Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Η οικονομική επιτροπή συνεχίζει το έργο της;

Αν και αντισυνταγματικός ο νόμος για τη λειτουργίας της , εντούτοις η οικονομική επιτροπή συνεχίζει το έργο της;

του Γ. Τσιρίδη *

Για να αντιληφθούμε τι γίνεται εδώ και τρία χρόνια στους δήμους, δίνω ένα παράδειγμα.
Την Τρίτη 27/12/22 συγκαλείται στο γραφείο δημάρχου (ένα γραφείο με ένα τραπέζι) η Οικονομική Επιτροπή που αποτελείται από εννιά μέλη εκ των οποίων τα έξι τα έχει διορίσει ο δήμαρχος.
Τα θέματα είναι:
1) Η τελική διαμόρφωση του προϋπολογισμού
2) Οι προσλήψεις στον δήμο
3) Ανάδειξη αναδόχου σε έργο παιδικών χαρών
4) Έγκριση όρων διαγωνισμού διαμόρφωσης χώρων

ΟΛΑ τα έργα του δήμου, έγκριση όρων διαγωνισμού, έγκριση μελετών για αναθέσεις, ανάδειξη αναδόχων, ανάθεση έργων κτλ, αλλά και όλα τα οικονομικά ζητήματα και οι προσλήψεις κτλ. όλα τα σημαντικά θέματα του δήμου που θα έπρεπε να ελέγχονται και να εγκρίνονται από το δημοτικό συμβούλιο, παρουσία των παρατάξεων και των δημοτών, περνούν πλέον από την Οικονομική Επιτροπή που καλεί στο γραφείο του ο δήμαρχος κι όπου έχει 6 από τα 9 μέλη της, δηλαδή πρακτικά δεν χρειάζεται καν να γίνει η συνεδρίαση.
Αυτό το έκτρωμα έφτιαξε ο Θεοδωρικάκος. Αυτό το έκτρωμα έκρινε ως αντισυνταγματικό το ΣτΕ. Αυτό το έκτρωμα συνεχίζει να λειτουργεί μέχρις ότου ο Βορίδης βγάλει νόμους και εγκυκλίους και φετφάδες και κάνει τα νέα μαγειρέματα. 
Γιατί το πολύ απλό, την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των παράνομων πράξεων του καλοκαιριού του 2019 και την επαναφορά των διατάξεων του 2018 με τις οποίες έγιναν οι δημοτικές εκλογές ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να το κάνει.
Γιατί, τελικά, δεν ήταν έκτρωμα ο νόμος, έκτρωμα ήταν και είναι η πολιτική παράταξη που παρανόμησε και αλλοίωσε την τοπική αυτοδιοίκηση για μια ολόκληρη τετραετία.
Στη φωτογραφία βλέπετε και την πρόσκληση της οικονομικής επιτροπής που προανέφερα.

*δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής δημοτικής κίνησης