Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Καλή η πρόταση ... όμως μοιάζει με φωτοβολίδα!

(...τα κάνει όλα ανάποδα)
Με  αφορμή το σχόλιο φίλου στο fb για την ανάρτηση "...πρόταση για Διαδημοτική Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2020" με αφορμή τα 2500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας «.. Αν μου πείτε τι βρίσκετε άσχημο σ αυτή την πρόταση εγώ θα το βουλώσω. Το ότι δεν συμμετείχαν οι δύο συγκεκριμένοι Δήμοι δεν λέει τίποτα. Συμμετείχαν άλλοι... Όσο για την πρόταση για Φόρμουλα 1 είναι όντως δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο αν υπάρχει έστω και μια μικρή ελπίδα να γίνει, ο Δήμος θα πρέπει να το παλέψει...» 
Και επειδή στο blog δεν υπάρχουν σχόλια, αλλά θέλουμε να ακούμε και να διαβάζουμε τον καλό φίλο, απαντούμε:  Δεν βρίσκουμε τίποτα κακό! Ναι είναι μια καλή πρόταση. Θα φέρει στο επίκεντρο το Δήμο μας, θα έρθουν και λεφτά για πολιτιστικά έργα και επιτέλους αυτό το χάλι που παρουσιάζει η περιοχή στην οποία έγινε μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της ιστορίας θα αξιοποιηθεί. Ακόμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί  και μουσείο (η ΝΑΦΘΑ λέμε τώρα, ιδανικός τόπος) με θέα το χώρο των επιχειρήσεων, ...μια τριήρη, με προσομοιώσεις και φωτογραφίες, κ.λπ. Θα μπορούσε να γίνει σημείο έλξης πολλών τουριστών, είναι εξαιρετικά γνωστό το γεγονός της ναυμαχίας, το οποίο διδάσκεται σε όλα τα σχολεία του κόσμου. Δυστυχώς όλοι αυτοί που ήταν στα πράγματα και κυβέρνησαν δεν είχαν όραμα ή …επέλεξαν επίτηδες μια λαϊκή περιοχή ως σκουπιδοτενεκέ του λεκανοπεδίου. 
Ακόμα, πριν πάμε παρακάτω, δεχόμαστε ότι η Δημοτική Αρχή έχει καλές προθέσεις. Θέλει να κάνει κάτι για να αφήσει το στίγμα της. Θέλει να αξιοποιήσει την περιοχή. Όμως, όλα τα κάνει ανάποδα. Έχει μια καλή ιδέα και αντί να τη δουλέψει, να εμπλέξει και άλλους από το Δημοτικό Συμβούλιο, να τη στηρίξει, να την κοστολογήσει και να την παρουσιάσει, για ανεξήγητους λόγους, τα κάνει ανάποδα. 
Θέλει να εντυπωσιάσει(;), φοβάται μην κερδίσει κάποιος άλλος αίγλη και λάμψη, είναι θέμα απειρίας, δεν έχει τους κατάλληλους συμβούλους που μπορούν να χαράξουν κάποιο σχέδιο δράσης, δεν πιστεύει πραγματικά στις προτάσεις της, δεν ήταν έτοιμη να αναλάβει ένα τόσο μεγάλο Δήμο;  Ίσως!
Όμως, πάντα πετάει μια φωτοβολίδα και βάζει απέναντι της ακόμα και καλοπροαίρετους.
...Και τώρα πια, υπάρχει τεράστια καχυποψία από όλους, για ό,τι λένε οι πολιτικοί, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο!  
Βέβαια στην περίπτωση της Ναυμαχίας τα πράγματα είναι απλά. Καλώς ή κακώς, ενώ η ναυμαχία έγινε δίπλα μας, ως γεγονός έχει καταγραφεί ιστορικά  ως ναυμαχία της Σαλαμίνας, αυτό δεν αλλάζει και επειδή δεν αλλάζει, ό,τι και εάν σκέφτεται κάποιος με άξονα το θέμα αυτό, δεν μπορεί να αγνοεί το Δήμο Σαλαμίνας. Ξεκινά από εκεί και συνεχίζει.
Εδώ τι έγινε;  Ο Δήμος Σαλαμίνας ακολουθεί μια διαφορετική πορεία για ανάδειξη του γεγονότος «Δίκτυο πόλεων που συμμετείχαν στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας» και μέσα στην απέραντη τρέλα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη μας, έρχεται ο Δήμος Κερατσινίου –Δραπετσώνας και προτείνει σε κάποιους Δήμους, «Διαδημοτική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Και μετά από 2 μέρες έρχεται ο υπουργός πολιτισμού (δελτίο τύπου ΟΛΠ) να κάνει σύσκεψη για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Το ίδιο δεν έγινε και με την Ανάπλαση της βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας; Υπήρχε έγκαιρα μία πρόταση από ανθρώπους που γνώριζαν καλά το θέμα, για λειτουργία Δημοτικής επιτροπής για την Ανάπλαση. Αντί λοιπόν να αρπάξει την ευκαιρία και να διαμορφώσει κοινές θέσεις για το θέμα άρα και συναίνεση,  με συνοπτικές διαδικασίες την απέρριψε.
Χάθηκε χρόνος και ένα χρόνο μετά, έκανε δεκτή την πρόταση μετά Βαΐων και κλάδων, όντας όμως πολιτικά σε δύσκολη θέση (παραιτήσεις από θέσεις ευθύνες, προβλήματα ΔΗΚΕΠΑ, ανεξαρτητοποίηση δημοτικής συμβούλου) και τελικά θα φανεί στο μέλλον πόσο θα αξιοποιήσει την επιτροπή, μιας και ήδη συμφώνησε σε σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες της γης και στη σύσκεψη πρέπει να έχει κάποια πρόταση.

Από εκεί έπρεπε να ξεκινήσει ακόμα και τη formula1. Και στο θέμα αυτό ανάποδα ξεκίνησε. Έριξε την πρόταση, λαμπερή συνέντευξη τύπου σε πλοίο, δελτία τύπου, συνεντεύξεις και μετά πρόταση στον ΟΛΠ και ιδιοκτήτες έκτασης για κοινή σύσκεψη για το θέμα και ίσως λίγο αργότερα το Δημοτικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί και θα αποφασίσει, με τις γνωστές παρενέργειες.

 Άλλα και για πολλά ακόμα θέματα, έτσι ανάποδα λειτούργησε η Δημοτική Αρχή, και σε πολλά από αυτά έχασε το δίκιο της. Κλασικό παράδειγμα είναι το χρέος, το οποίο ίσως εξελιχθεί, σύμφωνα και με τις τελευταίες προβλέψεις της υπουργικής απόφασης για σύνταξη προϋπολογισμού, σε τεράστιο θέμα για τη λειτουργία του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή παρέλαβε ένα Δήμο με οικονομικά προβλήματα, ο οποίος όμως δεν ήταν στο «κόκκινο», και αντί από το πρώτο μήνα να ενημερώσει τους πολίτες για το ποσόν του χρέους, να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα νοικοκυρέματος, να περιορίσει δαπάνες που μπορούσαν να περιμένουν (ανατρέξτε κυρίως σε αποφάσεις πρώτου οκταμήνου), ακόμα να παρουσιάζει τις τριμηνιαίες εκθέσεις του άρθρου 72 που όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα θα ήταν εργαλείο, φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους εργαζομένους στη ΔΗΚΕΠΑ και στην προειδοποιητική έκθεση της υπεύθυνης των οικονομικών.

Άρα δεν αρκεί να υπάρχουν καλές ιδέες. Χρειάζεται και προετοιμασία, χρειάζεται και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων, χρειάζεται ακριβής προσδιορισμός του κόστους, είναι θέμα που δεν μπορείς να το ξεπερνάς, χρειάζεται συναίνεση, χρειάζεται σχέδιο…
Γι΄ αυτό λοιπόν η καχυποψία και δυσπιστία, όχι για τις ιδέες και τις προτάσεις, αλλά για το αλλοπρόσαλλο της πολιτικής που βιώνουμε, για τα πολλά λόγια και για τα λίγα έργα…

Υ.Γ. Η κριτική μας πάντα έχει την αντιπολιτευτική της χροιά, είναι όμως καλοπροαίρετη και γίνεται κάτω από το πρίσμα των πληροφοριών που έχουμε. Έχει πάντα ένα και μόνο στόχο, να πάνε ...κάποτε τα πράγματα καλύτερα και για την περιοχή μας  …είτε με αυτή είτε με την επόμενη δημοτική αρχή!