Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Το πράσινο στην πόλη! (η συνεδρίαση που "ξεχάστηκε"... θα γίνει την Τετάρτη 28/7)


Την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 (ώρα έναρξης: 19:15 και ώρα λήξης 23.00.) θα γίνει η 18η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέματα που εισηγούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (δημοτικός έλεγχος). Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με πρώτο θέμα  το πράσινο στην πόλη. Για το θέμα ερώτηση-εισήγηση έχει καταθέσει ο Παντ. Καμάς (παρακάτω η εισήγηση)

Για την ιστορία: Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου με ένα και μοναδικό θέμα: "ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ".
Όλοι οι συμμετέχοντες τότε, στο τέλος της συνεδρίασης, δεσμεύτηκαν ότι θα οριστεί σύντομα νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τηλεδιάσκεψη με μοναδικό θέμα "Δημοτικός έλεγχος". Πρώτο θέμα που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση θα είναι "Το πράσινο στην πόλη". 
Μετά από 6 μήνες, εν μέσω κινητοποιήσεων για το εργοστάσιο "γίγας" στο Σχιστό, ήρθε η μεγάλη μέρα.   Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση είναι αναγκαία όσο ποτέ. Μια βόλτα στην πόλη, μια ματιά στα πεζοδρόμια, ή ...ένα πέρασμα από δήμους των βορείων προαστίων αρκεί 
Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία στη δημοτική αρχή να ενημερώσει για την πολιτική πρασίνου που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, να ενημερώσει για τα σχέδια της, να αξιολογήσει τις προτάσεις που θα ακουστούν και να λύσει τις απορίες ή να απαντήσει στις ενστάσεις που  διατυπώνουν οι δημότες!


Η εισήγηση του Παντ. Καμά:

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ : Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Ο Συνδυασμός «ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ#ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ», είναι μία υπεύθυνη Δύναμη, ένας Προοδευτικός Συνδυασμός, ο οποίος ασκεί υπεύθυνη και Δημιουργική Αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση Προτάσεων. Αντιπολίτευση που αφορά το μέλλον της πόλης.
Στη Δική μας αντίληψη, το Περιβάλλον αποτελεί Δικαίωμα για κάθε Πολίτη. Η πράσινη πόλη, είναι η μεγάλη Πρόκληση, που αντιμετωπίζουμε.
Η πόλη μας ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ και ΜΠΟΡΕΙ, να έχει ένα αναβαθμισμένο Περιβάλλον.
Οι πολίτες ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ και ΜΠΟΡΟΥΝ να απολαμβάνουν, ένα αναβαθμισμένο Περιβάλλον.

Η Πρότασή μας, αφορά μία Ολοκληρωμένη Πολιτική για την Ανάπτυξη του Πρασίνου.
- Είναι μία συστηματική προσέγγιση της πολιτικής και των απαιτούμενων Δράσεων.
- Στηρίζεται στις Αρχές της κυκλικής Οικονομίας. Οι πολιτικές για το Πράσινο, οι δράσεις και οι Παρεμβάσεις, θα μειώνουν τα κόστη λειτουργίας του Δήμου, και θα αναχρηματοδοτούν με την σειρά τους το ίδιο το πρόγραμμα.
- Αξιοποιεί τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία.
- Είναι μία πολιτική που στηρίζεται στο Δημόσιο Χαρακτήρα των Υπηρεσιών,.
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

Οι προτάσεις μας κινούνται σε δύο άξονες : Ο πρώτος είναι ο Στρατηγικός Τομέας των Μεγάλων Παρεμβάσεων, και ο Δεύτερος είναι ο Άξονας των περιοδικών και συστηματικών παρεμβάσεων,

Για το ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1. ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ : Επιβάλλεται να κάνουμε κομποστοποίηση των πρασίνων για να μπορούμε να έχουμε παραγωγικό χώμα και να μειώνουμε το κόστος αποκομιδής των απορριμμάτων. Ήδη ο Δήμος Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη εγκατάσταση.
2. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΥΤΩΡΙΟ : Με την εξοικονόμηση χρημάτων, από την κομποστοποίηση του Πρασίνου , μπορούμε να δημιουργήσουμε και κυρίως να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία δημοτικού φυτωρίου. Μάλιστα η δημιουργία του μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Το Δημοτικό φυτώριο, θα μπορούσε να αναπτύξει τα μονοετή φυτά, τα οποία είναι αναγκαία για να φυτεύονται τα Κεντρικά Σημεία της πόλης
3, ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ :
Το Όρος Αιγάλεω ανήκει στις αναδασωτέες, περιοχές. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα η Διαχείρισή του. Πρέπει όμως να σημειώσω, ότι δεν μπορούμε εμείς κα οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, να μένουμε απαθής, με δεδομένο μάλιστα ότι δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η αναδάσωσή του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Το κόστος της αναδάσωσης του Όρους Αιγάλεω θα ανέλθει στα 10 εκατομμύρια Ευρώ.
Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, σήμερα, γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ο Κοινός Διαχειριστικός Φορέας των Εμπλεκόμενων Δήμων. Να κάνει Διαχειριστική Μελέτη, την οποία εμείς προτείνουμε να αναλάβει το ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ώστε το φαλακρό βουνό να γίνει και πάλι πνεύμονας πρασίνου για την πόλη μας και το Λεκανοπέδιο της Αττικής
4.ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ : Θα πρέπει η φύτευση φυτών να καλύψει το 30% της έκτασης.

Νέες φυτεύσεις :
1. Καταγραφή των ελεύθερων χώρων και των χώρων Πρασίνου σε Γεωχωρική απεικόνιση και αξιολόγηση της κατάστασής τους.
2. Μελέτη για τις νέες φυτεύσεις Πρασίνου. Στην προκειμένη περίπτωση μάς ενδιαφέρει το χαμηλό κόστος συντήρησης, άρα ανάπτυξη πρασίνου, το οποίο δεν έχει ανάγκη από πολύ νερό. Συνήθως η ανάπτυξη του Πρασίνου, εγκλωβίζεται στο « φαίνεσθαι», το οποίο όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα δαπανηρό, και έτσι τα έργα Πρασίνου παρακμάζουν.
3. Συνεργασία με τους πολίτες στις Γειτονιές, ώστε η πόλη να αποκτήσει και με τη δική τους συμμετοχή, μία ενιαία φυσιογνωμία σε ό,τι αφορά το Πράσινο.

Για να κάνουμε πολιτική στο Πράσινο υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ. Ο Δήμος Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, κατέθεσε πρόταση για 1,5 εκατομμύριο Ευρώ πρόγραμμα στο Μέτρο 8,3 ΠΑΑ για εμφυτεύσεις , αναβάθμιση του εδάφους καθώς και συστήματα αντιπυρικής προστασίας για το πάρκο του Αγίου Φίλιππα. Υπάρχουν Δήμοι, που κατέβασαν προτάσεις για ακόμα μεγαλύτερα προγράμματα. Εμείς που είμαστε; Θα μπορούσαμε να αναζωογονήσουμε το Πράσινο, στα Λιπάσματα, στο Σελεπίτσαρη καθώς και το Πάρκο Πρέσσοφ, ή σε άλλα εγκαταλελειμμένα αλσύλλια του Δήμου μας. Δυστυχώς δεν είμαστε πουθενά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ :
Η Συντήρηση του Πρασίνου απαιτεί μία συστηματικές και τακτικές ενέργειες δράσεις και παρεμβάσεις που ξεκινάνε από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο κάθε έτους, για να δει κάποιος τα αποτελέσματα το Μάιο.

1. Μεγάλη γκάμα δέντρων, χρειάζονται κλάδεμα αυτή την περίοδο ( και μάλιστα σωστό, όχι να μετατρέπουμε τα δένδρα σε κούτσουρα), είναι απαραίτητο για λόγους ενδυνάμωσης του φυτού, όλως ενδεικτικά τα εσπεριδοειδή, οι ελιές.
2. Το ξεχορτιάριασμα από τα αγριόχορτα γίνονται πριν αυτά «τινάξουν» τους σπόρους άρα πρέπει να γίνει από το Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα πρέπει να γίνει εμφύτευση ανταγωνιστική βλάστηση, ανάλογα με τον τόπο είτε υφέρπουσα είτε πιο ψηλή. Επίσης τα παρτέρια με το πράσινο χρειάζονται λίπανση.
3. Θα πρέπει να προγραμματιστεί η φύτευση με φυτά που δίνουν χρώμα στα Κεντρικά Σημεία της πόλης. Έχει σημασία ιδιαίτερα σήμερα, που δοκιμάζονται οι πολίτες και η αγορά από την πανδημία, να προετοιμάσουμε ένα ευχάριστο περιβάλλον για την Άνοιξη, το οποίο θα το απολαμβάνουν οι πολίτες αλλά και θα συμβάλλει στην τόνωση της Εμπορικής Δραστηριότητας.
4. Άμεση αντικατάσταση των δένδρων, που έχουν κοπεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Σμύρνης.

Άρα πρέπει να εκπονηθεί για τη Συντήρηση ένα ετήσιο πρόγραμμα, και να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Δεν θα ασκήσω κριτική στην «πολιτική» της Δημοτικής Αρχής για την Ανάπτυξη του Πρασίνου. Γιατί απλά στην ανυπαρξία πολιτικής, δεν μπορεί κάποιος να κάνει την παραμικρή κριτική.
Ελπίζω να σας βοηθήσει η σημερινή παρέμβαση, να αποκτήσετε πολιτική. Πρέπει να γνωρίζετε ότι για να «συνέλθει» το Πράσινο στην πόλη, θα απαιτηθούν δύο χρόνια συστηματικής προσπάθειας