Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Μακρόνησος» στο Κερατσίνι

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μμ στο πολιτιστικό κέντρο Αντώνης Σαμαράκης στο Κερατσίνι (Μικράς Ασίας 24 & Παπαναστασίου, - Ταμπούρια)
 
Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Κερατσινίου - Δραπετσώνας σας καλεί στην προβολή του Ντοκιμαντέρ "ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ" των Ηλία Γιανακάκη και Εύης Καραμπάτσου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και ώρα 7.00 μμ στο πολιτιστικό κέντρο Αντώνης Σαμαράκης στο Κερατσίνι (Μικράς Ασίας 24 & Παπαναστασίου, - Ταμπούρια)

Θα προλογίσουν οι σ.Σταμάτης Κοιλάκος και Δημήτρης Καρακώστας.
Η ταινία προσπαθεί να μεταφέρει μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και συνεντεύξεις τα βιώματα των πρωταγωνιστών της που είχαν την «τύχη» να "αναμορφωθούν" στην εθνική κολυμπήθρα της Ελλάδας του εμφυλίου.
Στα πλαίσια τον προσωπικών μαρτυριών βλέπουμε την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση της αείμνηστης αγωνίστριας ηθοποιού , Αλέκας Παΐζη .
Ο χώρος της Μακρόνησου είναι τόπος μαρτυρίου και «ιδεολογικής αναμόρφωσης» των κομμουνιστών. Θεωρείται για την Ελλάδα χώρος αντίστοιχος με τα στρατόπεδα Αουσβιτς, Μαουτχάουζεν, Νταχάου, σημείο ιστορικής μνήμης, σε μια χώρα που μοιάζει να θέλει να ξεχάσει κομμάτια της ιστορίας της μετεμφυλιακής Ελλάδας. Σε αυτά τα 13 περίπου χλμ. από B. προς N. και πλάτους περίπου 500 μ της Μακρονήσου πέρασαν περισσότεροι από 100.000 αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης που πλήρωσαν για τη στάση τους απέναντι στον κατακτητή, με βασανιστές τις περισσότερες φορές τους πρώην συνεργάτες των ναζί ή ανανήψαντες πρώην συναγωνιστές τους.

Η ταινία χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία μέρη:
Στο πρώτο, παρουσιάζονται οι μαρτυρίες των άμεσα εμπλεκομένων αγωνιστών μέσω προφορικών αφηγήσεων που συνδυάζονται με προβολή αρχειακού υλικού αλλά και προσωπικών επιστολών και σημειώσεων, επίσημων δηλώσεων και κυβερνητικών μεγαλόστομων διακηρύξεων που φθάνουν στον θεατή μέσω του speakage.
Το δεύτερο και τρίτο μέρος, επιχειρούν την αντιπαράθεση της ιστορικής οπτικής των πρώην κρατουμένων με την «άλλη πλευρά», δηλαδή αυτή των βασανιστών που εδώ ενσαρκώνεται μέσω της αφήγησης του περιβόητου διοικητή της Μακρονήσου, Σκαλούμπακα.
Η αντιθετική προβολή των θέσεων θύτη-θυμάτων όχι μόνο δε δικαιολογεί τις ευθύνες του κατασταλτικού μηχανισμού αλλά μάλλον αποκαλύπτει και την σαθρή βάση των προφάσεων του Σκαλούμπακα, ο οποίος χρησιμοποιεί «επιχειρήματα» από το πιο σκοτεινό και σκουριασμένο οπλοστάσιο του μεταπολεμικού αντικομουνισμού.