Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Επιτροπή Ανάπλασης...

Τελευταία νέα και ένα μικρός απολογισμός των συνεδριάσεων της Επιτροπής Ανάπλασης, μιας επιτροπής η οποία παρά τις ...δυσκολίες,  συνεδριάζει τακτικά, σχεδόν κάθε Τετάρτη, και έχει προχωρήσει αρκετά σημαντικά θέματα που αφορούν  την πρωην Βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας, στηριζόμενη σ' ένα "σκληρό πυρήνα" δημοτικών συμβούλων, πολιτών με τη συμμετοχή και του δημάρχου κάποιες φορές... Το παρακάτω ενημερωτικό κείμενο προέρχεται από το Blog Γ. Τσιρίδης

Συνεδρίασε χτες στο Δημαρχείο η Επιτροπή Ανάπλασης. Έλειπε ο δήμαρχος, ήταν παρόντα 10 μέλη της. Κατά βάση συζήτησε τις εισηγήσεις που θα κάνει προς το δημοτικό συμβούλιο για να ληφθούν εκεί αποφάσεις για δυο σπουδαία ζητήματα που αφορούν στην Ανάπλαση της τέως Βιομηχανικής Ζώνης.

Το πρώτο και σπουδαιότερο είναι μια ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟ του δήμου για το ζήτημα, που θα θέτει και τις κύριες παραμέτρους με βάση τις οποίες θα κινείται ο δήμο και θα κρίνει τις διάφορες προτάσεις που θα πρέπει να αξιολογήσει στο μέλλον.

Πάνω στο θέμα αυτό έχει γίνει αρκετή δουλειά. Πρώτα έγιναν κάποιες συζητήσεις για την αναγκαιότητα της απόφασης και το περίγραμμά της. Μετά ήρθαν κάποιες αρχικές μακροσκελείς εισηγήσεις (δική μου και του Μπεάζογλου) από τις οποίες μετά από συζήτηση προέκυψε ένα Σχέδιο απόφασης και χτες, συζητήθηκε κι αυτό το Σχέδιο και καταλήξαμε σε ένα κείμενο που θα χτενιστεί κι αυτό για να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο.
Δηλαδή αυτή η εισήγηση στο ΔΣ έχει συζητηθεί ήδη τρεις φορές στην Επιτροπή (με έγγραφες εισηγήσεις και επιχειρηματολογία πολλών –σχεδόν όλων- των μελών) και μόνο έτσι θα φτάσει να γίνε ένα κείμενο που θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτά τα γράφω για να κάνω κατανοητή και την σοβαρή δουλειά που γίνεται σε αυτή την επιτροπή που την αποτελούν Κερατσινιώτες και Δραπετσωνίτες, δημοτικοί σύμβουλοι και μη.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε για να φτάσει σαν εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο είναι ο αποχαρακτηρισμός της λιμενικής ζώνης. Εισηγήθηκε σχετικά ο Μπεάζογλου, αρχικά προφορικά και κατόπιν με έγγραφη εισήγηση και η Επιτροπή έφτασε να καθορίσει στο περίπου το Σχέδιο απόφασης που αφού οριστικοποιηθεί θα φτάσει σαν εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Φυσικά συζητούνται και όλα τα τρέχοντα ζητήματα με κυριότερα δύο. Το ένα είναι το κόλλημα κάποιων στην υπόθεση Φόρμουλα 1 οι οποίοι είτε θέλουν να το συντηρούν ανοιχτό (π.χ. Δήμαρχος, Γιαννακίδης) είτε θέλουν να το κλείσουν οπωσδήποτε από τώρα (π.χ. Μπεάζογλου, Μανουσιάδης). Εμένα προσωπικά, που πιστεύω ότι αυτή η πρόταση δεν έχει πλέον καμιά πιθανότητα να υλοποιηθεί (έπαιξε ίσως πέρσι αλλά από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά είναι απλό κέλυφος μιας πρώην πρότασης) δεν έχει νόημα ούτε η συντήρησή της στην επικαιρότητα ούτε η απόρριψή της. Ωστόσο το θέμα ενδιαφέρει -και μάλιστα πολύ- κάποια μέλη της Επιτροπής Ανάπλασης επομένως πρέπει να σταματήσει κάπου εδώ. Ήδη έχει συζητηθεί αρκετά στις συνεδριάσεις της Επιτροπής χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 
Νομίζω μια ξεκάθαρη απόφαση του δημάρχου ότι αφού το θέμα δεν κύλησε ως τώρα εγκαταλείπεται σαν επιδίωξη του δήμου και της διοίκησης είναι πλέον αναγκαία.

Δημιουργία νέας Επιτροπής κινηματικού χαρακτήρα δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αυτή τη στιγμή, αφού λειτουργεί ελεύθερα και δημοκρατικά η επιτροπή ανάπλασης. Αν χρειαστεί κινηματική επιτροπή έξω από τα πλαίσια του δήμου θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει η Παμπειραϊκή. Θα είναι χαζό όμως να είναι αιτία το φάντασμα της Φόρμουλας 1 ο μόνος λόγος για την δημιουργία της.

Στην Επιτροπή συζητείται το θέμα της μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας για την διαμόρφωση της παραλίας στο μνημείο Θεμιστοκλή, συζητείται το θέμα της ενδεχόμενης τροποποίησης της μελέτης Κλουτσινιώτη, συζητούνται προτάσεις μελών όπως για ανδριάντα του Θεμιστοκλή (από Κ.Τρέχα) για “πράσινη παραλία” (από Δ.Αντωνόπουλο) κλπ.

Την επόμενη Τετάρτη δεν θα συνεδριάσει η Επιτροπή, μάλλον θα ξαναβρεθεί σε δεκαπέντε μέρες και ύστερα ίσως ησυχάσει τον Αύγουστο. Έχει πάντως κάποιες δουλειές να τελειώσει και γι αυτό θα λειτουργήσει έστω και με συγκρατημένα τα φρένα και το καλοκαίρι.