Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Κινητοποίηση στο δημαρχείο Κερατσινίου για μέτρα προστασίας της υγείας


Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» και η Ένωση Γονέων Κερατσινίου - Δραπετσώνας διοργανώνουν
κινητοποίηση στο δημαρχείο Κερατσινίου την Τρίτη 22 Φλεβάρη στις 2 μ.μ. για την άμεση λήψη μέτρων προστασίας στα σχολεία από την πανδημία.

Διεκδικούν:
  • Να ληφθούν έστω και τώρα μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων.
  • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία σταθερά και περιοδικά και στοχευμένα εκτάκτως, όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων. Όλα τα απαραίτητα τεστ (rapid, PCR, κ.τ.λ.) να είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό. Στην κατεύθυνση αυτή η δημοτική αρχή να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για δωρεάν διαγνωστικά τεστ.
  • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή και επάρκεια, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.
Στο κάλεσμά τους εκπαιδευτικοί και γονείς αναφέρουν:
«Η κινητοποίηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της παράστασης διαμαρτυρίας στη 2η ΥΠΕ Πειραιά που πραγματοποιήσαμε ο Σύλλογός μας, η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Ένωση Γονέων με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου αναδεικνύοντας τα προβλήματα που προκαλούνται από την υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας στην περιοχή, οι οποίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις, ακόμα και για τη διενέργεια των κατά τ' άλλα δωρεάν rapid tests.
Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας εκπαιδευτικά σωματεία και γονείς δεν έχουμε πάψει ούτε λεπτό να ζητάμε από την κεντρική διοίκηση πρωτίστως, αλλά και από την περιφέρεια και τους δήμους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών. Επιπλέον, έχουμε αντιπαλέψει τη λογική της ατομικής ευθύνης χωρίς την ταυτόχρονη λήψη μέτρων από την πολιτεία , που οδηγεί στην περαιτέρω διάδοση του ιού και στην οικονομική αιμορραγία των γονιών και των εργαζομένων.
Απολύτως δικαιολογημένη είναι η έντονη δυσαρέσκεια των γονιών, επειδή αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας απανωτά rapid test ή αναγκάζονται να στηθούν ατελείωτες ώρες στην ουρά στις λιγοστές δημόσιες δομές της ευρύτερης περιφερειακής ενότητας Πειραιά για να τα πραγματοποιήσουν (αν τα καταφέρουν τελικά).
Από τη συνάντηση με τον υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ που είχαμε επιβεβαιώθηκαν τα προβλήματα υποστελέχωσης, αλλά και προβλήματα υποδομών σε Κέντρα Υγείας και άλλες δομές της περιοχής. Επιβεβαιώθηκε ότι το ίδιο υγειονομικό προσωπικό αναγκάζεται να "ανακυκλώνεται" λίγες ώρες στο Κέντρο Υγείας Δραπετσώνας και λίγες ώρες στο νέο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, ενώ το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου παρουσιάζει και σοβαρά προβλήματα υποδομών, ενώ επιπλέον δε διαθέτει ασθενοφόρο.

Από την ΥΠΕ αναγνωρίστηκε το δίκαιο αίτημα γονιών κι εκπαιδευτικών για κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία και εκφράστηκε η πρόθεση να εξεταστεί το συντομότερο μετά και την ολοκλήρωση των κατ' οίκον εμβολιασμών που αποτελούν προτεραιότητα, όπως ειπώθηκε. Επισημάνθηκε πως οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί προσεγγίζουν τους 3.000 στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, στους οποίους συμβάλλει με προσωπικό ο ΕΟΔΥ και είναι δύσκολο να πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με διαγνωστικά τεστ στα σχολεία. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι η υποστελέχωση σε προσωπικό και η μη επάρκεια σε διαθέσιμα οχήματα για τη μεταφορά μπαίνουν και εδώ εμπόδιο προκειμένου να υπάρξει γρήγορη και απρόσκοπτη πραγματοποίηση των κατ’οίκων εμβολιασμών.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για όλα τα μεγάλα ζητήματα, όπως ακρίβεια, υγεία, μισθοί, μόνιμη και σταθερή δουλειά, με τη μαζική παρουσία μας στη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 26 Φλεβάρη στις 12μ.μ.».