Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Δήμος και ενεργειακή κρίση


από stagona4u
Ένα σταγονίσιο σχόλιο για τα μέτρα και τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής Κερατσινίου Δραπετσώνας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σ.Δ. Να έχουμε υπόψη μας πως από το 2018 μέρχι σήμερα πάνω από 1000 ενεργειακές κοινότητες/συνεταιρισμοί λειτουργούν σε όλη την χώρα όπως και πολλοί είναι αυτοί που βρίσκονται στα σκαριά. Για όσες ενεργειακές κοινότητες ανήκουν στους δήμους, αρκετοί προχώρησαν στη δημιουργία τους με δική τους χρηματοδότηση, άλλοι με την ένταξή τους σε διάφορα δημόσια προγράμματα ενώ υπάρχουν κι αυτοί που προχώρησαν σε συνεργασία με άλλους φορείς, συλλόγους και επιχειρήσεις της περιοχής τους. 
Στο θέμα αυτό είναι φανερό ότι ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας στάγδην βραδέως. Ναι, αλλά γιατί άραγε; Και αυτή η καθυστέρηση είναι κάτι που έχει αρνητικές συνέπειες στους δημότες; Να διευκρινίσουμε πως εκ των πραγμάτων στην τελική σχεδόν πάντα είναι καλοδεχούμενο το κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν μάλιστα οι υπεύθυνες αρχές για την καθυστέρηση εξηγούν και τα γιατί, τότε έχουμε μια επιλογή από εκείνες που ανεβάζουν τον πήχη του πολιτικού επιπέδου.

Πληροφορία: «Οι ενεργειακές κοινότητες, ως γνωστόν είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων οι πολίτες, είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα, αλλά και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας». Με πιο απλά λόγια οι πολίτες, οι ΟΤΑ και οι επιχειρήσεις με πράσινες απαντήσεις καλούνται να δώσουν λύση στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και παράλληλα στην ενεργειακή κρίση.

Δελτίο Τύπου του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας: Τα νοικοκυριά της πόλης αλλά και ο Δήμος νιώθουν με επώδυνο τρόπο τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που δυσχεραίνουν τις ζωές μας ενώ ταυτόχρονα γεμίζουν υπερκέρδη τα ταμεία των παρόχων ενέργειας. Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είχε αρχίσει να φαίνεται αρκετούς μήνες πριν.

Η Δημοτική Αρχή είδε από νωρίς το πρόβλημα και προσπάθησε να βρει λύσεις που θα οδηγούσαν στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Προχωρήσαμε στην μετατροπή του φωτισμού σε LED. Αυτό οδήγησε σε μείωση 40% της κατανάλωσης σε κιλοβατώρες. Όμως με το πάρτι των αυξήσεων ο Δήμος πληρώνει ρεύμα αυξημένο κατά 93%. Φανταστείτε να μην είχαμε κάνει αυτή την παρέμβαση. Τις επόμενες μέρες προκηρύσσουμε διαγωνισμό για την μετατροπή LED του οδοφωτισμού στη Δραπετσώνα.

Ταυτόχρονα, κυνηγήσαμε προγράμματα χρηματοδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων. Έτσι καταφέραμε και εντάξαμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα με χρηματοδότηση 1,5εκ.€ το Δημαρχείο της πόλης και το πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη». Μετά τις γιορτές ξεκινούν οι εργασίες για την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

Παράλληλα, προσπαθούμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» δυο από τις πιο ενεργοβόρες δομές του Δήμου, το κολυμβητήριο και το κλειστό γυμναστήριο «Π.Νικολαΐδης». Έχουμε ετοιμάσει μελέτη 600.000 ευρώ και ψάχνουμε χρηματοδότηση ώστε όλα τα σχολεία της πόλης να φωτίζονται με λαμπτήρες LED. Αυτό θα δώσει στις σχολικές αίθουσες αναβαθμισμένη ποιότητα φωτισμού αλλά και δραστική μείωση πάνω από 50% της κατανάλωσης ρεύματος. Φτάνουν αυτά; Φυσικά όχι.

Σε αυτές τις συνθήκες ενεργειακής κρίσης που ήρθε για να μείνει, δεν φτάνουν παρεμβάσεις που θα μειώνουν αποφασιστικά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος όπως οι προηγούμενες. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις μηδενισμού του ενεργειακού κόστους σε όλες τις δομές του Δήμου (σχολεία, σταθμούς, αθλητικούς χώρους, στον οδοφωτισμό). Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ώστε οι ευάλωτοι οικονομικά συμπολίτες μας να έχουν ρεύμα στο σπίτι τους ακόμα και αν δεν μπορούν να το πληρώσουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Έχουμε μελέτη τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε δημοτικά κτίρια και σε άλλους δημοτικούς χώρους που θα μπορούν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα και για να καλύψουν τις παραπάνω ανάγκες του Δήμου και έτσι να μηδενίσουμε το ενεργειακό κόστος. Τι χρειάζεται; Η αντίστοιχη χρηματοδότηση. Η Κυβέρνηση οφείλει να στρέψει κονδύλια σε αυτή την κατεύθυνση.

Περιμένουμε.stagona4u