Η δημοτική αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας, με παρέμβαση της, απευθύνεται στην κυβέρνηση και βάζει στο τραπέζι το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.
Συγκεκριμένα, με αφορμή τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ο δήμαρχος ζητάει να υπάρξει ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις σχολικές μονάδες και να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την ενεργειακή δαπάνη των σχολείων η πολιτεία.
Το πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των σχολείων δεν είναι τωρινό, πάντα υπήρχε πρόβλημα, απλώς αυτή εποχή είναι μεγάλο! Τα χρήματα που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων είναι καθηλωμένα, για πολλά χρόνια, σε χαμηλά επίπεδα. Τελευταία μάλιστα, τα σχολεία διαθέτουν μεγάλα ποσά για να πληρώσουν το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και το ακριβό φυσικό αέριο με αποτέλεσμα να περισσεύουν ελάχιστα χρήματα για τις καθημερινές ανάγκες των σχολείων.
Παλιότερα η εκπαιδευτική κοινότητα ζητούσε να καταργηθεί ο ΦΠΑ από τα τιμολόγια που πληρώνουν τα σχολεία. Ουσιαστικά ζητούσε να καταργηθεί ο παραλογισμός, το κράτος να χρηματοδοτεί τα σχολεία και το κράτος παίρνει πίσω τα χρήματα με τη μορφή φόρου! Με τα χρόνια η πρόταση ξεθώριασε και το θέμα δεν προχώρησε!
Οπότε, σήμερα η πρόταση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας για ειδική τιμολογιακή πολιτική για τα σχολεία είναι επίκαιρη, στη σωστή κατεύθυνση και στοχεύει στη λύση ενός μεγάλου προβλήματος! Απλώς, για να μην μείνει μια ακόμη πρόταση στα χαρτιά, καλό είναι να συνοδευτεί και με άλλες παράλληλες ενέργειες, όπως συναντήσεις με άλλους δημάρχους, τοπικούς βουλευτές, υπουργούς για δημιουργηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να μπει μπροστά σε αυτή την προσπάθεια, αυτή διαχειρίζεται τα σχολεία, αυτή πρέπει να βρει τη λύση!
ΥΓ...οι ευχές και νουθεσίες σε άλλους να βάλλουν πλάτη, αποδυναμώνουν την παρέμβαση!
<ΑΚΟΥΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Τα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης που έχουν χτυπηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από την οικονομική κρίση και τα τελευταία 2 από την πανδημία έρχονται αντιμέτωπα με τις τεράστιες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση αντί ν’ ανακουφίσει με ριζικό τρόπο τα νοικοκυριά που βάλλονται, επιλέγει δίνοντας μερικά ευρώ σε κάθε οικογένεια να δείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εκατοντάδων ευρώ, από φουσκωμένους λογαριασμούς που έρχονται σε κάθε σπίτι.
Τεράστιο είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας.
Διαχρονικά η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τα δημόσια σχολεία ως πελάτες. Ένα μεγάλο μέρος των ελαχίστων χρημάτων που δίνει η πολιτεία για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων πήγαινε για να πληρωθεί το ακριβό ρεύμα και το ακριβό φυσικό αέριο.
Σήμερα τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Οι ενεργειακές ανάγκες των σχολείων εξαιτίας και της πανδημίας έχουν αυξηθεί.
Οι σχολικές τάξεις με το μεγάλο αριθμό παιδιών που φιλοξενούν, για λόγους προστασίας πρέπει να αερίζονται. Αυτό από μόνο του εκτινάσσει τη δαπάνη της σχολικής μονάδας για να μπορούν τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε ζεστές αίθουσες.
Οι πρώτοι λογαριασμοί μετά τις αυξήσεις δείχνουν ότι πια το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης θα πρέπει να πηγαίνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου.
Τα σχολεία μας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν.
Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αναγκάσει τις εταιρίες να εφαρμόσουν ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις σχολικές μονάδες και να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την ενεργειακή δαπάνη των σχολείων για να μπορούν αυτά να έχουν μια στοιχειώδη λειτουργία.
Χρειάζεται η ΚΕΔΕ και οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών και των γονέων να πιέσουν την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση.>