Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Όσο και να κρύψεις την αλήθεια, στο τέλος αποκαλύπτεται

του Ζαχαρία Ζούπη*


Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον Δήμαρχο Χ. Βρετάκο γα την καθαρή νίκη του στις πρόσφατες εκλογές. Του εύχομαι καλή νέα θητεία, δημιουργικό έργο. Ο λαός με βάση την εκτίμησή του, το επίπεδο ενημέρωσής του και το σύνολο των υποψηφίων μίλησε.

Δεν μπορώ να πω βέβαια, ότι είμαι αισιόδοξος για το μέλλον ενός Δήμου που φαίνεται να έχει καθηλωθεί στην ουσιαστική στασιμότητα εδώ και πολλά χρόνια. Θα μπορούσε να υπάρχει μια νέα αρχή , διορθώνοντας το σφάλμα – αποτέλεσμα των διαφόρων παιγνίων του 2014, με μια και μόνο προϋπόθεση: Την ευρεία συσπείρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης σε ένα Συνδυασμό ανεξάρτητο και πολυσυλλεκτικό, με σχέδιο και όραμα, με στελέχη που θα αποτελούσαν μια ομάδα των καλύτερων για δουλειά με φιλόδοξους στόχους. Δυστυχώς, πολιτικές φιλοδοξίες, θεμιτές βέβαια στη Δημοκρατία αν και συχνά καταστροφικές , εμπόδισαν για άλλη μια φορά μια τέτοια προοπτική. Πάλεψα όσο τίποτα, αλλά τελικά δεν μπόρεσα να πείσω, να συγκρατήσω τις πολλές υποψηφιότητες.Γι αυτό, έχοντας συμπληρώσει κοντά 30 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ήμουν και υποψήφιος.

Εύχομαι πάντως το καλύτερο για την πόλη που γεννήθηκα, ζω και αγαπώ. Ελπίζω ο Δήμαρχος μετά την πρώτη 5ετή θητεία του να έχει μάθει την αξία του διαλόγου, του σεβασμού τω διαφορετικών απόψεων, της αξίας του σχεδίου για την πόλη. Ελπίζω οι Συνδυασμοί που κατέβηκαν και όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να μην χαθούν όπως συνέβη μετά το 2014 και να ασκήσουν με επάρκεια τα αντιπολιτευτικά τους καθήκοντα. Εγώ θα είμαι Δημοτικός Σύμβουλος μέχρι τις 31-8-2019 οπότε και λήγει η θητεία του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου και στην συνέχεια πάντα παρών ως ενεργός πολίτης με ιδέες, σκέψεις , προτάσεις και κριτική.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αναδείξω ένα μείζον θέμα που προκύπτει από την Απόφαση Απαλλοτρίωσης των 204 στρεμμάτων της ΕΘΝΙΚΗΣ. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ανοίγει νέους δρόμους. Ωστόσο, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί απαιτεί χρόνο και ότι το όραμα μιας Ανάπλασης με στόχο την αναβάθμιση του Περιβάλλοντος, αλλά και την Ανάπτυξη με την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας έχει υποστεί σ΄αυτή την φάση μια ήττα. Πουθενά , σ΄όλες τις σελίδες της Απόφασης δεν αναφέρεται καν στην λέξη Ανάπτυξη. Μια μεγάλη ευκαιρία χάνεται,αν δεν χάθηκε οριστικά.

Ωστόσο με την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήρθε και η ώρα της Αλήθειας για ένα θέμα που πάλεψα προσωπικά, που καταγγείλαμε ακούραστα σαν « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και για το οποίο ο Δήμαρχος ποτέ δεν μίλησε ή προσπάθησε να υποβαθμίσει, να το θάψει, να το εμφανίσει ως αποτέλεσμα πιθανά της φαντασίας μου. Κάποιοι κιόλας το διακωμωδούσαν, ενώ άλλοι θεωρούσαν υπερβολικές τις καταγγελίες μου. 
Αναφέρομαι σε δεκάδες ανακοινώσεις, καταγγελίες μας για το θέμα της επικινδυνότητας στον χώρο όπου γίνονταν και γίνονται οι περίφημες εκδηλώσεις – συναυλίες. Δεν φαντάζομαι να μην θυμούνται – από όσους ασχολούνται τουλάχιστον- τις αγωνιώδεις ερωτήσεις μου και αναφορές ότι υπάρχει θέμα επικινδυνότητας στον χώρο αυτό. Κάποιοι μάλιστα προσπάθησαν να με εμφανίσουν σχεδόν γραφικό...

Έρχεται λοιπόν η Απόφαση της 12ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου υπ΄αριθμ. 133/ 2019 και αναφέρει ως ένα από τους βασικούς άξονες για τους οποίους πραγματοποιείται η Απαλλοτρίωση το εξής αποκαλυπτικό .Έκτος λοιπόν ‘αξονας για τον οποίο γίνεται η απαλλοτρίωση είναι:
«Η εξυγίανση εδάφους / υπεδάφους από τα παραπροϊόντα που εναποτίθεντο κατά την περίοδο λειτουργίας του Εργοστασίου και τα οποία σήμερα εξακολουθούν να ρυπαίνουν την ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας συνθήκες επικινδυνότητας για την υγεία τω κατοίκων τους» !!!

Τα αναφερόμενα παραπάνω δεν αναφέρονται σε δήλωσή μου, ούτε σε ανακοίνωση της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ. Αναφέρονται στην Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο. Πρόκειται για διατύπωση που δεν αφήνει απορίες και δεν σηκώνει ερωτηματικά. Πρόκειται για διατύπωση που με δικαιώνει και μας δικαιώνει όσους τα λέγαμε. Υπάρχει επικινδυνότητα στον χώρο και η Διοίκηση του Δήμου ,αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης που γνώριζε τις ενστάσεις μου αδιαφορούσαν, σιωπούσαν, διακωμωδούσαν τς αναφορές μου.
Τώρα δεν πρέπει να πουν κάτι; Θα συνεχίσουν ευτυχισμένοι να κάνουν εκδηλώσεις με τους πολίτες ανενημέρωτους και χωρίς να πάρουν κανένα μέτρο ;
Υπάρχουν ευθύνες κύριοι!
Η αλήθεια αργεί συχνά να αποκαλυφτεί,αλλά στο τέλος λάμπει και δείχνει ποιοι ήταν που είχαν δίκιο και ποιοι αδιαφορούσαν για την υγεία των πολιτών.

*Ο Ζαχαρίας Ζούπης είναι Δημοτικός Συμβούλος Κερατσινίου - Δραπετσώνας, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΡΑ»