Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

"Με αποφασιστικά βήματα η οριστική μετατροπή μιας περιοχής εργατικής και υποβαθμισμένης,..."


Στον απόηχο της συζήτησης που ακολούθησε μετα την ανάρτηση "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...(εδώ)"  

η  Λίτσα Ρέπα, δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη του "άλλου δρόμου" γράφει:
  
<"Και εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε πως αυτό που κάνουμε είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά ο ωκεανός θα ήταν μικρότερος αν έλειπε αυτή η σταγόνα.
Στην προεκλογική του ομιλία στο Κερατσίνι, στις 13 Σεπτεμβρίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε , την παραχώρηση του παράκτιου μετώπου στο λαό της πόλης και την ψήφιση του νόμου που θα συνιστούσε στρατηγική παρέμβαση για την ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων, για να έχουν οι κάτοικοι ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης.
 Πράγματι στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης ρυθμίστηκε η οριστική απόδοση του παράκτιου μετώπου στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αφού πρώτα κερδήθηκε η δύσκολη μάχη να εξαιρεθούν μια σειρά εκτάσεων από τη συμφωνία που είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά με την COSCO. 

Τον Ιούλιο του 2016 παραχωρήθηκε οριστικά η λιμενική ζώνη των Λιπασμάτων στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Ταυτόχρονα με παρέμβαση των βουλευτών Α και Β Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίστηκαν και πέρασαν στο ταμείο του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας δεδικασμένα από τη χρόνια δικαστική διαμάχη με τον ΟΛΠ 6.500.000 ευρώ. Απέναντι υπήρχαν πολλά και ισχυρά συμφέροντα που επί χρόνια άφηναν την περιοχή να υποβαθμίζεται. 
Οι μόνοι που τόλμησαν να αντιταχθούν σε αυτά, υλοποιώντας το από δεκαετίες αίτημα του κινήματος για την Ανάπλαση της περιοχής, ανατρέποντας την κατάσταση, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, ήταν όσοι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ανέλαβαν να οδηγήσουν τις εξελίξεις προς όφελος των πολιτών, όντας ως τότε στην πρώτη γραμμή της κινηματικής διεκδίκησης, συγκροτώντας ένα αραγές μέτωπο με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας όπου η συγκυρία έφερε την Αριστερά στο τιμόνι και των δύο . 

Άνθρωποι που δούλεψαν γι αυτό με πείσμα και πάθος σιωπηρά και μεθοδικά ατέλειωτες ώρες υπό το βάρος αφόρητων πιέσεων. Και ήταν αυτοί που τελικά πέτυχαν να εξαιρεθεί ο χώρος αυτός όπως και πολλοί άλλοι χώροι από τη σύμβαση παραχώρησης και νομοθέτησαν ορθά και δίκαια,(Υπουργειο Ναυτιλιας Δριτσας- Υπουργειο Περιβαλοντος Σκουρλετης) δίνοντας τέλος στον εγκληματικό νόμο Μανιάτη -Σαμαρά και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούσε. 
Αυτοί που δεν περιαυτολογούν φλύαρα εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς, αλλά μπήκαν μπροστά στα δύσκολα, όταν άλλοι την κοπανούσαν για να κρατήσουν την αριστερή παρθενιά τους ακέραιη πετώντας πέτρες. 
Είναι ωραία όλα όσα γίνονται τώρα στα Λιπάσματα...
Κι όσοι λοιδωρηθήκαμε και κανιβαλιστήκαμε, γιατι μείναμε να παλέψουμε να σώσουμε ο,τιδήποτε μπορούσαμε, πραγματικά δακρύσαμε βλέποντας το αποτέλεσμα...">



........................
 και σε άλλο σημείο, παραθέτει απόσπασμα από το άρθρο της Ελ . Σταματάκη για το θέμα:
<"Στην προεκλογική του ομιλία στο Κερατσίνι, στις 13 Σεπτεμβρίου 2015, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων, για να έχουν οι κάτοικοι ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης, ήταν έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή. 
Πράγματι στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης ρυθμίστηκε και η οριστική απόδοση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ακυρώθηκε η δυνατότητα που είχε θεσπίσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να εγκατασταθούν στην περιοχή βιομηχανικές, μεταποιητικές και άλλες χρήσεις και ορίστηκαν οι χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού. 
Αυτή η νομοθετική ρύθμιση συνιστά στρατηγική παρέμβαση για την ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. 
Τον Ιούλιο του 2016 παραχωρήθηκε οριστικά η λιμενική ζώνη των Λιπασμάτων στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Περίπου ένα χρόνο μετά, ο χώρος καθαρίστηκε από τα μπάζα και φτιάχτηκαν ένα ανοιχτό θέατρο, τρία γήπεδα και ένας χώρος περιπάτου δίπλα στη θάλασσα. 
Την Πέμπτη στις 15 Ιουνίου έγινε η πρώτη συναυλία με τους Χαΐνηδες, της οποίας προηγήθηκε η πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων για να απομακρυνθεί το εργοστάσιο επεξεργασίας SLOPS της Oil One,το οποίο ρυπαίνει την περιοχή, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και θέτει προσκόμματα στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Σήμερα (23/6) έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συναυλία με το Σωκράτη Μάλαμα.

Μια νέα κίνηση έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στην περιοχή και είναι πολύ ελπιδοφόρα. Δεν είναι μόνο το πρόγραμμα του νέου αυτού φεστιβάλ του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας με τίτλο «Λιπάσματα-Φεστιβάλ στη θάλασσα», είναι ένας συνδυασμός δράσεων που εκφράζουν την αποφασιστικότητα των κατοίκων και των θεσμών να διεκδικήσουν ξανά μια ζωή απαλλαγμένη από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία τους εκείνης της παλιάς έντονης και βαριάς βιομηχανικής δραστηριότητας, τη ζωή σε μια πόλη δίπλα στη θάλασσα. 
Στις κινήσεις αυτές συμμετέχει και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Φεστιβάλ Αθηνών, στο πλαίσιο της δράσης «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες».
 Στις 9 Ιουνίου, μαθητές των σχολείων της Δραπετσώνας βρέθηκαν στο χώρο των Λιπασμάτων, που έχει ονομαστεί Πάρκο Εργατιάς και ζωντάνεψαν την ιστορία του παλιού εργοστασίου μέσα από δημιουργικά παιχνίδια.

Τα προβλήματα της Δραπετσώνας αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα. Αυτό φαίνεται και από την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, για τις δυσάρεστες οσμές που αναδίδονται τα τελευταία δύο χρόνια στην περιοχή. Αποφασίστηκε η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών του Δημόκριτου και την ΕΥΔΑΠ, να εντοπίσουν τα αίτια των οσμών ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της περιοχής.

Την Τετάρτη 28 Ιουνίου η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού ιδεών για την ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής περιοχής των λιπασμάτων.

Προχωράει, λοιπόν, με αποφασιστικά βήματα η οριστική μετατροπή αυτού του χώρου που εκπροσωπεί την ιστορία μιας περιοχής εργατικής και υποβαθμισμένης, σε ένα πνεύμονα πρασίνου. 
Το «πάρκο εργατιάς» κουβαλάει την ιστορία των εργατών και των οικογενειών τους και ανήκει σε αυτούς, για να αναβαθμίσει πλέον τη ζωή τους, όπως τους οφείλει...">