Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Πρόταση για ανακατασκευή "παλαιών σφαγείων" και "σιλό" στα Λιπάσματα


Με πρόταση που σκέφτεται να καταθέσει ή κατέθεσε ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας ζητάει να εγκριθεί και να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης»
η ανακατασκευή και επανάχρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του σιλό και του συγκροτήματος Ι – μονάδα αμμωνίας (παλαιά σφαγεία) στην περιοχή των λιπασμάτων καθώς και του περιβάλλοντος χώρου αυτών.
Τα κτίρια για τα οποία προτείνεται η παρέμβαση, σήμερα είναι ερείπια. Είναι κομμάτι της ιστορικής- βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής. Οι κάτοικοι στερήθηκαν για σχεδόν έναν αιώνα  την πρόσβαση στην περιοχή, την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και κατ' επέκταση την δυνατότητα μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. 
Οπότε, ως πρόταση για αξιοποίηση κτιρίων είναι στη σωστή κατεύθυνση με πόρους του προγράμματος "Τρίτση".
Τα τελευταία χρόνια, μετά την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου από την κυβέρνηση του Σύριζα, τον χώρο καθημερινά επισκέπτονται πλήθος πολιτών και ένας ακόμα χώρος θα είναι χρήσιμος και σημαντικός!
Ως επιλογή, βέβαια, η πρόταση έχει το ρίσκο της γιατί είναι μια πρόταση αποκομμένη από το γενικό σχέδιο για ανάπλαση της περιοχής!  

Η πρόταση:
Το σχέδιο προσπαθεί να αναδείξει τις μεγάλες δυνατότητες επανα-χρησιμοποίησης των παλιών κτιρίων προκειμένου να ικανοποιηθούν λειτουργικές ανάγκες της πόλης και να κτίρια χρήσιμα στους δημότες. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.294.517,56. Οι απαραίτητες εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:
ΣΙΛΟ Μελέτη Ανακατασκευής και επανάχρησης με χωροθέτηση των κάτωθι χώρων, στο εσωτερικό:
• Mediatheque
• Αίθουσα προβολών
• Χώρος περιοδικών εκθέσεων
• Χώρος μόνιμης έκθεσης
• Αναψυκτήριο-εστιατόριο
ΠΑΛΑΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ Μελέτη Ανακατασκευής και επανάχρησης με χωροθέτηση των κάτωθι χώρων:
• Εκθεσιακός χώρος για την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού
• Αναψυκτήριο-εστιατόριο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με τη δημιουργία περιπατητικών διαδρόμων, ποδηλατόδρομου, γπέδου beach volley κ.λπ 

Σε κάθε περίπτωση, εάν τελικά εγκριθεί το πρόγραμμα και υλοποιηθεί,  το τελικό έργο θα συμβάλει καθοριστικά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και θα αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης της πόλης και της ευρύτερης!