Άρθρο – Παρέμβαση του επικεφαλής της « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ » Ζαχαρία Ζούπη
Η υπόθεση της ανάπλασης της περιοχής της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Κερατσινίου – Δραπετσώνας απασχολεί για τρεις πια δεκαετίες την Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους της περιοχής. Στις αρχές της δεκαετίας δε του ’90 δύο Δήμαρχοι , ο τότε Δήμαρχος Κερατσινίου Δημήτρης Σαράφογλου και ο τότε Δήμαρχος Δραπετσώνας Κώστας Χρονόπουλος με την βοήθεια και της Αναπτυξιακής των Δήμων (ΑΝΔΗΠ) εμφάνιζαν για πρώτη φορά συγκροτημένη πρόταση για αξιοποίηση της περιοχής.
Από τότε έχουν γίνει διαφοροποιήσεις της πρότασης , νέες προσεγγίσεις , μελέτες , συζητήσεις επί συζητήσεων βασικά στο Δημοτικό Συμβούλιο Δραπετσώνας.
Φαίνεται πάντως , ότι υπάρχει ένα βασικό τρίπτυχο με το οποίο συμφωνούν όσοι έχουν / έχουμε συμετάσχει λίγο ή πολύ στην διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης.
Μια τέτοια πρόταση λοιπόν πρέπει:
ΠΡΩΤΟΝ : Να έχει στόχο την αναβάθμιση / ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά αξιοποιώντας την στρατηγική θέση της , την αναστροφή της πορείας μαρασμού και συρρίκνωσης οποιασδήποτε παραγωγικής δραστηριότητας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ : Να αναβαθμίζει το περιβάλλον στην περιοχή με τη γενναία ανάπτυξη Πρασίνου , με ανθρώπινους όρους δόμησης , με τη δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας , πολιτισμού , άθλησης , περιπάτου.
ΤΡΙΤΟΝ: Να κάνει επιτέλους δυνατή τη πρόσβαση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα που μέχρι τώρα είναι απαγορευμένο αγαθό για τους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.
Αυτές ήταν οι βασικές σκέψεις ανθρώπων που καθόριζαν τις επιλογές τους στην προσπάθεια να περιγράψουν , να καθορίσουν και να προωθήσουν την Ανάπλαση.
Αυτές ακριβώς τίθενται και στο σχέδιο Εισήγησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο ,
που καταλήξαμε στην Επιτροπή Ανάπλασης στην τελευταία συνεδρίασή της στα τέλη του Ιουλίου. Έχω τη αίσθηση όμως ότι κοροϊδευόμασταν . Εννοώ ότι ο Δήμαρχος Λουκάς Τζανής άφηνε μια επιτροπή να συνεδριάζει στηριγμένος στην καλή θέληση κάποιων στελεχών της Αυτοδιοίκησης που πονάνε το θέμα ή στις ψευδαισθήσεις και την αίσθηση κάποιων άλλων ότι συμμετέχουν σε κάτι σημαντικό (και πράγματι είναι)
ότι βάζουν τη σφραγίδα σε κάτι που θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον της περιοχής.
Η αλήθεια είναι ότι ήμουν πάντα προσωπικά καχύποπτος . Η πρόταση για συγκρότηση ανοικτής επιτροπής Ανάπλασης , πρόταση του στελέχους της ‘ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ’ Γ. Τσιρίδη αρχικά απορρίφθηκε από τον κ. Λουκά Τζανή .
‘Λογικό’. Ο κ. Τζανής δεν αρέσκεται να κινείται σε πλαίσια , ‘κουραστικές’ , δημοκρατικές διαδικασίες.Όλα αυτά αποτελούν για τον ίδιο μάλλον ‘γραφειοκρατία’!
Ότι τον δυσκολεύει στο να κάνει ότι θέλει , βαφτίζεται ‘γραφειοκρατία’. Μετά από ένα περίπου χαμένο χρόνο , δέχτηκε την πρόταση και η Επιτροπή άρχισε να συνεδριάζει. Γιατί όχι άλλωστε;
- Ο Δήμαρχος ήρθε μόνο κάποιες φορές και σε σημαντικές συναντήσεις απουσίαζε.
- Ειδικά στις συνεδριάσεις στις οποίες καταλήχθηκε το τελικό σχέδιο Απόφασης , που θα ετίθετο μετά το καλοκαίρι για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο , απουσίαζε.
- Πολλές συνεδριάσεις αναλώθηκαν σε ανούσιες συζητήσεις, όπως αν θα γίνει η τάδε εκδήλωση, λες και η Επιτροπή Ανάπλασης είχε αυτό ως βασική στόχευση. Γι’ αυτό και σε κάποιες δεν παραβρέθηκα συνειδητά και όταν με ρωτούσαν τα στελέχη της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ γιατί, απαντούσα ότι σε υποβαθμισμένες λειτουργίες δεν συμμετέχω. Οι ίδιοι ας έπραταν κατά συνείδηση. Δεν έχουμε δημοκρατικό συγκεντρωτισμό!!.
- Στη μια συνεδρίαση που εμφανίστηκε ο μελετητής που διαμόρφωσε την πρόταση για την περιβόητη πίστα Formula ,ζητήθηκε να δοθεί ένα σημείωμα με τα βασικά σημεία της πρότασης . Ο αξιότιμος κ. μελετητής ασφαλώς το δέχτηκε. Έξι μήνες μετά , κανείς δε το έχει πάρει!!. Τέτοια απαράδεκτη ανθρώπινα , επιστημονικά και πολιτικά συμπεριφορά δεν έχω ξαναδεί. Προφανώς , υπήρχε η κάλυψη του Δημάρχου.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η ουσία . Ο Δήμαρχος χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σημειωτέον ότι ακόμη δεν υπάρχει απόφαση) άρχισε από πέρυσι να μιλά για την περίφημη πίστα Formula Στο γραφείο του έβαλε και μια μακέτα, που την έδειχνε σε όποιον έμπαινε στο γραφείο του ! .Μόνο που στη μακέτα φαινόταν, ότι οι πολίτες δεν θα είχαν πρόσβαση σε σημαντικό τμήμα της ακτής. Τότε μάθαμε ότι κάποιος μελετητής επεξεργάστηκε πρόταση. Ποιος άραγε τον βρήκε; Ποιος τον πλήρωσε;
Αφιλοκερδώς εργάστηκε; Πως και σκέφτηκε την Δραπετσώνα; Ποιος έκανε την σύνδεση με τον Λουκά Τζανή; Κανείς δεν ξέρει. Ωστόσο ξέρουμε ότι ξαφνικά πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου (!!) σε κάποιο από τα γνωστά για κοσμικά γεγονότα πλοίο , παρουσία του Δημάρχου. Μιλάμε για μια Συνέντευξη στην οποία απρεπώς δεν καλέστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι !.Φαίνεται ότι κατά την άποψη του Δημάρχου και των οργανωτών , δεν τους αφορούσε. Έχει επίσης αξία να αναφερθεί ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συμφωνεί το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Τζανής απάντησε ότι είναι πρόσφατα εκλεγμένος , έχει εξουσιοδότηση από το λαό (! ) και ότι έχει απόφαση της Παράταξής του . Είναι κι’ αυτό μια θεσμική αντίληψη. Ακολούθησαν κι’ άλλες δηλώσεις , κι’ άλλες συνεντεύξεις κι’ άλλα γεγονότα. Ενδιάμεσα βέβαια συνεδρίαζε η Επιτροπή Ανάπλασης. Το σκεπτικό της ήταν βέβαια διαφορετικό. Δεν βαριέσαι. Χρειάζεται και μια επίφαση δημοκρατίας . Και ο Δήμαρχος ‘ετσι κι’αλλοιώς κάνει ότι θέλει.
Ωστόσο αυτό το καλοκαίρι το ‘ανέκδοτο’ έγινε κακόγουστο. Μπορεί το Δημοτικό συμβούλιο να μην έχει απόφαση (ας αφήσουν τα αστεία όσοι λένε ότι η ιδέα για την Πίστα περιλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου , άρα είναι ψηφισμένη) , όμως η Επιτροπή Ανάπλασης πήρε απόφαση που έρχεται σε ανοικτή αντίθεση με όλη αυτή τη φιλολογία για Πίστα.
Μπορεί πιθανότατα να είχαν δίκιο οι φίλοι του Ν. Μπεάζογλου και ο Μπάμπης Μανουσιάδης που ζήτησαν να υπάρχει πιο σαφής αναφορά. Ωστόσο , είναι φανερό ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανάπλασης ( εν απουσία του κ.Τζανή ασφαλώς , που είχε προφανώς πιο σημαντικά καθήκοντα εκείνη την ώρα ) ερχόταν σε αντίθεση με την πρόταση για την Πίστα. Πως συμβιβάζεται λοιπόν αυτός ο ‘παροξυσμός’ άρθρων , συνεντεύξεων , ρεπορτάζ ; Γιατί φέρεται έτσι ο Δήμαρχος ; Ήταν επικοινωνιακά πιεσμένος γιατί καταρρέει η Δημοτική Επιχείρηση και διαλύεται ο Δήμος , οπότε επιλέγει ένα ταξίδι στο φεγγάρι;
Η μια πλευρά είναι σίγουρα αυτή γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η Πίστα δεν θα γίνει ποτέ. Έτσι απλά . Ωστόσο υπήρχαν κάποια γεγονότα που έδωσαν και κάποια άλλη διάσταση. Οι επισκέψεις ‘ αξιωματούχων’ της FIA (σε μια εποχή που το πρωτάθλημα της F1 δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 20 αγώνες ) προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Μεταξύ τους πέραν του μεγάλου
αφεντικού της F1 Μπέρνι Έκλστον και ο ιθύνων νους του πρώην grand prix
της Κωνσταντινούπολης , τον οποίο βέβαια κανείς δεν ρώτησε γιατί ‘κυκλοφορεί’ στη Δραπετσώνα , όταν το grand prix που είναι υπεύθυνος έμεινε έξω από τη λίστα του 2012 .Ούτε κανείς τον ρώτησε πως μια Πίστα στη Δραπετσώνα μπορεί να είναι κερδοφόρα , όταν στην Τουρκία , μια χώρα με 50-60 εκατ.πλυθυσμό δεν τα κατάφεραν. Μαζί μ’αυτά και οι δηλώσεις του δημοκρατικότατου και με πλήρη διαφάνεια κινούμενου κ. Λουκά Τζανή ότι ο Δήμος (αν δεν το ξέρει κανείς δεν πειράζει!) προετοιμάζει πρόταση για τον ΟΡΣΑ , στην οποία θα περιλαμβάνεται η χάραξη της Πίστας , καθώς και η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης , με την κατασκευή εμπορικών και εκθεσιακών κέντρων , ξενοδοχείων και μαρίνων (ποιος το αποφάσισε άραγε;) Αυτά τα γεγονότα φέρνουν αντικειμενικά νέα σειρά ερωτημάτων. Τι συμφέροντα κινούνται πίσω από την πρόταση για την Πίστα; Ποιοι ντόπιοι και ξένοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες εμπλέκονται; Προς τι όλο αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων; Ποια η ακριβής σχέση του Λουκά Τζανή μ’αυτά τα κέντρα;
Εν πάσει περιπτώσει , το θέμα για την όποια πρόταση για την πίστα FORMULA ας έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο .
Αυτό , αφού λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους , ας αποφασίσει. Θα πρέπει να δει βέβαια πως συμβιβάζεται η γενναία ανάπτυξη πρασίνου και η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές μ’αυτή. Θα πρέπει να ενημερωθεί για το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης και το ρόλο του καταρρέοντος Δήμου. Θα πρέπει να δει το κόστος για το Δήμο κάθε τυχόν διοργάνωσης. Θα πρέπει να ενδιαφερθεί για τους ‘ενδιαφερόμενους’ που κυκλοφορούν στη Δραπετσώνα. Θα πρέπει να εξετάσει τα Σχέδια του ΟΛΠ , Εθνικής Τράπεζας , των άλλων ιδιοκτητών γης. Εν πάσει περιπτώσει ας συζητήσει και ας αποφασίσει. Είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατικό και ύποπτο επί 20 μήνες να μην έχει συζητήσει το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο , ενώ ο κ Τζανής αναπτύσσει δημόσιες σχέσεις και
κάνει περατζάδα στα κανάλια για να αναπτύξει την πρόταση άραγε ποιου.
Θεωρώ δε , ότι αν εκ νέου δεν δεχτεί ο λάτρης της διαφάνειας κ Τζανής , θα πρέπει δημοτικοί σύμβουλοι και κοινωνικοί παράγοντες από όλους τους χώρους να απευθυνθούν προς τα ΜΜΕ και τους εμπλεκόμενους φορείς και να εξηγήσουν ότι καμιά κίνηση που έχει γίνει δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τον Δήμο. Έτσι απλά. Ο κ. Τζανής ας κάνει προσωπικές επιλογές στο σπίτι του ή στο φαρμακείο του. Ο Δήμος έχει συλλογικά όργανα όπου πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις .Οι θεωρίες ότι ‘παιχνιδάκι είναι’ ‘αφού δεν πρόκειται να γίνει τίποτε’ τέλος . Εδώ και τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να πάρει την ευθύνη της όποιας απόφασης.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα της Επιτροπής Ανάπλασης . Τα τελευταία γεγονότα μπορούν να της δώσουν δικαίως έναν από τους τίτλους ‘κερασάκι στην τούρτα’ ή ‘άλλοθι για τα σχέδια του Δημάρχου’ ή ‘κομπάρσος’ (κατά Μάνο Γλαμπεδάκη).Θα υπάρχει αποδοχή αυτού του ρόλου; Δεν νομίζω ότι είναι ορθό και πολιτικά αξιοπρεπές. Τι να κάνει άλλωστε αυτή η επιτροπή , όταν κάποιοι αποφασίζουν πριν από αυτήν γι’αυτήν;.Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ θα συζητήσει βέβαια συλλογικά για τη στάση της. Ωστόσο, ποτέ δεν μας ταίριαζε να κρατάμε την κουρτίνα σε κανέναν.
Η υπόθεση της ανάπλασης της περιοχής της πρώην Βιομηχανικής Ζώνης Κερατσινίου – Δραπετσώνας απασχολεί για τρεις πια δεκαετίες την Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους της περιοχής. Στις αρχές της δεκαετίας δε του ’90 δύο Δήμαρχοι , ο τότε Δήμαρχος Κερατσινίου Δημήτρης Σαράφογλου και ο τότε Δήμαρχος Δραπετσώνας Κώστας Χρονόπουλος με την βοήθεια και της Αναπτυξιακής των Δήμων (ΑΝΔΗΠ) εμφάνιζαν για πρώτη φορά συγκροτημένη πρόταση για αξιοποίηση της περιοχής.
Από τότε έχουν γίνει διαφοροποιήσεις της πρότασης , νέες προσεγγίσεις , μελέτες , συζητήσεις επί συζητήσεων βασικά στο Δημοτικό Συμβούλιο Δραπετσώνας.
Φαίνεται πάντως , ότι υπάρχει ένα βασικό τρίπτυχο με το οποίο συμφωνούν όσοι έχουν / έχουμε συμετάσχει λίγο ή πολύ στην διαμόρφωση μιας τελικής πρότασης.
Μια τέτοια πρόταση λοιπόν πρέπει:
ΠΡΩΤΟΝ : Να έχει στόχο την αναβάθμιση / ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά αξιοποιώντας την στρατηγική θέση της , την αναστροφή της πορείας μαρασμού και συρρίκνωσης οποιασδήποτε παραγωγικής δραστηριότητας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ : Να αναβαθμίζει το περιβάλλον στην περιοχή με τη γενναία ανάπτυξη Πρασίνου , με ανθρώπινους όρους δόμησης , με τη δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας , πολιτισμού , άθλησης , περιπάτου.
ΤΡΙΤΟΝ: Να κάνει επιτέλους δυνατή τη πρόσβαση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη θάλασσα που μέχρι τώρα είναι απαγορευμένο αγαθό για τους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.
Αυτές ήταν οι βασικές σκέψεις ανθρώπων που καθόριζαν τις επιλογές τους στην προσπάθεια να περιγράψουν , να καθορίσουν και να προωθήσουν την Ανάπλαση.
Αυτές ακριβώς τίθενται και στο σχέδιο Εισήγησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο ,
που καταλήξαμε στην Επιτροπή Ανάπλασης στην τελευταία συνεδρίασή της στα τέλη του Ιουλίου. Έχω τη αίσθηση όμως ότι κοροϊδευόμασταν . Εννοώ ότι ο Δήμαρχος Λουκάς Τζανής άφηνε μια επιτροπή να συνεδριάζει στηριγμένος στην καλή θέληση κάποιων στελεχών της Αυτοδιοίκησης που πονάνε το θέμα ή στις ψευδαισθήσεις και την αίσθηση κάποιων άλλων ότι συμμετέχουν σε κάτι σημαντικό (και πράγματι είναι)
ότι βάζουν τη σφραγίδα σε κάτι που θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον της περιοχής.
Η αλήθεια είναι ότι ήμουν πάντα προσωπικά καχύποπτος . Η πρόταση για συγκρότηση ανοικτής επιτροπής Ανάπλασης , πρόταση του στελέχους της ‘ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ’ Γ. Τσιρίδη αρχικά απορρίφθηκε από τον κ. Λουκά Τζανή .
‘Λογικό’. Ο κ. Τζανής δεν αρέσκεται να κινείται σε πλαίσια , ‘κουραστικές’ , δημοκρατικές διαδικασίες.Όλα αυτά αποτελούν για τον ίδιο μάλλον ‘γραφειοκρατία’!
Ότι τον δυσκολεύει στο να κάνει ότι θέλει , βαφτίζεται ‘γραφειοκρατία’. Μετά από ένα περίπου χαμένο χρόνο , δέχτηκε την πρόταση και η Επιτροπή άρχισε να συνεδριάζει. Γιατί όχι άλλωστε;
- Ο Δήμαρχος ήρθε μόνο κάποιες φορές και σε σημαντικές συναντήσεις απουσίαζε.
- Ειδικά στις συνεδριάσεις στις οποίες καταλήχθηκε το τελικό σχέδιο Απόφασης , που θα ετίθετο μετά το καλοκαίρι για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο , απουσίαζε.
- Πολλές συνεδριάσεις αναλώθηκαν σε ανούσιες συζητήσεις, όπως αν θα γίνει η τάδε εκδήλωση, λες και η Επιτροπή Ανάπλασης είχε αυτό ως βασική στόχευση. Γι’ αυτό και σε κάποιες δεν παραβρέθηκα συνειδητά και όταν με ρωτούσαν τα στελέχη της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ γιατί, απαντούσα ότι σε υποβαθμισμένες λειτουργίες δεν συμμετέχω. Οι ίδιοι ας έπραταν κατά συνείδηση. Δεν έχουμε δημοκρατικό συγκεντρωτισμό!!.
- Στη μια συνεδρίαση που εμφανίστηκε ο μελετητής που διαμόρφωσε την πρόταση για την περιβόητη πίστα Formula ,ζητήθηκε να δοθεί ένα σημείωμα με τα βασικά σημεία της πρότασης . Ο αξιότιμος κ. μελετητής ασφαλώς το δέχτηκε. Έξι μήνες μετά , κανείς δε το έχει πάρει!!. Τέτοια απαράδεκτη ανθρώπινα , επιστημονικά και πολιτικά συμπεριφορά δεν έχω ξαναδεί. Προφανώς , υπήρχε η κάλυψη του Δημάρχου.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η ουσία . Ο Δήμαρχος χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (σημειωτέον ότι ακόμη δεν υπάρχει απόφαση) άρχισε από πέρυσι να μιλά για την περίφημη πίστα Formula Στο γραφείο του έβαλε και μια μακέτα, που την έδειχνε σε όποιον έμπαινε στο γραφείο του ! .Μόνο που στη μακέτα φαινόταν, ότι οι πολίτες δεν θα είχαν πρόσβαση σε σημαντικό τμήμα της ακτής. Τότε μάθαμε ότι κάποιος μελετητής επεξεργάστηκε πρόταση. Ποιος άραγε τον βρήκε; Ποιος τον πλήρωσε;
Αφιλοκερδώς εργάστηκε; Πως και σκέφτηκε την Δραπετσώνα; Ποιος έκανε την σύνδεση με τον Λουκά Τζανή; Κανείς δεν ξέρει. Ωστόσο ξέρουμε ότι ξαφνικά πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου (!!) σε κάποιο από τα γνωστά για κοσμικά γεγονότα πλοίο , παρουσία του Δημάρχου. Μιλάμε για μια Συνέντευξη στην οποία απρεπώς δεν καλέστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι !.Φαίνεται ότι κατά την άποψη του Δημάρχου και των οργανωτών , δεν τους αφορούσε. Έχει επίσης αξία να αναφερθεί ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συμφωνεί το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Τζανής απάντησε ότι είναι πρόσφατα εκλεγμένος , έχει εξουσιοδότηση από το λαό (! ) και ότι έχει απόφαση της Παράταξής του . Είναι κι’ αυτό μια θεσμική αντίληψη. Ακολούθησαν κι’ άλλες δηλώσεις , κι’ άλλες συνεντεύξεις κι’ άλλα γεγονότα. Ενδιάμεσα βέβαια συνεδρίαζε η Επιτροπή Ανάπλασης. Το σκεπτικό της ήταν βέβαια διαφορετικό. Δεν βαριέσαι. Χρειάζεται και μια επίφαση δημοκρατίας . Και ο Δήμαρχος ‘ετσι κι’αλλοιώς κάνει ότι θέλει.
Ωστόσο αυτό το καλοκαίρι το ‘ανέκδοτο’ έγινε κακόγουστο. Μπορεί το Δημοτικό συμβούλιο να μην έχει απόφαση (ας αφήσουν τα αστεία όσοι λένε ότι η ιδέα για την Πίστα περιλαμβάνεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου , άρα είναι ψηφισμένη) , όμως η Επιτροπή Ανάπλασης πήρε απόφαση που έρχεται σε ανοικτή αντίθεση με όλη αυτή τη φιλολογία για Πίστα.
Μπορεί πιθανότατα να είχαν δίκιο οι φίλοι του Ν. Μπεάζογλου και ο Μπάμπης Μανουσιάδης που ζήτησαν να υπάρχει πιο σαφής αναφορά. Ωστόσο , είναι φανερό ότι η απόφαση της Επιτροπής Ανάπλασης ( εν απουσία του κ.Τζανή ασφαλώς , που είχε προφανώς πιο σημαντικά καθήκοντα εκείνη την ώρα ) ερχόταν σε αντίθεση με την πρόταση για την Πίστα. Πως συμβιβάζεται λοιπόν αυτός ο ‘παροξυσμός’ άρθρων , συνεντεύξεων , ρεπορτάζ ; Γιατί φέρεται έτσι ο Δήμαρχος ; Ήταν επικοινωνιακά πιεσμένος γιατί καταρρέει η Δημοτική Επιχείρηση και διαλύεται ο Δήμος , οπότε επιλέγει ένα ταξίδι στο φεγγάρι;
Η μια πλευρά είναι σίγουρα αυτή γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η Πίστα δεν θα γίνει ποτέ. Έτσι απλά . Ωστόσο υπήρχαν κάποια γεγονότα που έδωσαν και κάποια άλλη διάσταση. Οι επισκέψεις ‘ αξιωματούχων’ της FIA (σε μια εποχή που το πρωτάθλημα της F1 δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 20 αγώνες ) προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Μεταξύ τους πέραν του μεγάλου
αφεντικού της F1 Μπέρνι Έκλστον και ο ιθύνων νους του πρώην grand prix
της Κωνσταντινούπολης , τον οποίο βέβαια κανείς δεν ρώτησε γιατί ‘κυκλοφορεί’ στη Δραπετσώνα , όταν το grand prix που είναι υπεύθυνος έμεινε έξω από τη λίστα του 2012 .Ούτε κανείς τον ρώτησε πως μια Πίστα στη Δραπετσώνα μπορεί να είναι κερδοφόρα , όταν στην Τουρκία , μια χώρα με 50-60 εκατ.πλυθυσμό δεν τα κατάφεραν. Μαζί μ’αυτά και οι δηλώσεις του δημοκρατικότατου και με πλήρη διαφάνεια κινούμενου κ. Λουκά Τζανή ότι ο Δήμος (αν δεν το ξέρει κανείς δεν πειράζει!) προετοιμάζει πρόταση για τον ΟΡΣΑ , στην οποία θα περιλαμβάνεται η χάραξη της Πίστας , καθώς και η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης , με την κατασκευή εμπορικών και εκθεσιακών κέντρων , ξενοδοχείων και μαρίνων (ποιος το αποφάσισε άραγε;) Αυτά τα γεγονότα φέρνουν αντικειμενικά νέα σειρά ερωτημάτων. Τι συμφέροντα κινούνται πίσω από την πρόταση για την Πίστα; Ποιοι ντόπιοι και ξένοι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες εμπλέκονται; Προς τι όλο αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων; Ποια η ακριβής σχέση του Λουκά Τζανή μ’αυτά τα κέντρα;
Εν πάσει περιπτώσει , το θέμα για την όποια πρόταση για την πίστα FORMULA ας έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο .
Αυτό , αφού λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους , ας αποφασίσει. Θα πρέπει να δει βέβαια πως συμβιβάζεται η γενναία ανάπτυξη πρασίνου και η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές μ’αυτή. Θα πρέπει να ενημερωθεί για το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης και το ρόλο του καταρρέοντος Δήμου. Θα πρέπει να δει το κόστος για το Δήμο κάθε τυχόν διοργάνωσης. Θα πρέπει να ενδιαφερθεί για τους ‘ενδιαφερόμενους’ που κυκλοφορούν στη Δραπετσώνα. Θα πρέπει να εξετάσει τα Σχέδια του ΟΛΠ , Εθνικής Τράπεζας , των άλλων ιδιοκτητών γης. Εν πάσει περιπτώσει ας συζητήσει και ας αποφασίσει. Είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατικό και ύποπτο επί 20 μήνες να μην έχει συζητήσει το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο , ενώ ο κ Τζανής αναπτύσσει δημόσιες σχέσεις και
κάνει περατζάδα στα κανάλια για να αναπτύξει την πρόταση άραγε ποιου.
Θεωρώ δε , ότι αν εκ νέου δεν δεχτεί ο λάτρης της διαφάνειας κ Τζανής , θα πρέπει δημοτικοί σύμβουλοι και κοινωνικοί παράγοντες από όλους τους χώρους να απευθυνθούν προς τα ΜΜΕ και τους εμπλεκόμενους φορείς και να εξηγήσουν ότι καμιά κίνηση που έχει γίνει δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τον Δήμο. Έτσι απλά. Ο κ. Τζανής ας κάνει προσωπικές επιλογές στο σπίτι του ή στο φαρμακείο του. Ο Δήμος έχει συλλογικά όργανα όπου πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις .Οι θεωρίες ότι ‘παιχνιδάκι είναι’ ‘αφού δεν πρόκειται να γίνει τίποτε’ τέλος . Εδώ και τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να πάρει την ευθύνη της όποιας απόφασης.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα της Επιτροπής Ανάπλασης . Τα τελευταία γεγονότα μπορούν να της δώσουν δικαίως έναν από τους τίτλους ‘κερασάκι στην τούρτα’ ή ‘άλλοθι για τα σχέδια του Δημάρχου’ ή ‘κομπάρσος’ (κατά Μάνο Γλαμπεδάκη).Θα υπάρχει αποδοχή αυτού του ρόλου; Δεν νομίζω ότι είναι ορθό και πολιτικά αξιοπρεπές. Τι να κάνει άλλωστε αυτή η επιτροπή , όταν κάποιοι αποφασίζουν πριν από αυτήν γι’αυτήν;.Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ θα συζητήσει βέβαια συλλογικά για τη στάση της. Ωστόσο, ποτέ δεν μας ταίριαζε να κρατάμε την κουρτίνα σε κανέναν.