Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Mάχες για τις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

Μεγάλη διαμάχη μεταξύ εργαζομένων και δημάρχων προμηνύεται να ανοίξει μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου με επίκεντρο τις Επιχειρήσεις Κοινωνικού Συνεταιρισμού για τις οποίες γίνεται λόγος στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε και οι οποίες έχουν την δυνατότητα να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους βάση του νόμου 4019/2011.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών «στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους,  σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Ηδη στην Κω, στο Μαρούσι και στην Καισαριανή όπου συστήθηκαν τέτοιες επιχειρήσεις υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις καθώς οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ όπως λέγονται ανοίγουν την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση των δήμων. Αλλοι βέβαια θεωρούν ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν ανάχωμα στην παραχώρηση δημόσιων υπηρεσιών στην αγορά αφού οι ΚΟΙΝΣΕΠ δεν έχουν κέρδη, ανήκουν στους ίδιους τους εργαζόμενους και επιδοτούνται αν συσταθούν από άνεργους.

Από την άλλη όπως φαίνεται οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν την μοναδική διέξοδο των δημάρχων που ξεπαιρνούν τον περιορισμό των προσλήψεων, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να δημιουργήσουν αρκετές θέσεις εργασίας και μάλιστα με μειωμένο κόστος αφού είναι επιδοτούμενες. myota.gr 


Τι είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις;