Του Ζαχαρία Ζούπη, Πολιτικού Αναλυτή
Η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ αποτελεί από την αναγγελία της ένα πολιτικό γρίφο. Εδώ το Πολιτικό Συμβούλιο του κυβερνώντος Κόμματοςέχει να συνεδριάσει για θέματα πολιτικής κατεύθυνσης περίπου ενάμισυ χρόνο.Τι θα προσφέρει λοιπόν αυτή η Συνδιάσκεψη σ' ενα Κόμμαζαλισμένο, ουσιαστικά διαλυμένο και αποκαρδιωμένο, σ' ενα Κόμμα που τα μέλη και τα στελέχη του αισθάνονται περίπου ιδεολογικά και πολιτικά προδομένα; Οι πιο κυνικοί ομιλούν καθαρά για μία επετειακού χαρακτήρα, πανηγυρική συγκέντρωση. Μάλλον έτσι θα είναι, αλλά σ' αυτή την περίπτωσηείναι φανερό ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν θα προσφέρει τίποτα και στην χειρότερη περίπτωση θα τροφοδοτήσει μία νέα αποσυσπείρωση και απογοήτευση.
Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα Κόμμα στο οποίο τίποτα δεν λειτουργεί. Τα στελέχη του έχουν απορροφηθεί στον κρατικό μηχανισμό για μία ακόμα κυβερνητικήτου περίοδο. Οι Τοπικές Οργανώσεις και τα ενδιάμεσα όργανά του μέχρι το Εθνικό Συμβούλιο έχουν "κατεβάσει ταμπέλες" προ καιρού. Ακόμα και επίσημα είχε ζητηθεί καμμία βαθμίδα του να μην συνεδριάσει η και αν συνεδριάσει να....μην διατυπώσει καν πρόταση για τους υποψήφιουςΔημάρχους !
Πολύ περισσότερο, δεν έχει συζητήσει τίποτα για την κρίση,για τις αιτίες που μας οδήγησαν σ ' αυτό το σημείο, για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, για τις προοπτικές που προδιαγράφονται στο περίπλοκο διεθνές σκηνικό.
'Ετσι όλα προχωρούν περίπου με τον αυτόματο πιλότο. Το ΠΑΣΟΚ, πολλά Κόμματα στην συσκευασία ενός , βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία ως πολιτικό υποκείμενο, ως "εργαλείο" παρέμβασηςστην κοινωνία. 'Αλλοι αναζητούν την απόλυτη αλήθεια στην Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρη και άλλοι διερευνούν τα στοιχεία μίας σύγχρονηςφυσιογνωμίας .Άλλοι δίνουν μάχη να μην αλλάξει τίποτα και πριν απ' ολα το Κράτος και οι πελατειακές σχέσεις και άλλοι δίνουν νέες απαντήσεις, ενίοτε κάνουν και αυτοκριτική για το τέρας που δημιουργήθηκε μεταπολιτευτικά. Η ουσία είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα όπως- Τελικά ποια είναι προοδευτική - πατριωτική πολιτική στις συνθήκες μίας διεθνούς κρίσης και ενώ η χώρα έχει ουσιαστικά έχει πτωχεύσει;- Τι θα μπορούσε να βαφτιστεί ως νεο-σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και υπό ποίες προυποθέσεις θα μπορούσε αυτό να εφαρμοστεί;
- Τι πολιτικά μέτωπα πρέπει να ανοίξει και ποιες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες απαιτούνται;
- Ποιες δυνάμεις πρέπει να εκφράσει το ΠΑΣΟΚ στο επόμενο διάστημα και ποιο είναι το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που πρέπει να προτείνει στην Ελληνική Κοινωνία;
Είναι σαφές ότι το εγχείρημα δεν είναι εύκολο σε μία κοινωνία που ο εργατικός, νομοταγής , και έντιμος πολίτης φαντάζει περίπου γραφικός και ανόητος. 'Οπου θριαμβεύουν ακόμα οι συντεχνίες που έχουν παρέμβαση στην Βουλή. Που προχωρούν όσοι πιέζουν αξιοποιώντας τον διορισμό τουςστο Δημόσιο η τα συχνά σκανδαλώδη προνόμια που πήραν από το Κράτος.
Που οι διαφορετική αντιμετώπιση των εργαζομένων στον δημόσιο καιιδιωτικό τομέα έχει δημιουργήσει δύο Ελλάδες. Που κυρίαρχη ιδεολογία είναι το βόλεμα και ότι ενώ εμείς τα κάνουμε όλα καλά,είμαστε περίπου θύματακάποιων άλλων, είτε ξένων που συνωμοτούν συνέχεια εναντίον μας,είτε και ντόπιων δυνάμεων. Που ξεχάσαμε να παράγουμε και να εργαζόμαστε.
Που οι αξιοσέβαστοι συγκλητικοί στα ΑΕΙ παίρνουν απλά απόφαση αναβολής των εξετάσεων, ώστε να προλάβουν να κάνουν κατάληψεις οι φοιτητέςκαι αυτοί να "αντιδρούν" στον νέο Νόμο πληρωνόμενοι βέβαια κανονικά. Που όποια παρέα θέλει μπορεί να καταλάβει όποιο Υπουργείο θέλει, όποτε θέλει. Που οι ταξιτζή μπορούν να διαλύουν δίχως ντροπή μια χώρα για όσο θέλουν. Που βουλευτές παίρνουν το μέρος των τοπικών ποδοσφαιρικών ομάδων , ακόμα και όταν έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι αγόραζαν αγώνες.Δεν αλλάζουν εύκολα αυτές οι καταστάσεις και οι πολιτικές αντιλήψεις που τις στηρίζουν.Ωστόσο , η το ΠΑΣΟΚ θα αναγεννηθεί αξιοποιώντας την κρίση η θα το ξεπεράσει η Ιστορία . Ας σημειωθεί ότι για το σύνολο της περιόδου 1950 - 2009 ,σε 13 ευρωπαικές χώρες , τα σοσιαλιστικά κόμματα έχουν απωλέσειπάνω από το 20 % της δύναμής τους και ας σημειώσουμε ξεκάθαρα, ότι η εποχή μας ανατρέπει ριζικά πολλά στοιχεία της φυσιογνωμίας και της στρατηγικής που εμπεδόθηκαν για χρόνια στις δυνάμεις της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης.
Η περίοδος των μεσοβέζικων πολιτικών λύσεωνστο όνομα της πολυσυλλεκτικότητας πέρασε. Τώρα χρειάζονται σαφείς απαντήσεις μέσα από μια βαθειά προγραμματική και ιδεολογική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ ,γύρω από το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο και την δικαιότερη κατανομή του πλούτου.Χρειάζονται σαφείς απαντήσεις γύρω από το κεντρικό, κυρίαρχο αιτούμενο που είναι η ανάγκη Μεταρρυθμίσεων παντού , ώστε να είναι σε θέση να συμβάλει θετικά στην προσπάθεια της χώραςνα επανακαθορίσει τους στόχου\ς της, να βγει από την μέγγενη της εξάρτησης που την πνίγει ,να βρει τον σύγχρονο βηματισμό της .Αυτό είναι το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ ,πολύ περισσότερο αν συνυπολογίσει κανείς την ύπαρξη μιας "αριστερής", λαικίστικης δεξιάς και μιας αυτιστικής Αριστεράς. Σ 'αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλει η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.Θα γίνει; Μάλλον δύσκολο το βλέπω ................zzoupis@ath.forthnet.gr