Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Ενστάσεις για κάθε μελλοντική χρήση;

  Μετά την ατυχή δήλωση για την «Αμυγδαλέζα» και όσα ακολούθησαν, φορείς και παράγοντες του τόπου ένιωσαν την ανάγκη να κάνουν τη δήλωση τους και να τοποθετηθούν δημόσια! Γιατί πρέπει να γίνει και γιατί δεν πρέπει να γίνει το κέντρο ή το στρατόπεδο (διαλέγεις ανάλογα) με επιχειρήματα και υποσημειώσεις με κραυγές και υστερόγραφα! 
Εκτός από αυτούς που εξ αρχής τοποθετήθηκαν θετικά ή αρνητικά για το θέμα, δυστυχώς υπήρξαν και φορείς ή πρόσωπα, οι οποίοι σε μια πρωτοφανή επίδειξη επιλεκτικής «αλληλεγγύης», ξέχασαν ακόμα και δικές τους αναφορές για τους πρόσφυγες και ευθέως ή με την απαραίτητο περιτύλιγμα δήλωσαν αλληλέγγυοι, αλλά «μακριά από τις πόρτες μας»! 
Σε κάθε περίπτωση όμως τα πράγματα είναι πιο απλά! Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, άνθρωποι ταλαιπωρημένοι και πονεμένοι. Είναι εδώ, υπάρχουν και θα υπάρχουν, τουλάχιστον όσο θα υπάρχει πόλεμος! Κάπου πρέπει να μείνουν, να ξαποστάσουν! Γιατί εδώ; Μπορεί να έτυχε, μπορεί να υπήρχαν οι πιο αντικειμενικές συνθήκες σε αυτή την τραγική κατάσταση της χώρας, μπορεί να αποφάσισαν κάποιοι με ταξική λογική, μπορεί...   Οι πρόσφυγες δεν είναι μόνο εδώ, είναι και αλλού! Οι πρόσφυγες αφορούν όλες τις τοπικές κοινωνίες και τελικά είναι υποκρισία οι δημοσιεύσεις για το νόμπελ στους κατοίκους της Μυτιλήνης και από την άλλη οι "δικαιολογίες", μερικές φορές για το πολιτικό κόστος-κέρδος και μόνο! Είναι κρίμα να μηδενίζονται αξίες και πορείες ζωής, επειδή η ζωή της πόλης θα δεχτεί κάποια αλλαγή ή ακόμα και επιβάρυνση... 

Από εκεί και πέρα, ή συμβάλλεις και προσπαθείς να διαχειριστείς το θέμα, τις δυσκολίες, με προτάσεις και θέσεις ή κλείνεις τα μάτια! Δεν υπάρχει ναι μεν αλλά, ή καλύτερα να πάει προς τους άλλους το «πρόβλημα», ή το χειρότερο,  χαϊδεμα αυτιών για να καταγραφούν ενστάσεις  για κάθε μελλοντική χρήση. 
Βεβαίως και θα ήταν καλύτερο να υπήρχε κάποια διαβούλευση της κυβέρνησης με τους δημάρχους ώστε να γνωρίζουν, να βάλλουν τις ενστάσεις τους, να επιμείνουν για προϋποθέσεις λειτουργίας, να μην έχουν πικρία γιατί δεν ενημερώθηκαν. 
Ήδη στο Κερατσίνι υπάρχουν φωνές για να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει για το θέμα. Όμως τι νόημα θα είχε μια τέτοια συζήτηση τώρα; Να δηλώσουν όχι ή ναι οι δημοτικοί σύμβουλοι, να καταγράψουν τις ενστάσεις τους ή να δουν φως και να μπουκάρουν τίποτα "ευαίσθητοι";  Η μόνη συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν για να αποφασιστεί κάποια παρέμβαση, η οποία άτυπα έχει καταγραφεί με την αρχική δήλωση της δημοτικής αρχής, ώστε να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν στη λειτουργία ενός Κέντρου Φιλοξενίας! (Τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης ίσως, τον αριθμό των προσφύγων, την ιατρική φροντίδα, τη φύλαξη, το φαγητό κλπ.) Ήδη στο Σχιστό οι εργασίες έχουν προχωρήσει, έχει στηθεί μεγάλος αριθμός σκηνών και μεγάλα οχήματα δουλεύουν χωρίς σταματημό. 

Υ.Γ. Τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί 2 συγκεντρώσεις στην αρχή της Λεωφόρου Σχιστού. Την πρώτη συγκέντρωση διοργανώνουν πολίτες χωρίς όνομα, οι οποίοι κρυμμένοι με τον μανδύα «επιτροπών κατοίκων Πειραιά», καλούν σε συγκέντρωση «στην γειτονιά μας» εναντίον του Κέντρου και η άλλη από την αντιφασιστική οργάνωση ΚΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή). 
Ακόμα ευρεία σύσκεψη με θέμα την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο στρατόπεδο «Στεφανάκη» στο Σχιστό στο Πέραμα, διοργανώνεται με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.