Για δεκαετίες το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα ήταν η «πίσω αυλή» της Αττικής.
Στην πόλη μας λειτούργησαν οι πιο ρυπογόνες βιομηχανίες της Αττικής (Λιπάσματα, τσιμεντάδικο, NAΦΘΑ κ.ά.), η ΔΕΗ, η «χαβούζα», η Ψυττάλεια.
Το βιομηχανικό παρελθόν και η γειτνίαση της πόλης μας με τη θάλασσα μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκουν τη μονόπλευρη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της πόλης προς όφελός τους και σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Διαχρονικά, οι κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας. Μέσα στα σπίτια μας λειτουργούν ακόμα ρυπογόνες εγκαταστάσεις. Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα απόβλητα των πλοίων, η OIL ONE, η οποία λειτουργεί από το 2014, εκλύει βενζόλιο στην ατμόσφαιρα της Δραπετσώνας, δημιουργώντας συνθήκες αφόρητες και επικίνδυνες για τους κατοίκους.
Δίπλα το παλιό τσιμεντάδικο –νυν Lafarge– συνεχίζει τη συσκευασία και μεταφορά τσιμέντου, ενώ τα ΕΛΠΕ αφήνουν εγκαταλελειμμένα τα κουφάρια των δεξαμενών και η Εθνική Τράπεζα αφήνει τα ιστορικά διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια να καταρρέουν σε μια έκταση 240 στρεμμάτων.
Από την άλλη μεριά, η Cosco, με το master plan, σχεδιάζει να μεταβάλει τρομακτικά τη φυσιογνωμία της πόλης μας, επηρεάζοντας άμεσα την καθημερινότητα των κατοίκων, ενώ Περιφερειακή Αρχή και κυβέρνηση σχεδιάζουν να ξεφορτώσουν, για ακόμα μία φορά, τα σκουπίδια σχεδόν όλης της Αττικής στο Σχιστό, με τη δημιουργία μιας τεράστιας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων.
Στον αντίποδα των σχεδίων που όλοι αυτοί κάνουν για εμάς χωρίς εμάς, οι κάτοικοι αυτής της πόλης αντιστέκονται με αξιοπρέπεια, διεκδικώντας την απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων καθώς και μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Άλλωστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, η θάλασσα και η ιστορία της, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για μια ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο, προς όφελος των κατοίκων.
Η Δημοτική Αρχή έχει δώσει δείγματα αυτής της προοπτικής.
Η ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής ζώνης των Λιπασμάτων με τη δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής 86 στρεμμάτων πάνω στη θάλασσα αποτελεί υπερτοπικό πόλο έλξης και έναν πνεύμονα αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης μας και όχι μόνο. Η συνέχιση της ανάπλασης του συνόλου της παλιάς βιομηχανικής ζώνης, η οποία απαιτεί γενναίες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με την υπό εξέλιξη ανάπλαση της περιοχής του Καστρακίου, δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο, όπως και με τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση της περιοχής του παλιού δημαρχείου μπορεί να αποτελέσει άλμα ανάπτυξης για την πόλη και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Αντίστοιχα, η αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου Καχραμάνογλου, έργο που έχει ήδη δημοπρατηθεί, σε συνδυασμό με την ανάπλαση του Κέντρου, που έχει ήδη ξεκινήσει με την ανάπλαση της πλατείας Κύπρου και της Σμύρνης και θα συνεχιστεί με την ανάπλαση της πλατείας Λαού, συγκροτούν μια ουσιαστική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του.
Στην άλλη μεριά, στην περιοχή όπου βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο της ΝΑΦΘΑ και σήμερα βρίσκονται ερειπωμένα κτίρια, με ευθύνη των διοικήσεων, που τα κατασκεύασαν και μετά τα εγκατέλειψαν, ο Δήμος έχει σχεδιάσει και έχει αιτηθεί τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός πολυκέντρου με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και εκπαίδευσης.
Η ανθρώπινη ανάπτυξη μιας πόλης, όμως, έχει στον πυρήνα της την ευημερία και την υποστήριξη των κατοίκων. Για τον λόγο αυτό, για εμάς σταθερή προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών αλληλεγγύης και κοινωνικής μέριμνας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Επεκτείνουμε το κοινωνικό συσσίτιο, το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο.
Αναπτύσσουμε δομές βοήθειας, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Ενισχύουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το κέντρο συμβουλευτικής κακοποιημένων γυναικών και το κέντρο στήριξης των Ρομά, ενώ ολοκληρώσαμε το κέντρο υγείας αστικού τύπου στην περιοχή της Αμφιάλης.
Το κέντρο υγείας, που ήταν ένα έργο ζωής για τους κατοίκους, έχει ολοκληρωθεί ως προς την κτιριακή υποδομή και θα εξοπλιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει μόλις στελεχωθεί από το υπουργείο Υγείας. Για την υλοποίηση του έργου πετύχαμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Οι γειτονιές μας για δεκαετίες αντιμετωπίζονται από επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα ως «φτωχός συγγενής». Διαχρονικά, στις πλάτες μας φορτώνονται οι πλέον οχλούσες δραστηριότητες, με γνώμονα το ασύδοτο κέρδος. Η πόλη μας όμως έχει γυρίσει σελίδα. Δημιουργούμε την πόλη που μας αξίζει και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω. Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ