Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Συνωστισμός υποψηφίων ... και σχέδια καλοκαιρινής νυκτός;




Λίγο πριν κατεβάσουμε ρολά για ...το ελληνικό καλοκαίρι, κι ενώ η «ζέστη δυναμώνει», καθημερινά πληθαίνουν οι συζητήσεις στα καφενεία πέριξ του Δημαρχείου, αλλά και τα σχόλια σε εφημερίδες, blogs και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης για τους υποψηφίους στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. 
Η αλήθεια είναι ότι όσοι φιλοδοξούν  να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στις Δημοτικές εκλογές του 2014  αρχίζουν να «φορτσάρουν»… Ραντεβού, συναντήσεις, εκδηλώσεις, εκκλησίες, καφενεία, «τυχαία σχόλια», προσωπικά γκάλοπ και ό,τι άλλο  βάζει ο νους χρησιμοποιούν όσοι σκέπτονται να είναι υποψήφιοι. Στόχος το φθινόπωρο να παρουσιαστούν έτοιμοι στην αφετηρία …
Μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει  δηλώσει καθαρά και κατηγορηματικά ότι θα είναι υποψήφιος. Όμως, αν και η πολιτική δεν είναι και στα καλύτερα της, και οι δήμοι βρίσκονται υπό διωγμό με τις συνεχείς μειώσεις των επιχορηγήσεων και γενικότερα υπάρχει κάποια γκρίνια για την κακή τους τύχη όσων διοικούν στην παρούσα συγκυρία, εντούτοις αρκετοί έχουν εκφράσει την επιθυμία για τη θέση του Δημάρχου! Τα ονόματα που διαρρέουν είναι πολλά! Και σίγουρα οι υποψήφιοι δεν θα είναι δύο, δεν θα είναι τρεις, αλλά πολλοί περισσότεροι!


Ο παλιός δήμαρχος Κερατσινίου κ. Φ. Μελάς, αν και δεν μιλάει πολύ, λέγεται ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος. Οι μικρές ενδοπαραταξιακές διαφωνίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα λυθούν και θα δηλώσει παρόν το φθινόπωρο. Έτσι έγινε και στις προηγούμενες εκλογές, την τελευταία στιγμή παρουσίασε ένα ομοιογενές σύνολο! Η μόνη περίπτωση να μην συμμετέχει είναι να δηλώσει υποψήφια η Αγγ. Μελά της οποίας το όνομα ακούγεται από πολλούς χωρίς η ίδια να έχει πει δημοσίως την παραμικρή κουβέντα.
Με πολύ καλές προϋποθέσεις αναμένεται να μπει στην κούρσα προς τη δημαρχία ο Ζ. Ζούπης, ο οποίος σε σχέση με προηγούμενες εκλογές βρίσκεται σε καλύτερη θέση. Τρία χρόνια ασκεί σκληρή αντιπολίτευση και δέχεται κριτική από πολλούς οι οποίοι προσπαθούν να μειώσουν την απήχηση των παρεμβάσεων του, έχει αυξήσει την αναγνωσιμότητα του με τη συνεχή παρουσία σε χώρους δουλειάς και στις γειτονιές και  αργά αλλά σταθερά απαλλάσσεται από πολλά βαρίδια του παρελθόντος.
Άλλη μία υποψηφιότητα η οποία φαίνεται πως κλειδώνει είναι η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου, οποίος παρά τα μεγάλα προβλήματα στη διάρκεια της θητείας του, φαίνεται ότι πείστηκε από ομάδα στενών συνεργατών του να δηλώσει παρόν, κάνοντας μια τελευταία προσπάθεια τους τελευταίους μήνες να «σώσει την παρτίδα». Ήδη κυκλοφορεί κείμενο εναντία στη ΔΕΗ (ρύπανση στο λιμανάκι), γίνεται κάποια κίνηση για ένταξη των ΑΜΕΑ στον Δήμο, γίνονται κάποιες παρεμβάσεις για καθαριότητα περιοχών, γενικώς δίνεται η αίσθηση ότι κάτι κινείται…
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει ο Η. Πατίδης. Από τη μια η «κακή» θητεία, πολύ κατώτερη των προσδοκιών και από την άλλη οι σκέψεις στο κόμμα για την περιφέρεια ή τη βουλή καθυστερούν την τελική απόφαση. Μάλιστα στην περίπτωση αυτή υπάρχει έτοιμη  υποψηφιότητα συντρόφισσας από τα παλιά και με πολλά αυτοδιοικητικά ένσημα στο βιβλιάριο της…

Οι νέες δημοτικές κινήσεις που παρουσιάστηκαν το φθινόπωρο δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους ως προς τον υποψήφιο δήμαρχο. Η «αλλιώτικη πόλη» αν ερμηνεύουμε καλά τα γεγονότα και τη σημειολογία της παρουσίας της κίνησης το προηγούμενο διάστημα θα καταλήξει στη Μ. Καραφέρη, η οποία ως υποψήφια βουλευτής είχε πάει πολύ καλά στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Η κίνηση η  οποία ξεκίνησε εντυπωσιακά την πορεία της (συζήτηση με ειδικούς για την περιοχή της ανάπλασης, ηλεκτρονικό έντυπο, καθαριότητα σημάτων κυκλοφορίας,  κ.λπ.) τελευταία μετά και την αποσύνδεση της ΔΗΜΑΡ από κυβερνητικές ευθύνες περνάει περίοδο εσωστρέφειας… Ο «άλλος δρόμος» έχει δηλώσει με την ιδρυτική διακήρυξη του και το υπενθύμισε με κείμενο τελευταία ο Χρ. Βρεττάκος ότι με εσω-παραταξιακές διαδικασίες θα επιλεγεί το πρόσωπο ο οποίο θα ηγηθεί της κίνησης και σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι κάποιος εκτός της δρώσας συλλογικότητας. Το φθινόπωρο αναμένεται η διαδικασία και η αίσθηση είναι, αξιολογώντας δεδομένα  (θα διακινδυνεύσουμε  μια πρόβλεψη),  ότι ο Χρ. Βρεττάκος και ο Μ. Καρακώστας προηγούνται στις προτιμήσεις. 
Από εκεί και πέρα  σε τοπικές εφημερίδες συχνά αναφέρεται το όνομα γυναίκας δικηγόρου από τη Δραπετσώνα με αναφορές ότι προετοιμάζεται και ότι έχει πλαισιωθεί από ικανά στελέχη. Η ίδια δεν έχει εκφραστεί επισήμως! Σε κάθε περίπτωση μια υποψηφιότητα από Δραπετσώνα, η οποία αποτελεί το 1/5 του εκλογικού σώματος, θα έχει δυσκολίες εάν δεν συγκεντρώσει ικανό αριθμό στελεχών πέρα από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Ακόμα παρουσιάστηκε στις αρχές του καλοκαιριού στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου Δραπετσώνας η δημοτική κίνηση «Ανεξάρτητοι πολίτες» οι οποίοι λογικά θα παρουσιάσουν τον υποψήφιο τους θα έχουν υποψηφιότητα…
Πιθανόν να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες! Στο τέλος όμως η αντοχή όσων έχουν την επιθυμία να είναι υποψήφιοι, οι πολιτικές εξελίξεις, η φημολογούμενη αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, αν θα υπάρχουν ξεχωριστά σε ψηφοδέλτιο, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ίσως να φέρουν και άλλους στο προσκήνιο και ίσως αναγκάσουν κάποιους να το ξανασκεφτούν.

Σε κάθε περίπτωση το καλοκαίρι θα είναι περίοδος ζυμώσεων και αποφάσεων …για όλους!