Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ Ή ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ;


Δήλωση Δημάρχου Χρ. Βρεττάκου για την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας

H «Δ»ΕΗ και οι άλλοι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζουν μια απαράδεκτη τιμολογιακή πολιτική σε βάρος των καταναλωτών.
Με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές του ρεύματος έχουν ξεφύγει με αποτέλεσμα από τη μία οι άνθρωποι της πόλης να αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς και από την άλλη η «Δ»ΕΗ και οι άλλες εταιρίες να αυξάνουν με προκλητικό τρόπο τα υπερκέρδη τους.
Φταίει άραγε ο πόλεμος για τις αυξήσεις; Από το Νοέμβριο του 2020 άρχισε να λειτουργεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Από τη στιγμή αυτή ξεκίνησε το ράλι της ανόδου των τιμών.
Όταν ένα κοινωνικό αγαθό γίνεται χρηματιστηριακό προϊόν, μοιραία οι κερδοσκόποι θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία.
Από τότε όχι μόνο δεν είδαμε μειώσεις στην τιμή του ρεύματος αλλά κάθε μήνα σημειώνεται και νέα αύξηση ώσπου φτάσαμε στο ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης και οι τιμές ανεβαίνουν πια ανεξέλεγκτες.
Στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα ζουν οικογένειες που η οικονομική κρίση και οι συνέπειες από την πανδημία τις έχουν γονατίσει.
Αυτές οι οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες μ’ ένα τσουνάμι ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης που πυροδοτήθηκε και από την άνοδο της τιμής της ενέργειας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να επιβιώσουν.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν λύνουν το πρόβλημα και δεν προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στις οικογένειες που δυσκολεύονται πια να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες.
Χρειάζεται μια άλλη πολιτική που θα βάζει τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων πάνω από τα κέρδη μιας μικρής ομάδας επιχειρηματιών. Χρειάζονται κυβερνητικές παρεμβάσεις ώστε η αισχροκέρδεια συγκεκριμένων κύκλων να μην αδειάζει την τσέπη των πολιτών.
Πρέπει άμεσα να σχεδιαστεί ο τρόπος που η χώρα μας σε βάθος χρόνου θα μπορέσει να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία.
Δεν πάει άλλο. Μέτρα τώρα.
...
ΥΓ Δραπετσίνι: Σωστές οι διαπιστώσεις του δημάρχου, αλλά μήπως πρέπει να γίνει και κάτι παραπάνω, κάτι πιο πρακτικό; πχ. ενεργειακές κοινότητες (εδώ),όπου το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από τον ήλιο, την ενεργειακή κοινότητα του δήμου, θα διανέμεται δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος  σε όσους δημότες δυσκολεύονται;