Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Απόφαση υπέρ των εργαζομένων

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου- Δραπετσώνας (εδώ), τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, οι δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν, δύσκολα σχηματίστηκε απαρτία, πήραν  μία σημαντική απόφαση υπέρ των εργαζομένων του Δήμου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Άλλου Δρόμου και της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποφάσισαν ομόφωνα να μην ασκήσουν έφεση σε Πρωτόδικη απόφαση που επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό σε μία ομάδα εργαζομένων.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων, κάποιοι δικαιολογημένα, απουσίαζαν και, εκτός από τον Ζ. Ζούπη, δεν μπήκαν ούτε στη διαδικασία να ενημερώσουν με ανακοίνωση για τη θέση τους.
Ήταν μια σημαντική πολιτική απόφαση που στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση! Παράλληλα ήταν και δύσκολη απόφαση γι΄αυτούς που συμμετείχαν, ψήφισαν και αποφάσισαν, γιατί, πέραν των άλλων, εμπεριέχει και το ρίσκο του καταλογισμού. Σε κάθε περίπτωση, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να παίρνουν θέση στα θέματα που προκύπτουν, όχι μόνο να "απολαμβάνουν" τα οφέλη του ρόλου τους, αλλά να είναι παρόντες με θέσεις και για "τα δύσκολα".
 Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου καθιστά την δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου, τελεσίδικη, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που κέρδισαν την δίκη αυτή, θα λαμβάνουν όλα τα επόμενα χρόνια τα επιδόματα που δικαιούνται και είχαν περικοπεί εδώ και χρόνια.
 Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να μην ασκηθεί έφεση  για δύο λόγους:
i) Γιατί το σώμα θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των εργαζομένων και θετική την απόφαση του δικαστηρίου.  ii) Γιατί με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τα χρήματα των δημοτών, μιας και μία τέτοια εφετειακή απόφαση μπορεί να επέβαλλε στον Δήμο να επιστρέψει αναδρομικά τα χρήματα που έχασαν τα χρόνια των μνημονίων.

Ακόμα στη συνεδρίαση δηλώθηκε ότι ο Δήμος θα μπει μπροστά και θα καλέσει τους Δήμους της χώρας σε κοινή πάλη απαιτώντας από την κυβέρνηση την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σε κάθε περίπτωση, να δοθούν τα χρήματα από τους ΚΑΠ για την ικανοποίηση των πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που αφορούν δικαστικές αποφάσεις.