Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

4 ΟΧΙ

(ενημερωτικό δελτίο του Δ. Κερατσινίου Δραπετσώνας)
Το δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου -Δραπετσώνας στην τελευταία συνεδρίαση του,  ομόφωνα είπε 4 ΟΧΙ στον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη, και την κυβέρνηση για το Σχιστό.

ΟΧΙ στη μονάδα επεξεργασίας στο Σχιστό με οποιαδήποτε μορφή!

ΟΧΙ στο ΣΜΑ Πειραιά

ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ

ΟΧΙ στην καύση 

Θεωρητικά, από εδώ και πέρα ο κ.  Πατούλης πρέπει να "ξεχάσει"  το Σχιστό, γιατί δεν υπάρχει συναίνεση από καμία παράταξη του  Δήμου που προορίζεται να "φιλοξενήσει" τα σκουπίδια δίπλα στα γεωγραφικά του όρια!   Όπως βέβαια, πρέπει να το ξεχάσει και ο δήμος Πειραιά, για τον οποίο,  η κυβέρνηση με τροπολογία στη βουλή, έδωσε άδεια για  σταθμό μεταφόρτωσης σε ιδιοκτησία που ανήκει στο δήμο Πειραιά, αλλά βρίσκεται στο Σχιστό.

 Η αρχική πρόταση για τη μονάδα που θα κατασκευαστεί στο Σχιστό, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΣΝΑ θα έχει δυναμικότητα 180.000 τόνους σύμμεικτα συν 70.000 τόνους βιοαπόβλητα και θα αφορά του δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, τους δήμους των νησιών της γεωγραφικής ενότητας Πειραιά και τους δήμους του νοτίου τομέα των Αθηνών (απόφαση του ΕΣΔΝΑ εδώ).

Από εδώ και πέρα θα αρχίσουν, οι συζητήσεις, οι υποσχέσεις και οι  εναλλακτικές προτάσεις. Μια σκέψη που έπεσε ή θα πέσει στο τραπέζι, για  να χρυσώσει το χάπι, είναι η υπόσχεση για απαλλαγή εισφορών προς τον ΕΔΣΝΑ και για μείωση της δυναμικότητας της μονάδας του Σχιστού. Ακόμα, η κατάργηση της μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων,  η ακύρωση της απόφασης για το ΣΜΑ Πειραιά, η υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχει καύση,  που αναφέρθηκε ήδη στην τηλεδιάσκεψη των δημάρχων του Πειραιά είναι "προτάσεις" και θέματα που θα "παίξουν" το επόμενο διάστημα. Εκτός εάν, αυτοί που αποφασίζουν και ορίζουν, το μέλλον των περιοχών σκεφτούν αλλιώς, όπως θα σκέφτονταν για παρεμβάσεις κοντά τους τόπους κατοικίας τους!

 Όμως, η απόφαση δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου -Δραπετσώνας είναι ξεκάθαρη. Το παρελθόν και η εξέλιξη του ΣΜΑ Σχιστού, ο οποίος κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί 5 δήμους και εξυπηρετεί 22 δεν αφήνει περιθώρια για άλλες σκέψεις.  Το δημοτικό συμβούλιο με την απόφαση του στέλνει ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. ΟΧΙ στη μονάδα επεξεργασίας στο Σχιστό με οποιαδήποτε μορφή!

Η απόφαση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική, είναι ιστορική, γιατί δεσμεύει απόλυτα, όσους συμμετείχαν στην συζήτηση, άλλωστε μεταδόθηκε και απευθείας στους δημότες, να μην συζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις για το Σχιστό, αλλά  χρήσεις στην περιοχή, από εδώ και πέρα, που δεν θα πρέπει να έχουν την υποψία όχλησης.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Κερατσινίου -Δραπετσώνας δεσμεύτηκε στο δημοτικό συμβούλιο να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα από όλες τις παρατάξεις και τους φορείς του δήμου και να εξαντλήσουν όλα τα νομικά και κινηματικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στο Σχιστό. Είθε...

Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί, εκτός από την ομόφωνη απόφαση, η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο διεξήχθη ομαλά, σε κλίμα συναίνεσης, με καλές τοποθετήσεις, με επιχειρήματα και θετικές προτάσεις για την περιοχή. Οπωσδήποτε, η απευθείας μετάδοση και το "ειδικό βάρος" συμμετεχόντων, βοήθησε σε αυτό. Σίγουρα στο μέλλον θα γίνουν καλύτερες οι συζητήσεις, εάν προσεχθεί το κομμάτι της διαχείρισης της συζήτησης!  Η μονομερής διακοπή όσων παρεμβαίνουν δημιουργεί άσκοπες εντάσεις! Γιατί ως γνωστόν η δράση απαιτεί αντίδραση!