Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Πρόσκληση στην ΟΛΠ ΑΕ για την αντιμετώπιση των πλημμυρών


Μετά τη μεγάλη πλημμύρα, την καταστροφή στη Μάνδρα και τα προβλήματα στην περιοχή "Σκλαβενίτη" στο Κερατσίνι άρχισε σε πιο έντονο ρυθμό να κινείται κάτι... "Κάλλιο αργά παρά ποτέ"!

<Οι τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις επανέφεραν, με επιτακτικό τρόπο, το ζήτημα της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στη συμβολή των λεωφόρων Δημοκρατίας και Γρ. Λαμπράκη, στη περιοχή του Νέου Ικονίου, στο σημείο, που είναι γνωστό ως «Σκλαβενίτης».

Γι’ αυτό, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης απηύθυνε έγγραφη πρόσκληση προς την ΟΛΠ ΑΕ για να πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας, ώστε να εξεταστούν και ν’ αποφασιστούν όλα τα απαιτούμενα τεχνικά έργα για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα.
 
Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σημείο σε κάθε δυνατή βροχόπτωση συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες υδάτων, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται οχήματα και οδηγοί, με κίνδυνο να υπάρξει απώλεια ανθρώπινων ζωών.
 
Όπως έχει επισημανθεί εγγράφως, από το 2007, από τη Τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά- τότε Νομαρχίας Πειραιά- τα φαινόμενα αυτά εντάθηκαν:
1) Μετά τις εργασίες επιχωμάτωσης, σε μήκος περίπου 200 μέτρων, που πραγματοποίησε, την περίοδο 2002- 2003, ο ΟΛΠ, με αποτέλεσμα το υφιστάμενο δίκτυο όμβριων υδάτων να μη μπορεί να ανταποκριθεί στη νέα κατάσταση.
2) Από τεχνικά έργα, όπως ο μαντρότοιχος (τοιχίο) του ΟΛΠ, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες υψομετρικές διαφορές («αρνητικές»), που εμποδίζουν την εκτόνωση των συσσωρευμένων υδάτων.

Η Περιφερειακή Αρχή αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της επεσήμανε τα τέσσερα σημεία, που εδώ και δεκαετίες προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα, στη Παλαιά Κοκκινιά, στο Πέραμα, στο «Σκλαβενίτη», σε Κορυδαλλό- Νίκαια. Και προχώρησε στις εξής ενέργειες:
α) Εκπόνησε σχέδιο άμβλυνσης των συνεπειών των προβλημάτων, το οποίο χάρη στον άριστο συντονισμό των εμπλεκομένων αρχών, λειτούργησε πολύ καλά στην πρόσφατη ισχυρή βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να προσφερθεί εγκαίρως βοήθεια σε κινδυνεύοντες επιβάτες οχημάτων και να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ζημιές στην περιοχή «Σκλαβενίτης»
β) Προώθησε τις διαδικασίες, δημοπρατήθηκαν και ανατέθηκαν, για πρώτη φορά, σε μελετητές η εκπόνηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών μελετών για όλα τα σημεία.
γ) Υλοποιείται αντιπλημμυρικό έργο στη περιοχή του νεκροταφείου Σχιστού, ώστε να αντιμετωπιστεί η συγκέντρωση υδάτων, που επιβαρύνει την περιοχή του Σχιστού.>