Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Δυστυχώς θαύματα δεν γίνονται !

Τις τελευταίες ημέρες στη Δραπετσώνα και στις γύρω περιοχές επαναλαμβάνεται με ένταση το γνωστό φαινόμενο της δυσοσμίας.
Η κατάσταση έχει πλέον παγιωθεί και ανάλογα με τη φορά των ανέμων κάποια από τις γύρω περιοχές "πλήττεται" περισσότερο. Οι ανυπεράσπιστοι δημότες σε απόγνωση τηλεφωνούν για διαμαρτυρίες στην πολιτική προστασία και στο 1567, το τηλέφωνο του δήμου. Κάπως έτσι περνά το περιστατικό και σιγά σιγά σταματούν οι διαμαρτυρίες, μέχρι την επόμενη φορά!
Οι υπηρεσίες του Δήμου παρακολουθούν και, εκ του ρόλου τους, προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες (ενημερώνουν περιφέρεια, πολιτική προστασία κλπ.). Η δημοτική αρχή, στα παράπονα των πολιτών, δείχνει κατανόηση, δηλώνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από φορείς, περιμένει τις εξελίξεις από την κατάθεση της τροπολογίας για απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών, προφανώς ετοιμάζεται να αξιοποιήσει με κάποιο τρόπο τα παραδοτέα του Δημόκριτου και πράττει, ό,τι άλλο πράττει, χωρίς να το κοινοποιεί στους δημότες! 
Ενίοτε διοργανώνονται και κινητοποιήσεις από φορείς της περιοχής, οι οποίες, δυστυχώς, δεν συγκεντρώνουν πολλούς δημότες,  κυρίως  λόγω της έλλειψης δυνατότητας επικοινωνίας των διοργανωτών με το ευρύ κοινό, αλλά και του φορέα που θα μπει μπροστά και θα "ενώσει" όλες τις φωνές.
...και η ζωή συνεχίζεται. Μέχρι πότε όμως και με ποιες συνέπειες;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, μία κινητοποίηση αυτή την περίοδο έχει τις δυσκολίες της! Όμως μπορούν να γίνουν άλλες δράσεις! Είναι αναγκαίο το  θέμα να είναι ζωντανό και να έρχεται στην επικαιρότητα με κάθε τρόπο, κυρίως όταν υπάρχει έξαρση της δυσοσμίας και των πνιγηρών φαινομένων. Και στο σημείο αυτό ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας έχει την κύρια ευθύνη, οι δημότες του υποφέρουν! Οπότε, μέχρι να έρθει και η ώρα της κινητοποίησης 
  • ένα δελτίο διαμαρτυρίας για την ποιότητα του αέρα της περιοχής με αφορμή την τελευταία έξαρση,  
  • μία καλά προετοιμασμένη συναυλία διαμαρτυρίας στα λιπάσματα, 
  • κάποια δημόσια παρέμβαση προς την πολιτική προστασία, 
  • μία επιστολή διαμαρτυρίας στους τοπικούς βουλευτές ή στους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων, 
  • μία παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπείας του δημοτικού συμβουλίου στα γραφεία του υπουργού περιβάλλοντος
  • ένα έντυπο προς τους δημότες για τις δυσκολίες από τη δυσοσμία για τις ενέργειες που γίνονται και για το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, 
κάτι τέλος πάντων, απλό και γρήγορο, θα μπορούσε να γίνει από τον δήμο για να ακουστεί το πρόβλημα και να μην περάσει έτσι χωρίς να καταγραφεί το γεγονός. 

Παρακάτω, αναδημοσιεύεται ένα άρθρο από την Καθημερινή για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για την κακή ποιότητα του αέρα! Μήπως ήρθε η ώρα να πράξει κάτι παρόμοιο και ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας; Να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την κακή ποιότητα του αέρα στην περιοχή, έχοντας στα χέρια του και τις μετρήσεις του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου; Γιατί δεν δοκιμάζεται και αυτή η δυνατότητα; Ο καθείς και τα όπλα του δεν λένε;
Δυστυχώς θαύματα δεν γίνονται, όσο πιο γρήγορα γίνει κατανοητό ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα "όπλα" τόσο καλύτερα για όλους!


Στο Ευρωδικαστήριο για την ποιότητα του αέρα στην Αθήνα 
Γιώργος Λιάλιος, Καθημερινή
Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο για την κακή ποιότητα του αέρα στην Αθήνα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αιτία τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, ενός ρύπου που κατά βάση οφείλεται στην κυκλοφορία των οχημάτων και στη βιομηχανία. Είναι η δεύτερη παραπομπή της χώρας μας σε διάστημα λίγων μηνών για το ίδιο θέμα, καθώς προηγήθηκε παραπομπή τον Απρίλιο για τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Ελλάδα καταγράφει συνεχώς και σταθερά υπέρβαση της ετήσιας οριακής τιμής NO2 στην Αθήνα. Επίσης, δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε η περίοδος υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς και, επομένως, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Οπως επισημαίνεται, το διοξείδιο του αζώτου εκπέμπεται κυρίως από δραστηριότητες όπως η οδική κυκλοφορία –ιδίως των πετρελαιοκίνητων οχημάτων– και η βιομηχανία. Η συγκεκριμένη μορφή ρύπανσης προκαλεί σοβαρές ασθένειες, όπως άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο των πνευμόνων.η συνέχεια εδώ