίς επιτυχία μιας και δεν υπήρξε απαρτία! Δυστυχώς για πολλοστή φορά!
Κάποτε το γεγονός της συνεδρίασης κάποιους ενδιέφερε, σήμερα κανέναν! Τελευταία δεν ενδιαφέρει, δυστυχώς, ούτε τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους! Ίσως επειδή γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι και να πάρουν θέση για ένα θέμα κανένας δεν θα τους ακούσει, ο διάλογος και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων είναι πλέον πολυτέλεια. Η αίσθηση είναι ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, στο συμβούλιο κυριαρχούν οι παραταξιακές γραμμές και οι τακτικές προσώπων οι οποίες διαμορφώνονται και από τα "πλασαρίσματα" ενόψει των νέων ψηφοδελτίων για τις εκλογές του Μαΐου του 2014. 
Κάποτε η συνεδρίαση του συμβουλίου ήταν ένα γεγονός. Σύμβουλοι, δημότες, δημοσιογράφοι ήταν από νωρίς στις θέσεις, δημοτικές παρατάξεις δημοσιοποιούσαν τις θέσεις τους για μεγάλα θέματα, σχεδιαζόταν στρατηγικές, υπήρχε «ζύμωση» στα πηγαδάκια για την τελική θέση δημοτικών συμβούλων, υπήρχε «βάρος και ευθύνη» για το ναι και το όχι. 
Σήμερα η κατάσταση είναι απολύτως διαχειριστική. Μπαίνουν μέσα στην αίθουσα διαβάζουν το θέμα, ανταλλάσσουν κάποιες απόψεις για την «καμένη γη» την οποία παρέλαβαν οι μεν και για την ανικανότητα οι δε και κατά το γνωστό «σκουπίστε, ψεκάστε …τελειώσατε!» λένε ένα άνευρο ναι ή ένα θυμωμένο όχι και τέλος!

 Ακόμα και σε μεγάλα θέματα τα οποία δυόμισι χρόνια τώρα ταλαιπωρούν ανθρώπους, βλέπε ΔΗΚΕΠΑ, το δημοτικό συμβούλιο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ποτέ δεν διαμόρφωσε μια αξιόπιστη στρατηγική για να υπάρξει μία διέξοδος, μία απόφαση η οποία να αντέχει και να μπορεί να υλοποιηθεί. Η διαχείριση της όλης κατάστασης ήταν σαν να συνέβαινε σε μια άλλη πόλη αυτό το γεγονός! Οι περισσότεροι, ως σύγχρονοι Πόντιοι Πιλάτοι, «ένιψαν τας χείρας τους» και περιορίστηκαν να φορτώσουν στους άλλους και στους παλιούς τις ευθύνες, αφήνοντας ανθρώπους να ζουν στην απόγνωση και την απαξίωση,  αυτοϊκανοποιούμενοι σε αντι-μνημονιακές ατάκες  και ρητορείες!

Η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον όποιος παρακολουθεί απ' έξω και δεν είναι μυημένος στη "δημοτική εθιμοτυπία" καταλογίζει ευθύνη σε όσους συμμετέχουν σ’ αυτή την παρωδία! Κυρίως σ' αυτούς που συστηματικά απουσιάζουν, αλλά και στους υπολοίπους οι οποίοι ανέχονται αυτή την κατάσταση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, αυτοί που απουσιάζουν αδικαιολόγητα και συστηματικά, με την απουσία τους δείχνουν ότι δεν πιστεύουν στη λειτουργία του οργάνου ή τουλάχιστον δεν πιστεύουν όσο θα έπρεπε. Γιατί δεν παραιτούνται; Κάποτε πρέπει να δημοσιευτούν στατιστικά των απόντων για να γνωρίζουμε, διότι κάποιοι ζήτησαν την ψήφο των δημοτών για να τους εκπροσωπήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε λίγο καιρό θα ξαναβγούν στη γύρα για τη ψήφο των δημοτών, τάζοντας «λαγούς και πετραχήλια»! 
Σε κάθε περίπτωση βέβαια την κύρια ευθύνη γι΄ αυτή την κατάσταση φέρει η διοίκηση και το προεδρείο το οποίο δεν εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του οργάνου (διαβάστε εδώ). 
 Περίπου ένα χρόνο πριν τις εκλογές, έστω και τώρα οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή ροή των δημοκρατικών διαδικασιών και κυρίως τη λειτουργία του κορυφαίου οργάνου ενός δήμου. Πρωτοβουλίες μπορούν να αναλάβουν και δημοτικοί σύμβουλοι, αν νιώθουν ότι αυτή η λειτουργία μεγαλώνει τα αδιέξοδα και κάνει κακό στην πόλη! 
Τώρα πια δεν φτάνει ένα κείμενο ή μια ανακοίνωση χρειάζονται ουσιαστικές πρωτοβουλίες οι οποίες να βάζουν τέλος σε αυτή την "απογοήτευση"!

ΥΓ. Τα θέματα της συνεδρίασης (εδώ)