Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Συζήτηση για θέματα παιδείας στο δημοτικό συμβούλιο!


Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου2020  με ώρα έναρξης:19:30 και ώρα λήξης 24:00, έτσι λέει η σχετική πρόσκληση που είναι "κρυμμένη" κάπου στη διαύγεια,   θα γίνει με  τηλεδιάσκεψη η 16η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Το θέμα της συζήτησης είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και σημαντικό: "έκτακτη συζήτηση για θέματα παιδείας του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας". Αν και είναι χρήσιμο να συζητιούνται τα θέματα της παιδείας δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προσδοκίες, μιας και τέτοιες συζητήσεις είχαν γίνει και άλλες στο παρελθόν, χωρίς να προκύψει κάτι σημαντικό. Τη συγκεκριμένη συζήτηση την είχε ζητήσει η Λαϊκή Συσπείρωση σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (εδώ). 

Θεωρητικά, αν και στην πρόσκληση δεν υπάρχει σχετική κοινοποίηση, η πρόσκληση θα πρέπει να είναι ανοιχτή, ώστε να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί φορείς, σύλλογοι γονέων, μαθητικά συμβούλια τα οποία αυτό το διάστημα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ώστε εκπαιδευτικοί, γονείς μαθητές να παρακολουθήσουν από το διαδίκτυο τη συνεδρίαση.

Επί της ουσίας, 15 μέρες μετά το ξεκίνημα των μαθημάτων η δημοτική αρχή θα κάνει απολογισμό των πρωτοβουλιών που ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, τόσο σε σχέση με την ετοιμότητα των υποδομών, όσων και με τα θέματα που έχουν σχέση με την πανδημία. 

Ειδικό κομμάτι της συζήτησης θα αποτελέσει η συντήρηση των σχολικών μονάδων με ειδικό κεφάλαιο  την αναλυτική παρουσίαση των κεφαλαίων που διατέθηκαν για κάθε σχολείο για συντήρηση και αποκατάσταση προβλημάτων. Όπως είναι γνωστό υπάρχει ειδικό κονδύλι που εισπράττουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτό. πχ. τα 2 τελευταία χρόνια ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας εισέπραξε για συντήρηση σχολείων περίπου το ποσό των 500.000 ευρώ. εδώ   και εδώ

Από εκεί και πέρα, στη συζήτηση θα μπουν θέματα για την καθαριότητα των σχολείων, οι προσλήψεις μόνιμων καθαριστών, το υγειονομικό υλικό (μάσκες, αντισηπτικά, θερμόμετρα) που πρέπει να διανέμεται δωρεάν, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας των σχολείων, αλλά η πρόταση για δωρεάν διαγνωστικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς από πρόγραμμα του δήμου, όταν προκύπτει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σχολείο του δήμου.

Τέλος, σίγουρα θα συζητηθούν οι παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής για τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, ακόμα και σήμερα υπάρχουν κενές θέσεις εκπαιδευτικών σε σχολεία της πόλης, αλλά και το πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, πρώτα προς την πολιτεία, για χορήγηση των απαραίτητων ψηφιακών συσκευών στα σχολεία. Σίγουρα θα παρουσιαστούν ή θα ζητηθεί από τους ομιλητές να γίνει συζήτηση για τις   πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ή ανέλαβε  ο δήμος για  να εξοπλιστούν τα σχολεία με το κατάλληλο υλικό ή να στηριχτούν κάποιες οικογένειες που αδυνατούν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Κλείνοντας, η συζήτηση για τα θέματα παιδείας σε κάθε περίοδο είναι μια σημαντική συζήτηση, πολύ περισσότερο όταν γίνεται σε μια περιοχή με την ανεργία στο κόκκινο και τις οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών περιορισμένες. Για να είναι ουσιαστική  η συζήτηση και όχι μια προσπάθεια διεκπεραίωσης μιας υποχρέωσης ή ενός αιτήματος μιας δημοτικής κίνησης και μετά "πάμε γι΄άλλα",  όλοι πρέπει να δουν τα θέματα της παιδείας με άλλο μάτι. Μια καλή σκέψη είναι, για όσους μπουν στη συζήτηση και τελικά θα πάρουν αποφάσεις για θέματα παιδείας,  να σκεφτούν την τελευταία τους επίσκεψη σε μια  τράπεζα.  Η τράπεζα είναι πεντακάθαρη, με καινούργια έπιπλα, με κλιματισμό, με σύγχρονη τεχνολογία κ.λπ. Τα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά της περιοχής τους είναι έτσι; 

Εάν το δημοτικό συμβούλιο  θέλει πραγματικά να βοηθήσει, πρέπει πρώτα να ακούσει και μετά συναινετικά να σχεδιάσει, διότι πολλά από τα τωρινά προβλήματα υπήρχαν  και κάποια συνεχίζουν να υπάρχουν. Και βέβαια, σε αυτή την περίπτωση δεν φτάνει μόνο να δηλώνουν όλοι ότι η παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα, χρειάζεται να το δείξουν με έργα, είτε είναι στην πλευρά της διοίκησης, είτε της αντιπολίτευσης!