Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Παίρνουμε Θέση - ΑctionAid Hellas

Η Action Aid έδωσε στη δημοσιότητα την ταινία μικρού μήκους «Παίρνουμε Θέση», που μας προτρέπει να σπάσουμε τη σιωπή και να υψώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, που έχουν γιγαντωθεί στην Ελλάδα.
Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Θοδωρή Παπαδουλάκη και αφηγείται μια ιστορία που πιθανόν διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή σε πολλά σπίτια.
Η χρήση σωματικής βίας, είναι η ακραία εκδοχή του ρατσισμού. Δεν χρειάζεται όμως να ασκήσουμε βία για να είμαστε ρατσιστές ή να προάγουμε τον ρατσισμό. Αρκεί να συμπεριφερόμαστε σαν ο «άλλος», ο «ξένος», να μην είναι ίσος με εμάς. Αρκεί να σιωπούμε για να γιγαντώνεται ο ρατσισμός. Το 72% των Ελλήνων, σύμφωνα με την Action Aid, πιστεύει ότι δεν υπάρχουν απολίτιστοι και πολιτισμένοι λαοί, υπάρχουν μόνο διαφορετικοί πολιτισμοί.
Ομως, 6 στους 10 (63%) πιστεύουμε ότι το έθνος μας είναι ανώτερο, σε σχέση με άλλα έθνη.
Το 2013 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 166 περιστατικά ρατσιστικής βίας με τουλάχιστον 320 θύματα.
Καθώς δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές, οι αριθμοί αυτοί είναι συντηρητικοί, αφού τα θύματα φοβούνται ή δεν γνωρίζουν πώς να κάνουν καταγγελίες. Ταυτόχρονα, οι επιθέσεις στρέφονται και κατά των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ρατσιστικών επιθέσεων.