Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

«Θα καίνε και σύμμεικτα στην Αττική» υποστηρίζει το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


«Όλες, ανεξαίρετα, οι μέχρι τώρα διοικήσεις του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής διακρίθηκαν για δύο πράγματα: για την «προτίμησή» τους στα σύμμεικτα, δηλαδή τα μη διαχωρισμένα, απορρίμματα και για την εμμονή τους να χρησιμοποιούν -για δεκαετίες- τη Δυτική Αττική σαν το μόνιμο σκουπιδότοπο ολόκληρης της περιφέρειας» υποστηρίζει με ανακοίνωσή του το Δυτικό Μέτωπο και συνεχίζει:

«Οι επιλογές τους αυτές οδήγησαν, αφενός στη διαχρονική καθήλωση των ποσοστών της ανακύκλωσης και, αφετέρου, στην ουσιαστική εξάντληση και απουσία ασφαλών χώρων τελικής διάθεσης – ταφής (ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ), που θα ήταν η τελευταία επιλογή σε μια μεταβατική περίοδο».

Η διοίκηση Πατούλη, αναφέρει πάντα το Δ.Μ.,  επιχειρεί «ηρωική έξοδο» από τα αδιέξοδα, που και η ίδια μεγιστοποίησε, οδηγώντας τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής σε ακόμη χειρότερα μονοπάτια. 
Έρχεται να υλοποιήσει με βίαιο τρόπο την κυβερνητική επιλογή να καθιερώσει σαν βασική μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων την καύση των προϊόντων της επεξεργασίας των σύμμεικτων. «Βασιλικότερη του βασιλέως», όμως, δεν αρκείται σε αυτό μόνο: μιλά απροκάλυπτα και για τη δυνατότητα να καίγονται, όχι μόνο τα προϊόντα επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων (δευτερογενή καύσιμα RDF/SRF), αλλά και το σύνολο των σύμμεικτων, που -κατ’ ευφημισμό- ονομάζονται «υπολειμματικά».

Και η ανακοίνωση καταλήγει:
Αν δε συνδυαστεί και με τις υπόλοιπες προβλέψεις της νέας μελέτης επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, που υιοθέτησε η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ στις 19/4/2022, γίνεται ολοφάνερο για ποιο λόγο οι πολίτες της Αττικής και οι φορείς που (οφείλουν να) τους αντιπροσωπεύουν επιβάλλεται να μην επιτρέψουν την τελική έγκριση και υιοθέτηση του νέου σχεδίου ΠΕΣΔΑ. Ιδιαίτερα αυτοί της Δυτικής πλευράς της Αττικής, που -και πάλι- καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος».

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο