Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

Μαθήματα ηγεσίας και όχι μόνον από το Δον Κιχώτη


Με τη
Δρ. Αναστασία Αρτεμίου, Aκαδημαϊκό

But foolish men may take me for a fool. It’s one of the hardships I have to bear.
For I follow the narrow road of night, air and tree.
I despise riches, but not honor. I am in love, but I’m no vicious lover.
My intention is to do wrong to no man but good to all the world. Don Quixote

Ποια ηγετικά και επιχειρηματικά μαθήματα μπορούμε να πάρουμε από το φανταστικό κύριο του 16ου αιώνα., που ταξίδευε στην ισπανική ύπαιθρο και με αφηρημάδα κυνηγούσε ανεμόμυλους και να πολεμούσε πρόβατα;

Ζούμε σε έναν κόσμο που δίνει έμφαση σε ρεαλιστικές προσδοκίες και σαφείς επιτυχίες. Ο Δον Κιχώτης αποτυχία μετά την αποτυχία, επιμένει στο όραμά του, και τη δέσμευσή του. Επιμένει, επειδή ξέρει ποιος είναι. Ο Δον Κιχώτης μας διδάσκει ότι η ζωή πρέπει να αμφισβητηθεί. Αυτό το πάθος και η πειθαρχία μιας αποφασισμένης ψυχής είναι θεμελιώδες στοιχείο για να θεωρείται κάποιος ηγέτης. Ο Δον Κιχώτης δε δέχεται την τρέχουσα πραγματικότητα. Δημιουργεί ένα κόσμο ομορφιάς.
Σκεφτείτε ένα χορευτή φλαμένκο. Επικοινωνεί το πάθος του, μέσα σε ένα χορό με μεγάλη πειθαρχία. Αυτός είναι ο Δον Κιχώτης εκφράζοντας το πάθος του, με μια καθορισμένη αυτοδιάθεση του πάθους και της πειθαρχίας.
Για εμάς ο Δον Κιχώτης, ο άνθρωπος από τη Λα Μάντσα, είναι πρωτοπόρος δάσκαλος, γιατί ρίχνει φως σε τρία θέματα σύγχρονης ηγεσίας και σύγχρονης ζωής.

  • Αρχικά, στο ρόλο της φαντασίας και του οράματος. Πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα οράματά μας, και τις φαντασιώσεις μας; Πώς υποστηρίζουμε τη φαντασία; Πώς αντιμετωπίζουμε την ένταση μεταξύ οραμάτων και πραγματικότητας;
  • Δεύτερον, στις πηγές επιμονής και δέσμευσης. Πώς θα επιμείνουμε ενόψει των αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητά μας, ως ηγέτες; Πώς δικαιολογούμε τις προσωπικές δεσμεύσεις ότι η ζήτηση είναι ηγέτης;
  • Τρίτον, στην πιθανότητα της ευτυχίας. Πώς βιώνουμε τις απολαύσεις της ζωής; Δεν είναι οι αισθήσεις της σάρκας, αλλά οι βαθιές συγκινήσεις του πνεύματος. Πώς μπορώ να γιορτάσω τη ζωή μέσω ηγεσίας; Πώς στηρίζουμε την ευτυχία;

Ο Δον Κιχώτης δεν οδηγείται από τις συνέπειες των πράξεων του, τουλάχιστον όχι με τρόπο ουσιαστικό. Μάλλον ρωτά: Τι είδους άτομο είμαι; Ποια είναι η κατάσταση, στην οποία βρίσκομαι; Τι κάνει ένα άτομο όπως εγώ στην τρέχουσα κατάσταση;
Κι απαντά: «Ξέρω ποιος είμαι».
Δεν κατευθύνεται από τις παραδοσιακές έννοιες της επιτυχίας, αλλά από την «εκπλήρωση της αίσθησης του εαυτού του». Δεν είναι πειθαρχημένος από κίνητρα,αλλά από την ταυτότητα του σκοπού. Ξέρει ποιος είναι και τι του ζητείται από το σκοπό του.
Δηλώνει, «Ιππότης είμαι και ιππότης θα πεθάνω αν αυτό ευχαριστεί τον παντοδύναμο Θεό».

Με λίγες εξαιρέσεις, ο Δον Κιχώτης είναι αναποτελεσματικός στις προσπάθειές του, να κάνει καλό στον κόσμο.
Όταν πολεμά τις στρατιές,ουσιαστικά μάχεται ένα κοπάδι προβάτων. Όταν αγωνίζεται με έναν γίγαντα, πέφτει από τη σέλα του, μπροστά σ’ έναν ανεμόμυλο.

Αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα δεν εξασθενίζουν την αποφασιστικότητά του. Την ενισχύουν μόνο. Ο Δον Κιχώτης ξέρει ότι οι εχθροί και οι κακές δυνάμεις θα τον εμποδίσουν, αλλά το βλέπει αυτό μόνον ως απόδειξη ότι η δέσμευσή του, είναι ενάρετη. Ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ζωής και της ηγεσίας είναι η ευτυχία και η χαρά.

Η ευτυχία και η χαρά είναι ένα αναγνωρισμένο χαρακτηριστικό της ηγεσίας.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Δον Κιχώτης χαρακτηρίζεται από άπειρες χιουμοριστικές καταστάσεις. Ο ίδιος ο Δον Κιχώτης είναι το αντικείμενο του γέλιου.

Οι πράξεις του,είναι τρελές. Τα οράματά του,είναι εξωπραγματικά. Η συμπεριφορά του,προσκαλεί ψευδαισθήσεις.

Ο Δον Κιχώτης γιορτάζει τη ζωή. Ανακαλύπτει την ομορφιά στην ασχήμια.

Οι συγκινήσεις δράσης, δέσμευσης,πάλης και συμμετοχής είναι θεμελιώδη χαρακτηριστικά μιας ευτυχισμένης και χαρούμενης ζωής.

Μας θυμίζει ότι αν εμπιστευόμαστε μόνον, όταν δικαιολογείται η εμπιστοσύνη, αγαπάμε μόνον, όταν η αγάπη επιστρέφεται και μαθαίνουμε μόνον, όταν η μάθηση είναι πολύτιμη, εγκαταλείπουμε ένα ουσιαστικό στοιχείο της ανθρώπινης ζωής μας.
Το μήνυμα του Δον Κιχώτη είναι για την ομορφιά. Η φαντασία του δημιουργεί ομορφιά όχι μόνο στην αγάπη του, για τη Δουλτσινέα, αλλά για όλον τον κόσμο. Ο Δον Κιχώτης μας δίνει οδηγίες να βρούμε ομορφιά στη ζωή μας, κάθε ημέρα.
Το μήνυμά του,αφορά μια φαντασία,που αντιστέκεται στους περιορισμούς της τρέχουσας πραγματικότητας. Είναι ένα θετικό όραμα της ευτυχίας και αυτό απορρίπτει τις αμαρτίες του σκεπτικισμού και της δυσπιστίας.
Είναι ένα εμπνευσμένο και ηθικό μήνυμα της ανύψωσης του ανθρώπινου πνεύματος. Μια ζωή δέσμευσης που δεν εξαρτάται από τα αποτελέσματα. Ο Δον Κιχώτης μας δείχνει ότι η ζωή και η ηγεσία απαιτούν τόσο πάθος, όσο και πειθαρχία.

Για να μπορούμε να λέμε: «Ξέρω ποιος είμαι». typologos