Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Θα υπάρξει "δεύτερος γύρος";


Σχεδόν 8 μήνες από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση για τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και δειλά – δειλά, ίσως καθυστερημένα, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τους πιθανούς και απίθανους υποψήφιους Δημάρχους...της πόλης.

Άλλες εποχές, τον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές ήταν γνωστές οι υποψηφιότητες και υπήρχαν παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα για να γίνουν γνωστά στους δημότες τα νέα σχήματα και οι θέσεις τους. Η τροπολογία της τελευταίας στιγμής, στη ψήφιση του πρόσφατου νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση, με την οποία ορίστηκαν δημοτικές εκλογές για τον επόμενο Μάιο, αιφνιδίασε δημάρχους και υποψηφίους και ακύρωσε τους σχεδιασμούς επιτελείων και συλλογικοτήτων.

Σήμερα το τοπίο των υποψηφιοτήτων στον Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας είναι σχετικά θολό. Επιτελεία, αλλά και ενεργοί πολίτες κάνουν τους πρώτους σχεδιασμούς και σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις και υποψηφιότητες. Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι στις τελευταίες συζητήσεις για τα ονόματα συνυπολογίζεται, πλέον, και η παράμετρος της απλής αναλογικής, μιας και ο νέος δήμαρχος θα πρέπει να μπορεί να συνενώνει διαφορετικές πολιτικές και να εμπνέει δυνάμεις από διαφορετικούς χώρους.


Θεωρητικά, σαν έτοιμος από καιρό, πανέτοιμος για την εκλογική μάχη παρουσιάζεται ο δήμαρχος Κερατσινίου και ο «άλλος δρόμος». Τα μέλη του «άλλου δρόμου» βρίσκονται στη διοίκηση, έχουν την άνεση επαφών και αξιολογήσεων και έχουν αποκτήσει εμπειρία στη  διοίκηση αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή. Ακόμα ως διοίκηση έχουν να παρουσιάσουν έργο σε πολλούς τομείς και μετά τις τελευταίες παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων η ομάδα είναι πιο συμπαγής από το ξεκίνημα. Παράλληλα, ήδη έχει εκδηλωθεί  υποστήριξη του Σύριζα προς τον δήμαρχο  και η ΛΑΕ καθώς και οι ενεργοί πολίτες που στήριξαν το αρχικό εγχείρημα είναι στο πλευρό του. Επιπλέον, καταγράφονται κινήσεις διεύρυνσης, ώστε να παρουσιαστεί ένα ψηφοδέλτιο και με νέα πρόσωπα από κοινωνικούς χώρους και πολιτιστικούς, αθλητικούς συλλόγους τις περιοχής.

Συμπαγής δύναμη, η οποία θα είναι παρούσα στις εκλογές και έχει χαρακτηριστικά «μπετόν αρμέ» είναι η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η εκλογική της δύναμη  ήταν σταθερή στις τελευταίες αναμετρήσεις και υπάρχει ένα πλήθος μελών του ΚΚΕ που θα την στηρίξουν ολόθερμα. Σίγουρα δεν θα πάει στις εκλογές με υποψήφιο τον Ηλία Πατίδη, ο οποίος τελευταία έδωσε χώρο στους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλουςτης παράταξης του, αλλά με άλλον υποψήφιο. Πάντως, η παρουσία της στην κοινωνία, εκτός από τους τελευταίου μήνες που ανεβάζει στροφές, ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, σε σχέση με άλλες δυνάμεις και άλλες εποχές, και αυτό ίσως επιτρέψει φίλους της να κοιτάξουν και δίπλα τους.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η δημοτική κίνηση «Αναγέννηση τώρα», η οποία ήταν και η μοναδική δημοτική κίνηση η οποία τίμησε το ρόλο της αντιπολίτευσης και ενημέρωνε, παρέμβαινε, αντιπολιτευόταν μεθοδικά τη δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια. Ο επικεφαλής, Ζαχ.Ζούπης δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος επικεφαλής μιας ευρείας κοινωνικής-αυτοδιοικητικής -πολιτικής συνεργασίας για ένα νέο ξεκίνημα του Δήμου με συνδυασμό στον οποίο θα συνυπάρχουν έμπειρα στελέχη, αλλά και πολλά νέα στελέχη από όλους τους κοινωνικούς χώρους από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Βέβαια στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, υπάρχουν πολλά στελέχη με σημαντική πορεία στο παρελθόν τα οποία δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό πρόσωπα και καταστάσεις.

Τέλος στον χώρο της κεντροδεξιάς γίνονται συζητήσεις και συναντήσεις για την παρουσία στις επόμενες εκλογές. Ο παλιός δήμαρχος Φ. Μελάς πάντα βρίσκεται στο επίκεντρο τέτοιων συζητήσεων με σταθερή εκλογική βάση και εμπειρία. Η τελική του επιλογή θα επηρεάσει πρόσωπα και «ομάδες» του χώρου για τη στάση τους. Σε κάθε περίπτωση έχει σημασία εάν θα συμμετάσχει ξανά στις εκλογές, αλλά και εάν θα «υποδείξει» κάποιον στην περίπτωση που αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του Δήμου. Εδώ όλα είναι ανοικτά. Τελευταία, έχουν ακουστεί ως υποψήφιοι από τον χώρο οι Κούβαρης, Πέτσας, Διαλυνάκης χωρίς να έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση από κάποιον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο που εξετάζεται σοβαρά, και μπορεί να αποτελέσει μοχλό εξελίξεων, είναι να υπάρξει κοινός υποψήφιος σε μια μεγάλη συμμαχία από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, ο οποίος θα εξασφαλίσει διακομματική στήριξη από πολιτικά κόμματα του χώρου. Το project απασχολεί και υποστηρίζεται από τοπικούς αυτοδιοικητικούς «γκουρού»! Μάλιστα το σενάριο θέλει γυναίκα επικεφαλής του εγχειρήματος.

Κάπως έτσι καταγράφεται το προεκλογικό σκηνικό, 8 μήνες πριν τις εκλογές. Με τα σημερινά δεδομένα η δημοτική κίνηση «άλλος δρόμος» και ο δήμαρχος βρίσκονται σε θέση οδηγού. Είναι στη διοίκηση 4 χρόνια και παρά τις όποιες ενστάσεις και αστοχίες στον τρόπο διοίκησης που μπορούν να καταγραφούν, έχει παρουσιάσει έργο, κάθε βράδυ γίνεται «λαϊκό προσκύνημα» στα λιπάσματα, έχει διευθετήσει με τον καλύτερο τρόπο εσωτερικές αναταράξεις, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του σύριζα και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το στοίχημα που πιθανόν θα βάζει στον εαυτό του είναι η εκλογή από τον πρώτο γύρο. 
Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο της νίκης από τον πρώτο γύρο, χρόνια έχει να συμβεί στον Δήμο Κερατσινίου, ενισχύεται κάθε μέρα που περνάει χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το αντίπαλο δέος! Κατά συνέπεια, όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται: θα υπάρξει "δεύτερος γύρος";