Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Εκδηλώσεις για την 74η επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Βουλή των Ελλήνων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τον Δήμο Αθηναίων και άλλους φορείς φέτος για  την δράση «12 Οκτωβρίου 1944 – Η Αθήνα ελεύθερη»  είναι πιο πλούσιες από κάθε άλλη χρονιά.

Η κεντρική έκθεση των εκδηλώσεων θα παρουσιάσει φέτος 14 Ιστορίες Αντίστασης: Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στον αγώνα κατά των Γερμανών και με την βοήθεια αρχειακού υλικού, φωτογραφιών και εγγράφων, θα φωτιστούν γενικότερες πτυχές της Αντίστασης και των πρωταγωνιστών της. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κτίριο 6, πρώην ΕΑΤ- ΕΣΑ στο πάρκο Ελευθερίας, από τις 5 έως τις 30 Οκτωβρίου και στον χώρο της θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός γνωρίζει τόσο μεγάλη ανταπόκριση ώστε ήδη έχουν συμπληρωθεί οι ξεναγήσεις για μαθητές.

Κομβικό ρόλο στις εκδηλώσεις θα έχουν οι προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ που ανασυνθέτουν το κλίμα στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής. Οι «Παρτιζάνοι των Αθηνών» των Ξενοφώντα Βαρδαρού και Γιάννη Ξυδά θα ανοίξουν την αυλαία την 1η Οκτωβρίου ενώ θα ακολουθήσουν πολλές ενδιαφέρουσες προβολές.

Η κεντρική συναυλία των εκδηλώσεων «Η Αθήνα ελεύθερη» θα λάβει χώρα την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στον Πάρκο Ελευθερίας με την συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη και της Ρίτας Αντωνοπούλου ενώ κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου θα δοθούν θεματικές συναυλίες σε αρκετά σημεία της πόλης από τα Μουσικά Σχολεία της Αθήνας. 

Επίσης, οι φετινές δράσεις περιλαμβάνουν εκδηλώσεις λόγου με την συμμετοχή συγγραφέων που έργα τους διαδραματίστηκαν την δεκαετία του ’40 στην Ελλάδα, ιστορικό περίπατο με θέμα τον δωσιλογισμό στην κατεχόμενη Αθήνα με «ξεναγό» τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη, Δρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

 και έκθεση στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι με θέμα «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης». 
 Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα ωράρια των δράσεων μπορεί να βρει όποιος ενδιαφέρεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://freeathens44.org

Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης

Έκθεση
 Διοργάνωση: Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ. Επιμέλεια: Μαρία Μαυροειδή, Γεωργία Μ. Πανσεληνά
ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου, Κερατσίνι
Διάρκεια έκθεσης: 14 Οκτωβρίου 2018-28 Φεβρουαρίου 2019

Eπισκέψεις (κατόπιν συνεννόησης): τηλ. 210 5293468 & 210 5144073
Έναρξη-ξενάγηση: 14 Οκτωβρίου, ώρα: 17:00-19:00