Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Σε εξέλιξη οι μεγάλες αναπλάσεις στην Αττική

Όχι, στον κατάλογο δεν συμπεριλαμβάνεται  "Ανάπλαση στην περιοχή των Λιπασμάτων"!  Προς το παρόν αναμένεται η απόφαση από  το συμβούλιο της επικρατείας για την απαλλοτρίωση, το πολεοδομικό σχέδιο, η μεταστέγαση των βιομηχανιών και βλέπουμε... Από το 2000 περίπου που σταμάτησε τη λειτουργία του το εργοστάσιο των λιπασμάτων πέρασαν 20 χρόνια!  ...Έχουμε καιρό!  

Της Ελένης Μπότα
capital.gr
Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες αναπλάσεις στην Αττική, οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά αφενός στην τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και αφετέρου να φέρουν στο προσκήνιο της ζήτησης περιοχές που μέχρι τώρα θεωρούνταν "υποβαθμισμένες" ή "ξεχασμένες".

Ανάπλαση Φαλήρου
Η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου θα ενοποιήσει το κομμάτι από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι και τον Άλιμο, καθιστώντας πλέον την παράκτια περιοχή πιο εύκολα προσβάσιμη για τους κατοίκους όχι μόνο των γύρω δήμων, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου.
Η ολοκλήρωσή του αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά σε επίπεδο αγοραστικού ενδιαφέροντος περιοχές όπως η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα και το Ελληνικό, αλλά και άλλες, όπως το Παλαιό Φάληρο, τη Βάρη, το Λαγονήσι, την Παλαιά Φώκαια και τα Λεγρενά.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαµβάνει έκταση 800 στρεµµάτων κατά µήκος ακτογραµµής µήκους περίπου 2 χλµ. και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη πέριξ των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού Ποταµού µέχρι το ?ηµοτικό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο τμήμα του −εν πολλοίς αναξιοποίητου− παραλιακού μετώπου, μήκους 45 χλμ., από το Φάληρο έως το Σούνιο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προετοιμασία των έργων της δεύτερης φάσης της ανάπλασης Φαλήρου. Το αντικείμενο των έργων θα είναι η δημιουργία του οικολογικού πάρκου 220 στρεμμάτων που θα αποτελέσει σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, άθλησης και αναψυχής.

Μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού
Τα Νότια Προάστια της Αττικής, η Γλυφάδα, Βούλα και η Βουλιαγμένη, αποτελούν διαχρονικά το "μήλον της Έριδος" − ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους επενδυτές. Με τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, εκτιμάται ότι η ζήτηση για την αγορά ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή θα εκτοξευθεί.

Η πρώτη φάση των έργων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του 2021 και θα διαρκέσει 5 χρόνια και περιλαμβάνει την κατασκευή του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, γραφειακούς χώρους, ξενοδοχείο, καζίνο και συνεδριακό κέντρο, 800 κατοικίες διαφόρων ειδών (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κτλ.), καθώς επίσης και ουρανοξύστη κατοικιών με ύψος έως 200 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας.
Στελέχη της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι, εκτός από την οικιστική ανάπτυξη, θα καταγραφούν αυξήσεις των αξιών στα επαγγελματικά ακίνητα, διότι η ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου μέσα στο Ελληνικό θα αναβαθμίσει την κτηματαγορά των επαγγελματικών ακινήτων και θα οδηγήσει τα Νότια Προάστια να γίνουν σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο.

Διπλή ανάπλαση Βοτανικού
Γκύζη και Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, ενώ στον Βοτανικό θα συντελεστεί ο πιο σημαντικός όγκος επενδύσεων από τη διπλή ανάπλαση στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτό υποστηρίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates, τονίζοντας ότι η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο real estate μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την Αττική όσο και τη χώρα συνολικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλόπνοο σχέδιο σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει το "μήλον της Έριδος" για τους επενδυτές, προσελκύοντας επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας.
Οι συνολικές παρεμβάσεις στη Λ. Αλεξάνδρας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 20 στρέμματα. "Περιοχές όπως του Γκύζη και οι Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης. Ο Βοτανικός θα δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων. Η παρέμβαση σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων θα αλλάξει τη σημερινή εικόνα και θα τη μετασχηματίσει σε μια περιοχή υψηλού προφίλ και αξίας στο κέντρο της πρωτεύουσας", αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΧΡΩΠΕΙ
Τη δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα, που μάλιστα περιλαμβάνει μια εμβληματική ανάπλαση, αυτήν της παλιάς βιομηχανικής μονάδας "ΧΡΩΠΕΙ", η οποία παραμένει σε εγκατάλειψη για τουλάχιστον 40 χρόνια, ανακοίνωσε προσφάτως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας δρομολογείται μέσω ΣΔΙΤ και είναι προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Έτσι, ό,τι απέμεινε από τη ΧΡΩΠΕΙ θα μπορέσει να μετατραπεί σε πολυδύναμο χώρο, στον οποίο θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Όπως έχει αποδειχτεί και από την παγκόσμια πρακτική, οι "γειτονιές" καινοτομίας οδηγούν σε ακμή πόλεις του κόσμου που είχαν εγκαταλειφθεί, σημείωναν κακούς περιβαλλοντικούς δείκτες, δυσάρεστο επίπεδο διαβίωσης για τους κατοίκους της ίδιας και των κοντινών περιοχών, καθώς και εγκατάλειψη.
Τατόι

Μία από τις σημαντικότερες αναπλάσεις που δρομολογούνται αφορά την περιοχή των Βασιλικών Κτημάτων στο Τατόι, η οποία περιλαμβάνει την ανακαίνιση των 42 ιστορικών κτιρίων και των υποδομών του κτήματος και ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, η περιοχή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει νέο πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου όσο και για τους τουρίστες.

ΠΥΡΚΑΛ
Μια μεγάλη επενδυτική κινητοποίηση, που θα αλλάξει ουσιαστικά τη μορφή του κέντρου της Αθήνας, αναμένεται από τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ με τη μεταφορά των κεντρικών υπηρεσιών 9 υπουργείων.
Το κυβερνητικό πάρκο "θα αλλάξει τη ζωή των κατοίκων στην πρωτεύουσα, καθώς θα απελευθερώσει χιλιάδες τετραγωνικά στο κέντρο των Αθηνών για να μπορέσουν αυτά να αναπτυχθούν σε άλλες, πιο φιλικές προς τον πολίτη δραστηριότητες, ανάλογα τις χρήσεις που θα αποκτήσει στο μέλλον το κάθε κτίριο", όπως δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης.
Το έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και η επένδυση θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ, θα παραδοθεί σε πέντε χρόνια από σήμερα. Τότε, δηλαδή το 2026, οπότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών των 9 υπουργείων, θα ξεκινήσει και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου που θα απελευθερωθούν. Εντός του πρώτου εξαμήνου θα περάσει από τη διυπουργική επιτροπή το project της ΠΥΡΚΑΛ και αρχές του 2022 θα γίνει ο διαγωνισμός.