Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Γκράφιτι ενάντια στον ρατσισμό!

Μια μεγάλη τοιχογραφία ενάντια στον ρατσισμό δημιούργησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο της αντιρατσιστικής της εκστρατείας, σε συνεργασία με την ομάδα καλλιτεχνών «Urban Act», στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Δραπετσώνας. 
Την εικαστική παρέμβαση υλοποίησαν οι καλλιτέχνες Kez και Pupet από την ομάδα «Urban Act», που δρα υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Στόχος μας ήταν να απαντήσουμε με χρώμα στο μαύρο πρόσωπο του ρατσισμού, πάνω στους τοίχους να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα και με όπλο την τέχνη να προβάλουμε το αίτημα για ειρηνική συνύπαρξη κι αλληλοσεβασμό», σημειώνει η Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας.
Στην τοιχογραφία απεικονίζεται μια πολύχρωμη πέτρα ως αναπόσπαστο τμήμα ενός λόφου από βράχια, ο οποίος συμβολίζει το κοινωνικό σύνολο. Δύο άνθρωποι επιχειρούν να αφαιρέσουν την πέτρα, με αποτέλεσμα ολόκληρο το οικοδόμημα να ετοιμάζεται να καταρρεύσει επάνω τους. «Η διαφορετικότητα αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνίας. Το σχέδιο καλεί τους πολίτες να σκεφτούν τους κινδύνους από την εξάλειψή της», εξηγεί η κ. Κεχαγιόγλου.
Η τοιχογραφία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. «Στην περιοχή μας, που ήταν προσφυγούπολη, επιχειρούμε να δείξουμε την ομορφιά του διαφορετικού. Οι προκαταλήψεις και στερεότυπα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εν μέσω κρίσης. Με τη βοήθεια της εικόνας, λοιπόν, στέλνουμε το μήνυμα ότι η πόλη μας επιθυμεί να ενώνει τους ανθρώπους, να δίνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε οποιονδήποτε επιλέγει να βρίσκεται σε αυτή», δηλώνει ο δήμαρχος, Χρήστος Βρεττάκος.
Στη δράση συμμετείχαν και οι μαθητές του Λυκείου, ζωγραφίζοντας πολύχρωμα πρόσωπα σε χαμηλότερες επιφάνειες του σχολικού συγκροτήματος. «Πρέπει να εξηγήσουμε στους μαθητές ότι είμαστε μια χώρα που έχει στείλει πολλούς μετανάστες στο εξωτερικό και ότι οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τον Άλλο με τρόπο που δείχνει τον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας», τονίζει ο διευθυντής του σχολείου, Κυριάκος Πατριαρχέας. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ