Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Τρίτη22/6 κινητοποίηση στην πλατεία Νίκης για το Σχιστό!

Την Τρίτη 22/6 η συντονιστική επιτροπή φορέων ενάντια στη ΜΕΑ στο Σχιστό διοργανώνει κινητοποίηση στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν) στο Κερατσίνι στις 19:00. 
Οι φορείς της περιοχής καλούν τους δημότες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν "οι γειτονιές μας εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες...".
Μετά τα καζάνια και τη γενικότερη επιβάρυνση από την χωρίς όρους επέκταση του λιμανιού, μια τεράστια μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), μονάδα γίγας, η οποία θα επεξεργάζεται 250+ τόνους σκουπιδιών τον χρόνο θα εγκατασταθεί στο Σχιστό!
Δυστυχώς, η περιοχή μετά από 20 χρόνια μετατρέπεται, ξανά,  σε "βιομηχανική ζώνη"! Οι διαδικασίες για την υλοποίηση της απόφασης για ΜΕΑ στο Σχιστό τρέχουν, σε λίγο δεν θα υπάρχει επιστροφή. Είναι ώρα ευθύνης, ώρα πολιτικών και προσωπικών αποφάσεων ...μιλάμε για την πιο επιβαρυμένη περιοχή της Αττικής!

Η ανακοίνωση των φορέων: 
<ΕΝΑΝΤΙΑ στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό!
Τρίτη22/6 προχωράμε σε κινητοποίηση στην πλατεία Νίκης (Ζαρντέν) στο Κερατσίνι, στις 19:00

Οι δεκάδες μαχητικές κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων και των σωματείων του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή! ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ! Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το έγκλημα που ετοιμάζουν στις πλάτες μας φορτώνοντας μας με τόνους σκουπιδιών και βρώμας.
Οι γειτονιές μας εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, με την COSCOνα μετατρέπει τις περιοχές μας και το λιμάνι σε ένα απέραντο εργοτάξιο και τα καζάνια του θανάτου να δραστηριοποιούνται κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια μας και τα σχολεία που πάνε τα παιδιά μας. Και όλοι εμείς είμαστε αναγκασμένοι να αναπνέουμε καρκίνο ζώντας και με τον διαρκή κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης μέσα στις πόλεις μας.
Δίπλα στα καζάνια και την άθλια κατάσταση που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια έρχονται να προστεθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής Πατούλη, για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό. Προχωρούν όσα σχεδίασαν και δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ΜΕΑ στο Σχιστό σχεδιάζουν ναεπεξεργάζονται 180.000 τόνοι σύμμεικτων αποβλήτων και 70.000 τόνοι βιοαποβλήτωντο χρόνο, για τα επόμενα 29 χρόνια! Σκοπός είναι η αξιοποίηση των απορριμμάτων για την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων, μέσω της ενεργειακής αξιοποίησής τους για τη δημιουργία καύσιμης ύλης. Ήδη ο ΕΔΣΝΑ κατέληξε στην εταιρεία - τεχνικό σύμβουλο που θα υπογράψει τη σύμβαση για τις εργασίες δημιουργίας της ΜΕΑ. Φημολογείται ακόμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων.

Αυτοί οι σχεδιασμοί προχωρούν με την στήριξη ή με την ανοχή των δημοτικών αρχών της περιοχής, οι οποίες:
· συμφώνησαν στο σχέδιο για δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό με βάση της πρόταση της προηγούμενης περιφερειακής αρχής της Δούρου.
· εδώ και 11 χρόνια απέκρυπταν πως στο Σχιστό λειτουργούσε παράνομα ο ΣΜΑ του δήμου Πειραιά που νομιμοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ.
· η δημοτική αρχή Περάματος διεύρυνε την παράνομη χωματερή στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος φτάνοντας τελικά να την νομιμοποιήσει ως ΣΜΑ, δηλαδή δίπλα σε σπίτια και σχολεία.
Τα σχέδια κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής που ρημάζουν τις ζωές μας, τους τα επιστρέφουμε όπως είναι, χωρίς «ναι μεν αλλά». Είναι σχέδια εχθρικά για την ζωή μας, φτιαγμένα πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και των αναγκών μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΜΠΟΧΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΚΙ’ ΑΛΛΟ ΤΑ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ

Οι μαζικοί φορείς του Περάματος, του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας ενώνουμε τη φωνή μας και αγωνιζόμαστε για την ζωή και τα δικαιώματά μας, για την ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
· Όχι στην δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης.
· Να κλείσει τώρα ο ΣΜΑ στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του Δεκέμβρη του 2020 που τον νομιμοποίησε.
· Άμεση ανάπλαση του παλιού νεκροταφείου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.
· Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.
· Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
· Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα τηνπροστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
· Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη. Καμιά επιβάρυνσητων λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
· Να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να εξασφαλιστεί η παρέμβαση των μαζικών μας φορέων σε αυτό.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΑ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ>